Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Koncerts "Dvēseļu liktenis"

Astrīda Ķēniņa, 09.09.2011. 14:05 | komentāri (1)

11. septembrī plkst. 18.00 Sv. Jāņa baznīcā notiks koncerts "Dvēseļu liktenis" 2001. gada 11. septembra teroru aktu ASV upuru piemiņai.
Koncerts "Dvēseļu liktenis"

Koncertā piedalās Latvijas Universitātes pūtēju orķestris (diriģents Jānis Puriņš), Latvijas Universitātes jauktais koris DeCoro (diriģenti Kristiāna Vaickovska un Pēteris Vaickovskis), Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris Sōla (mākslinieciskais vadītājs Kaspars Ādamsons). Koncerta īpašie viesi - amerikāņu diriģents Džeimss Seikers/ James Saker un soliste Čērsija Randolfa Sojere/ Charsie Randolph Sawyer, soprāns un jaunā latviešu klarnetiste Agnese Skrastiņa. Programmā latviešu un amerikāņu komponistu mūzika.

2011.gada 11.septembrī apritēs 10 gadi kopš islāmistu teroristi ietrieca pasažieru lidmašīnas ASV Aizsardzības ministrijas ēkā un Ņujorkas Pasaules Tirdzniecības centra Dvīņu torņos. Katru gadu visā pasaulē šajā dienā notiek piemiņas pasākumi, godinot gandrīz 3000 cilvēku piemiņu, kuri gāja bojā traģiskajos notikumos.

„2001.gada 11. septembra rīts mainīja pasaules kārtību, kad cilvēki visā pasaulē daudz skaudrāk un reālāk izjuta to, cik baigas un neatgriezeniskas sekas rada terorisms. Neviena valsts, nevienas valsts iedzīvotāji nav no tā pasargāti, jo jau ir bijusi Beslana, Maskava, Oslo, Utejas sala... Arī tāpēc radās šis piemiņas koncerts, kuram devām nosaukumu Dvēseļu liktenis," stāsta koncerta iniciators Latvijas Universitātes pūtēju orķestra diriģents Jānis Puriņš.

Programmai izvēlēta latviešu un amerikāņu komponistu mūzika – Jēkabs Mediņš, Anitra Tumševica, Pēteris Butāns, Semjuels Bārbers/ Samuel Barber, Ārons Koplends/ Aaron Copland, Frenks Tikeli/ Frank Ticheli, Semjuels Augustus Verds/ Samuel Augustus Ward, Džordžs Gēršvins/ Georgs Gershwin, Jozefs Vilkokss Dženkins/ Jopseph Willcox Jenkins, Herberts Ovens Rīds/ Herbert Owen Reed, Viljams Haims/ William Himes.

Koncertā piedalās divu augstskolu kolektīvi: Latvijas Universitātes pūtēju orķestris un jauktais koris DeCoro, kā arī Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris Sōla.

Koncerta īpašie viesi ir amerikāņu diriģents Džeimss Seikers/ James Saker un dziedātāja Čersija Sojere/ Charsie Sawyer, kā arī latviešu klarnetiste Agnese Skrastiņa.

Dr.Džeimss Seikers ir Nebraskas universitātes Omahā profesors un pūtēju orķestra diriģents. Ar savu orķestri daudzkārt koncertējis gan Amerikā, gan Eiropā,

Dž. Seikers ir bijis gan Nebraskas štata pūtēju orķestru diriģentu asociācijas (NSBA), gan Nebraskas mūzikas skolotāju asociācijas (NMEA) prezidents. 2010.gadā viņu iekļāva Nebraskas mūzikas skolotāju asociācijas (NNMA) Slavas zālē un viņš ir pirmais pasniedzējs no savas universitātes, kurš saņēmis šo pagodinājumu.

Amerikāņu diriģents jau vairākkārt ir viesojies Latvijā un vadījis meistarklases Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Ar Latvijas Universitātes pūtēju orķestri, kuru viņš diriģēs šajā koncertā, tiksies pirmoreiz: „Esmu pagodināts kopā ar savu kolēģi Čersiju Sojeri piedalīties koncertā Latvijā, kas veltīts šausminošajai traģēdijai Amerikas Savienotajās Valstīs 2011.gada 11.septembrī. Amerikai neraksturīgi šis sirdi sažņaudzošais notikums saliedēja visu valsti un lika tās iedzīvotājiem sērot kopā ar aizgājēju tuviniekiem un apliecināt savstarpējo uzticību. Līdzīgi šodien mūsu valstīm - ASV un Latvijai ir iespēja apvienoties, lai kopā atcerētos traģiskos notikumus. Ar patiesu aizkustinājumu gaidu šo koncertu."

Koncertā piedalīsies arī amerikāņu dziedātāja Dr. Čersija Randolfa Sojere. Č. R. Sojere ir Kelvina koledžas vokālās nodaļas vadītāja un profesore, kur viņa pasniedz dziedāšanu, vokālo literatūru un vada gospeļu kori.

Mūzikas kritiķi viņu vērtē kā „intriģējošu" soprānu. Kā operas soliste viņa vairāk kā 300 reizes uzstājusies Charlotte Opera Company. Dziedājusi North Carolina opera Company, Michigan Opera Theater, Charlotte Opera, un ar orķestriem Charlotte Symphony, La Crosse Symphony, Alma Symphony, Toledo Symphony orchestra u.c. Dziedātājas mīļākās lomas ir Olimpija (Hofmaņa stāsti), Klāra (Porgijs un Besa), Naneta (Falstafs), Laureta (Džanni Skiki), Margarēta (Fausts). Č.R. Sojeres repertuārā ir ne tikai operu ārijas, viņa dzied arī baroka mūziku, spiričuelus un džeza mūziku. Īpašu vietu mākslinieces radošajā biogrāfijā ieņem dažādu ne tik zināmu afroamerikāņu komponistu dziesmu izpildīšana par ko viņa saņēmusi daudz un dažādus savas zemes apbalvojumus un prēmijas.

Latviešu mūzikas klasiku koncertā pārstāvēs Jēkaba Mediņa Romance klarnetei, kuru kopā ar orķestri atskaņos klarnetiste Agnese Skrastiņa. Agnese ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas III semestra studente, Gunta Kuzmas klarnetes klasē un šobrīd strādā Profesionālajā pūtēju orķestrī Rīga. 2008. gadā ieguvusi Grand Prix Eduarda Medņa X Starptautiskajā konkursā Jaunais klarnetists.

Latvijas Universitātes pūtēju orķestris (diriģents Jānis Puriņš) izveidots 2008. gada 1.septembrī, apvienojot vairāk kā 50 jaunos mūziķus no dažādām Latvijas augstskolām un mūzikas skolām. Kolektīvs regulāri piedalās dažādos festivālos, konkursos un iestudē solo programmas. Kopā ar jaukto kori Juventus ierakstīti divi CD. Neskatoties uz neilgo darbības laiku, orķestris jau ir vairāku Latvijas un starptautisko konkursu uzvarētājs - Grand Prix konkursā Kremlovskije zvezdi 2009. gadā Krievijā, pirmās vietas - I Baltijas valstu pūtēju orķestru konkursā Baltic open 2010. gadā un IV Latvijas pūtēju orķestru konkursā 2011. gadā.

Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris Sōla (mākslinieciskais vadītājs Kasparas Ādamsons, diriģenti Kaspars Vēvers un Rūdolfs Bacāns) dibināts 1998. gadā. Korī dzied ne tikai LKA studenti un absolventi, bet arī jaunieši no citām augstskolām un dažādām darba vietām. Sōla ir izveidojusies par regulāri koncertējošu vienību. Koris rīko solo koncertus, muzicē kopā ar baroka orķestri, kameransambli, solistiem .Ar izciliem panākumiem ik gadu piedalās starptautiskos koru konkursos un festivālos. 2009.gadā - Slovēnijā, Beļģijā, Latvijā un radio tiešraides palīdzību Norvēģijā, bet 2011.gads korim Sōla atnesa Grand Prix starptautiskajā koru konkursā „Tallin 2011".

Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes jauktais koris De Coro dibināts 2007. gadā ar mērķi ne tikai papildināt Dziesmu svētku kopkori, kopjot tradicionālās latviešu koru kustības vērtības, bet arī attīstīt jaunradi, veidojot integrētus kultūras pasākumus - koncertus. Kora dalībnieki ir universitātes un citu augstskolu studenti vecumā no 18 līdz 28 gadiem, tā diriģenti - Kristiāna un Pēteris Vaickovski. Koris piedalījies vairākos starptautiskos koru festivālos - konkursos Latvijā, Igaunijā un Itālijā. DeCoro ikgadu rīko ziemassvētku koncertus, solistu koncertus, pavasara lielkoncertus. Šī gada rudenī De Coro dosies koncertbraucienā uz Zviedriju.

Ieeja - bez maksas.

Koncertu rīko ASV vēstniecība Latvijā un biedrība Latvijas Jauniešu pūtēju orķestris.

Koncertu atbalsta Rīgas Dome, Latvijas Universitāte, Latvijas Kultūras akadēmija, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, viesnīca Avalon un Talsu tipogrāfija.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV