Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

LNO notiks multimediālas operas "Kara daba" pasaules pirmizrāde

Inga Vasiļjeva, 23.08.2011. 18:16

Operā "Kara daba" Latvijas Radio koris dziedās japāņu valodā.

Mulitmediālas operas "Kara daba" pasaules pirmizrāde notiks LNO 2. septembrī. Iestudējumā, kuru veido režisore un scenogrāfe Kirstena Dēlholma, dramaturgs Villijs Flindts, kostīmu mākslinieks Henriks Vibskovs, mangas zīmējumu mākslinieks Hikaru Haijaši, piedalās Latvijas Radio koris, galvenajās lomās iejutīsies kora dziedātāji Ieva Ezeriete (Stāstniece), Aigars Reinis (Kareivis), Gundars Dziļums (Karotājs) un Ilze Bērziņa (Spiedze).

""Kara dabu" ir iedvesmojusi Japānas kultūra un tās spēcīgās dzejas, popa, precizitātes un brutalitātes izpausmes. Tas atspoguļojas mūzikā, libretā, tērpos un vizuālajos risinājumos. Kostīmi atspoguļo mūsdienu modi, tie ir veidoti kā plakanas ķermeņa daļas. Libreta pamatā ir klasiskā No teātra tradīcijās ieturēti teksti, kuru autori ir japāņu meistari. KARA DABA sakausē atšķirīgas muzikālās izteiksmes un stilus. Melni un balti mangas zīmējumi ir performances XL izmēra stāstnieki. Skaidras līnijas, izteiksmīgas figūras un vienkāršota izteiksme. Zīmējumi un žilbinoša gaisma," par jauniestudējumu stāsta režisore K.Dēlholma.

"Hotel Pro Forma" ir starptautiska performanču un instalāciju laboratorija. Tajā uztvere, perspektīva un pasaules motīvi tiek savienoti konceptuālā, vizuālā un muzikālā mākslas notikumā. Katra darba izveide līdzinās dabaszinātnieka precīzajai un uzmanīgajai izpētes gaitai, arī tēmas bieži tiek aizgūtas šajā pasaules skatījumā. Mākslinieciskais process ir izzinošs un starpdisciplinārs. Darba struktūra stingri balstās mūzikā, vizuālajā mākslā un arhitektūrā, tā ir brīva no tradicionālajām teātra struktūrām: stāstiem, tekstiem vai sižetiem. "Hotel Pro Forma" katram darbam tiek radītas eksperimentālas audiovizuālās, gaismas un skaņu tehnoloģijas, lai skatītājs redzētu, dzirdētu un izjustu ko jaunu. Kopš 1985.gada vairāk nekā 30 valstīs "Hotel Pro Forma" ir producējuši vairāk nekā 50 dažādu darbu - no izstādēm līdz performancēm. "Hotel Pro Forma" mākslinieciskā vadītājs ir vizuālā māksliniece Kirstena Dēlholma.

Kirstena Dēlholma (Dānija) performances mākslā darbojas vairāk nekā 30 gadu. Karjeru viņa sāka Kopenhāgenas Billedstofteater (Attēlu teātrī) no 1977. līdz 1984. gadam, bet 1985. gadā izveidoja starptautisko performanču un instalāciju laboratoriju "Hotel Pro Forma". Viņa ir producējusi vairāk nekā 100 performances, radot pasākumus gan konkrētām vietām - muzejiem, pilsētu rātsnamiem un citām arhitektoniski nozīmīgām celtnēm -, gan tādiem prestižiem mākslas pasaules centriem kā Venēcijas Biennāle, Berlīnes Festspiele un Bruklinas Mūzikas akadēmija. Latvijas skatītājiem režisore pazīstama kā opergleznas "Operācija : Orfejs" (2007) veidotāja.

"Kara dabu" līdzproducējuši Latvijas Radio koris, Latviajs Nacionālā opera, Ultimas Oslo mūsdienu mūzikas festivāls, Ārhausa koncertzāle, Dānijas Karaliskais teātris, Odenses teātris un kompānija Hotel Por Forma.

Jauniestudējuma video:

http://www.hotelproforma.dk/side.asp?side=2&id=680&ver=uk

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV