Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Rudens kamermūzikas festivālu atklās koncerts „Romantisma virsotnes"

Rinta Bružēvica, 06.09.2011. 14:52

Rudens kamermūzikas festivālu 14. septembrī Melngalvju namā atklās koncerts „Romantisma virsotnes". Mālera, Šūberta un Šūmaņa skaņdarbus, kā arī Pētera Vaska jaunāko klavierdarbu „Vasaras vakara mūzika" klausīsimies izcilās, Londonā dzīvojošās, Latvijas mūziķes Diānas Ketleres un kvarteta Raro lasījumā.
Rudens kamermūzikas festivālu atklās koncerts „Romantisma virsotnes"

Koncerta programmā skanēs Gustava Mālera – Alfrēda Šnitkes Klavieru kvartets. Austriešu komponists un diriģents Gustavs Mālers pazīstams galvenokārt kā deviņu pabeigtu simfoniju autors, savukārt kamermūzikas jomā Mālers strādāja mācekļa gados un radīja dažu labu instrumentālu opusu. Vienīgais, kas no tā laika saglabājies, ir 16 gadu vecumā komponētais Klavieru kvartets, precīzāk, tā pirmā daļa un 24 taktis iespējamā skerco, ko 1988. gadā savā vīzē pabeidza Krievijas ievērojamais postmodernists Alfrēds Šnitke.

Roberta Šūmaņa Klavieru kvartets sacerēts 32 gadu vecumā. „Tā ir mūzika, kas burtiski izstaro klasicistisku līdzsvaru un atstāj visai laimīgas, taču ne simfoniski aurojošas, drīzāk gan draugu lokā bezvārdu saprašanās nosacījumos izspēlētas mūzikas iespaidu" saka muzikologs Orests Silabriedis.

Franča Šūberta rakstāmspalvai pieder neticams daudzums ģeniālu dziesmu un vērā ņemams daudzums instrumentālās kamermūzikas, kas atšķirībā no simfonijām tika atskaņota, vēl autoram dzīvam esot. Koncertā klausīsimies Adagio un Rondo, kas komponēts 1816. gada oktobrī.

Par Vestardam Šimkum sacerēto klavierminiatūru "Vasaras vakara mūzika" Pēteris Vasks saka: "Tā ir mierīgas vasaras dienas novakare. Riet saule. Viss lēns un kluss. Uzvirmo atmiņas, un līdz ar atmiņā pieaug mūzikas intensitāte. Tuvāk beigām atskan kas līdzīgs tautasdziesmai. Beigas ir rāmas, visi devušies pie miera." Būs interesanti salīdzināt interpretācijas – kā šo miniatūru traktē viena no labākajām Latvijas pianistēm Diāna Ketlere.

„Latvijas Koncertu" organizētais Rudens kamermūzikas festivāls notiks no 14. septembra līdz 7. oktobrim. Festivāla patrons ir pasaulē pazīstamākais latviešu komponists Pēteris Vasks, kura skaņdarbi ir iekļauti vairākos festivāla koncertos. Festivāla centrālā intriga būs divi pirmatskaņojumi – Jura Karlsona jaundarbs Trešā sonāte klavierēm un Pētera Vaska „Epifānija", kas Latvijā skanēs pirmo reizi. Festivāla ietvaros notiks arī Oskara un Raimonda Petrausku jaunā diska MIA prezentācijas koncerts.

Foto: Klavierkvartets Raro. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV