Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Ar koncertu Valmierā viesosies Dānijas Koncertorķestris

EasyGet.lv, 14.10.2011. 13:04

Šoruden arī Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja dzirdēt slavenā Dānijas Koncertorķestra (Rødovre Concert band) sniegumu. 19. oktobrī plkst. 19:00 ar aizraujošu programmu orķestris viesosies Valmieras Kultūras centrā, informē Dānijas Kultūras institūta projektu koordinatore Ilva Sinkēviča. Koncertā kā solists šoreiz piedalīsies jaunais talantīgais somu izcelsmes klarnetists Ollī Lepaniemi (Olli Leppäniemi). Pie diriģenta pults ilggadējais orķestra vadītājs Jorgens Misers Jensens (Jørgen Misser Jensen).

Dānijas Pūtēju Orķestris (Rødovre Concert Band) ir dibināts 1968.gadā un šobrīd tā sastāvā ir 65 mūziķi. Kopš 70-to gadu vidus orķestris ir strauji audzis profesionālajā ziņā un ieguvis augstus novērtējumus ne tikai nacionālā un Ziemeļvalstu mērogā, bet pat Eiropas līmenī; tulīt pēc orķestra 25. gadadienas, Dānijas Koncertorķestris izcīnija galveno balvu Europäischer Wettbewerb konkursā Vācijā.

Orķestris vairākkārtīgi ir uzstājies Dānijas Nacionālā Radio koncertzālē, Ārhūsas (Aarhus) koncertzālē, Odenses (Odense) un Tivoli (Tivoli) koncertzālēs, kā arī ik gadu trīs, četras reizes sniedz koncertus vietējā mērogā turpat dzimtajā Viftenā (Viften).
Gadu gaitā Dānijas Koncertorķestra repertuārā ir bijuši gan vietējo, gan starptautiki atzīto komponistu skaņdarbi; orķestri nav biedējuši pat tādi mūsdienu autori kā Serēns Hilgards (Søren Hyldgaard) un Johans de Meijs. Orķestrim paticis eksperimentēt gan žanriski, gan konceptuāli, piešķirot pūtēju orķestrim daudz niansētāku iespēju veidot savu sniegumu kā komunikāciju starp mūziķiem un klausītāju.

Kopš 2010. gada Dānijas Pūtēju Orķestris aktīvi darbojas sociālajā jomā – mūziķi ar savu sniegumu palīdz piepildīt mazo dāņu trūcīgo bērnu muzikālos, nepiepildītos sapņus.

Dānijas Pūtēju orķestris vismaz reizi divos gados dodas izbraukuma koncertos pa Eiropu, un līdz šim ir koncertējis Skotijā, Vācijā, Nīderlandē, Beļģijā, Šveicē, Francijā un Čehijā.

Ollī Lepaniemi ir dzimis 1980.gadā Somijā, kur uzsācias savas mūziķa gaitas vietējā mūzikas institūtā pie klarnetes pasniedzēja Jormas Lautanena. Savas studijas viņš turpinājis Sibeliusa akadēmijā pie Reijo Koskinena, ko 2008. Gadā ar izcilību absolvē, iegūstot maģistra profesionālo grādu.

Šobrīd Ollī Lepaniems strādā Dānijas Valsts Simfoniskajā orķestrī kā pirmā klarnete. Līdz tam viņš spēlējis pirmo klarneti gan Bergenas Filharmonijas orķestrī, gan Lahti Simfoniskajā orķestrī. Kā viesmākslinieks savu talantu viņš paguvis pierādtīt pat spēlējot slavenā Čikāgas Simfoniskā orķestra klarnešu grupā.

2009. gadā Ollī kļuva par pirmo somu izcelsmes klarnetistu, kas ieguvis prestižo Karla Nīlsena (Carl Nielsen) balvu. Pat vairāk – viņš ir pirmais klarentists visā skandināvijā, kurš šadu balvu ieguvis. Jaunais mākslinieks ir plūcis laurus arī ārpus ziemeļvalstīm, kā piemēram, Prāgas Pavasarī un Verdi Note Itālijā.

Jau kopš 1970. gada pie Dānijas Pūtēju orķestra diriģenta pults darbojas Jorgens Jensens (Jørgen Jensen, dz.1947). Jau piecu gadu vecumā viņš apguvis klavierspēli un tad turpinājus savas muzikālās izglītības gaitas kā klarnetists. Viņš studējis gan Dānijas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā pie profesora Tāges Šarfa (Tage Scharff), gan pie preofesoriem Antonija Peja (Antony Pay) un Tea Kinga (Thea King) Londonā.

1975. gadā Jorgens Jensens kļuva par pirmo klarneti Zēlandes Simfoniskajā orķestrī, par ko viņš turpina būt arī Dānijas Valsts Simfoniskajā orķestrī . Kopš 1988.gada viņš strādā par asociēto profesoru Dānijas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā Kopenhāgenā.

Dānijas Pūtēju orķestra koncertprogramma:

Diriģents: Jorgens Missers Jensens (Jørgen Misser Jensen) Dānija
Soloists - klarnetists: Ollī Lepaniems (Olli Leppäniemi), Somija

Tylman Susato "The Danserye"
(Arr. Manu Mellaerts)
La Mourisque
Ronde - Mon amy
Basse Danse Bergeret

Gioacchino Rossini "Intruduction, Theme and Variations" for Clarinet and Orchestra
(Soloist: Olli Leppäniemi)

Etienne Crausaz : "Tales and Legends"
The Witch – Catillon
The Chalamala
The Count Michael

(Starpbrīdis)
Knudåge Riisager : Three movements from the Ballets "Slaraffenland" and "Etudes"
Procession of the Gluttons
Lacy Folks Polka
Mazurka

John Williams "Viktors Tale"
(Soloists: Olli Leppäniemi)

Adam Gorb "Dances from Crete"
Syrtos
Tik
Samaria Gorge
Syrtaki

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV