Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Ķīnas mūzikas elegance „Rīgas Biržā"

EasyGet.lv, 26.09.2011. 15:27

VSIA „Latvijas Koncerti" sadarbībā ar Mākslas muzeju „Rīgas Birža" aicina uz Ķīnas mūzikas koncertu 4. oktobrī Rīgas Biržas ātrijā plkst. 19.30. Koncertā Ķīnas Aizliegtās pilsētas kamerorķestris atskaņos Ķīnas laikmetīgo mūziku ar tautas mūzikai raksturīgiem instrumentiem, dzirdēsim arī Antonīna Dvoržāka un Zoltana Kodāja kompozīcijas, informē VSIA „Latvijas Koncertu" sabiedrisko attiecību vadītāja Rinta Bružēvica . Mākslas muzejs „Rīgas Birža" koncerta apmeklētājiem piedāvā īpašu iespēju - starpbrīdī apskatīt izcilus Ķīnas un Japānas porcelāna priekšmetus izstādē „Austrumu porcelāns un Nīderlande".
Ķīnas mūzikas elegance „Rīgas Biržā"

Koncerta programmā pirmajā daļā skanēs tautas mūzika - "Kovārnis ūdenī", "Leļļu opera", "Plūstošs ūdens" (solists – kučina spēlētājs), "Lielā Ķīnas mūra Rietumu pārejas trīs ...", "Ču valdnieks novelk bruņas" (solists – pipas spēlētājs). Otrajā daļā - Vans Daņhons "Sapnis zem ziedošās plūmes", Zu Hans "Iereibušo devaradžu deja", Pekinas operas skaņdarbs "Nakts tumsā" u.c.

Ķīnas Aizliegtās pilsētas kamerorķestrī (FCCO) ir 11 dalībnieku. Orķestri izveidoja pipas spēlētājs Jans Dzjins un desmit virtuozu, kas savas prasmes kaldinājuši prestižajā Ķīnas konservatorijā. Orķestra repertuārā ir skaņdarbi, kas līdzsvaroti īsteno tautas muzicēšanas tradīcijas satikšanos ar 21. gadsimta mūzikas prasībām.

Orķestris piedalījies daudzos valstiskas nozīmes pasākumos un starptautiskos mūzikas festivālos Brisbenā, Kanberā, Velingtonā, Kraistčērčā, Danīdinā un Oklendā. Medijos lasām, ka orķestra uzstāšanās "iemieso Ķīnas senlaiku mūzikas īpašo eleganci un mūsdienās reti sastopamu klasisku šarmu" un ka "tādējādi tiek mazināta nevēlamā distance starp mūzikas augstplaukta eleganci un vienkāršo klausītāju."

Atsauksmē laikrakstā New Zealand Herald pēc orķestra viesošanās Jaunzēlandē šā gada martā prominentais Oklendas komponists un mūzikas kritiķis Viljams Dārts rakstīja: "Plaši skaņas uzbangojumi liek aizrauties elpai, un palaikam dzirdamā enerģētiski uzlādētā rosība var droši sacensties ar Balkānu viesību gaisotni. Tiem, kam mūsdienu ķīniešu mūzika saistās ar laisku braucienu koncertsampanā pa Dzelteno upi, Aizliegtās pilsētas orķestra uzstāšanās būtiski mainīs šos priekšstatus."

Saskaņā ar ķīniešu pārliecību mūzika ir rituāla kodols un augstākā saprašanās forma starp Cilvēku, Zemi un Debesīm, Cilvēku un Augstāko dievību, Cilvēku un viņa Senčiem.

Mākslas muzejs „Rīgas Birža" piedāvā mākslas cienītājiem un plašai publikai unikālu porcelāna priekšmetu izstādi, kas veidota sadarbībā ar Nīderlandes ziemeļprovinces muzejiem Hroninhera (Hroningenā) un Prinsesshofas (Lēvvardenā).

Biļetes „Biļešu paradīzes" kasēs un koncerta norises vietā. Cena – 15 lati, studentiem un pensionāriem 50% atlaide. Ekspozīcijas „Austrumu porcelāns un Nīderlande" apskate koncerta apmeklētājiem starpbrīdī bez maksas.

Vairāk informācijas: www.latvijaskoncerti.lv

Foto: Aizliegtās pilsētas kamerorķestris. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV