Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Valmierā koncertēs Dānijas koncertorķestris "Rodovre Concert Band"

EasyGet.lv, 06.10.2011. 14:16

19. oktobrī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā notiks Dānijas koncertorķestra "Rodovre Concert Band" koncerts. Orķestris Valmierā uzstāsies diriģenta Jorgena Misera Jensena (Jørgen Misser Jensen) vadībā kopā ar somu izcelsmes solistu-klarnetistu Olī Lepaniemu (Olli Leppäniemi), informē Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Tarbuna. Koncertā skanēs dažādu valstu komponistu skaņdarbi, piemēram, amerikāņu komponista Džona Viljamsa, britu komponista Adama Gorba, itāļu komponista Džoakīno Rosīni un citu autoru darbi.

Dānijas pūtēju orķestris dibināts 1968.gadā. Šobrīd tā sastāvā ir 65 mūziķi. Kopš 70.gadu vidus orķestris ir audzis profesionālajā ziņā un ieguvis augstus novērtējumus ne tikai nacionālā un Ziemeļvalstu mērogā, bet arī Eiropas līmenī, drīz pēc savas 25. gadadienas, Dānijas Koncertorķestris izcīnīja galveno balvu Europäischer Wettbewerb konkursā Vācijā.

Orķestris vairākkārt uzstājies Dānijas Nacionālā Radio koncertzālē, Ārhūsas koncertzālē, Odenses un Tivoli koncertzālēs, kā arī ik gadu trīs, četras reizes sniedz koncertus vietējā mērogā turpat dzimtajā Viftenā. Gadu gaitā Dānijas koncertorķestra repertuārā ir bijuši gan vietējo, gan starptautiski atzītu komponistu skaņdarbi, orķestri nav biedējuši pat tādi mūsdienu autori kā Serēns Hilgards (Søren Hyldgaard) un Johans de Meijs. Kolektīvam paticis eksperimentēt gan žanriski, gan konceptuāli, piešķirot pūtēju orķestrim daudz niansētāku iespēju veidot savu sniegumu kā komunikāciju starp mūziķiem un klausītāju.

Kopš 2010. gada Dānijas Pūtēju Orķestris aktīvi darbojas sociālajā jomā - mūziķi ar savu sniegumu palīdz piepildīt mazo dāņu trūcīgo bērnu muzikālos, nepiepildītos sapņus. Kolektīvs vismaz reizi divos gados dodas izbraukuma koncertos pa Eiropu, un līdz šim ir koncertējis Skotijā, Vācijā, Nīderlandē, Beļģijā, Šveicē, Francijā un Čehijā.

Jau kopš 1970. gada pie Dānijas koncertorķestra diriģenta pults darbojas Jorgens Jensens. Jau piecu gadu vecumā viņš apguvis klavierspēli un tad turpinājis savas muzikālās izglītības gaitas kā klarnetists. Viņš studējis gan Dānijas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā pie profesora Tāges Šarfa (Tage Scharff), gan pie profesoriem Antonija Peja (Antony Pay) un Tea Kinga (Thea King) Londonā. 1975. gadā Jorgens Jensens kļuva par pirmo klarneti Zēlandes Simfoniskajā orķestrī, par ko viņš turpina būt arī Dānijas Valsts Simfoniskajā orķestrī. Kopš 1988.gada viņš strādā par asociēto profesoru Dānijas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā Kopenhāgenā.

Savukārt solists-klarnetists Olī Lepaniems ir dzimis 1980.gadā Somijā, kur uzsācis savas mūziķa gaitas vietējā mūzikas institūtā. Savas studijas viņš turpinājis Sibeliusa akadēmijā pie Reijo Koskinena, ko 2008. gadā ar izcilību absolvējis, iegūstot maģistra profesionālo grādu. Šobrīd Olī Lepaniems strādā Dānijas Valsts Simfoniskajā orķestrī kā pirmā klarnete. Līdz tam viņš spēlējis pirmo klarneti gan Bergenas Filharmonijas orķestrī, gan Lahti Simfoniskajā orķestrī. Kā viesmākslinieks savu talantu viņš paguvis pierādīt pat spēlējot slavenā Čikāgas Simfoniskā orķestra klarnešu grupā. 2009. gadā Olī kļuva par pirmo somu izcelsmes klarnetistu, kas ieguvis prestižo Karla Nīlsena balvu. Pat vairāk - viņš ir pirmais klarnetists visā Skandināvijā, kurš ieguvis šādu balvu. Jaunais mākslinieks ir plūcis laurus arī ārpus ziemeļvalstīm, piemēram, Prāgas Pavasarī un Verdi Note Itālijā.

Koncerta apmeklējums - bez ieejas maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV