Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Japāņu tradicionālās mūzikas un etnodžeza koncerts

Japānas vēstniecība Latvijā, 06.09.2011. 15:38

Liepājas Latviešu biedrības namā 15. septembrī 19:00 skanēs japāņu tradicionālās mūzikas un etnodžeza koncerts, kurā uzstāsies Japānas tautas instrumenta šjamisena solists Šjo Asano (Sho Asano) un viņu pavadošais ansamblis.
Japāņu tradicionālās mūzikas un etnodžeza koncerts

Koncerta pirmajā daļā klausītāji galvenokārt varēs iepazīt Cugaru reģionam raksturīgo japāņu tautas mūziku un dzirdēt tādus instrumentus kā šjamisenu, taiko bungas, šjakuhači un šinobue flautas, kā arī šim reģionam raksturīgo vokālu. Muzikālo izpildījumu papildinās teodori jeb roku dejas priekšnesums.

Koncerta otrā daļa būs ieturēta džeza noskaņā. Japāņu tradicionālo instrumentu skanējums tiks papildināts ar klavierēm un bungām. Mūziķi izpildīs gan oriģinālskaņdarbus, gan arī atpazīstamas džeza kompozīcijas.
Šjo Asano savā ansamblī apvienojis gados jaunus cilvēkus, kuri no vienas puses iepazinuši un novērtējuši gadsimtiem senās tautas mūzikas tradīcijas, no otras puses vēlas tās padarīt mūsdienīgas, saprotamas un pievilcīgas arī plašākai auditorijai.

Šjo Asano šjamisena spēlei pievērsies piecu gadu vecumā. Septiņu gadu vecumā viņš nolēma piedalīties Japānas Cugaru Šjamisena konkursā, kļūstot par konkursa jaunāko dalībnieku. Sākot ar nākamo gadu, Šjo Asano vairākus gadus pēc kārtas guva panākumus konkursos, kļūstot par jaunāko uzvarētāju minēto sacensību vēsturē.

Koncerta galvenais akcents ir šjamisens – trīs stīgu instruments, ko spēlē, izmantojot lāpstiņu, sauktu par bači. Ar bači ne tikai strinkšķina stīgas, to dažkārt izmanto arī lai pa tām sistu ar spēku. Tādējādi skaņa ir ļoti spēcīga – gandrīz vai pārāk skaļa, ja klausāmies instrumentu tuvumā. Cugaru šjamisenam raksturīgs biezāks grifs un resnākas stīgas. Tā kā īpašais spēlēšanas stils atstāj daudz vietas izpildītāja improvizācijai, daudzi uzskata, ka šajā ziņā šjamisena spēlei ir kopīgas iezīmes ar džezu.

Ieeja koncertā ar bezmaksas ieejas kartēm. Ieejas kartes var saņemt Liepājas Latviešu biedrības nama kasēs no 7. septembra.

Koncertu organizē Japānas vēstniecība Latvijā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV