Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Pirmo reizi Latvijā atskaņos Johannesa Brāmsa kantāti "Rinaldo"

EasyGet.lv, 17.10.2011. 08:48

RTU vīru koris Gaudeamus un tā mākslinieciskais vadītājs Ivars Cinkuss sadarbībā ar Liepājas simfonisko orķestri (LSO) atskaņos Johannesa Brāmsa dramatisko kantāti Rinaldo tenoram, vīru korim un simfoniskajam orķestrim. Tā Latvijā tiks izpildīta pirmo reizi koncertā 29.oktobrī plkst. 18.00 Lielajā Ģildē, Rīgā, informē vīru kora "Gaudeamus" pārstāvis Andis Ozoliņš.

Vokāli ļoti prasīgajai Rinaldo lomai ir izraudzīts viens no Eiropas atzītākajiem tenoriem - igaunis Mati Turi, kura vārds un kvalitāte Latvijā ir labi zināma.

Johans Volfgangs Gēte (Göthe) savas poēmas Rinaldo tekstu ir balstījis uz itāļu 16. gs. dzejnieka Torkato Taso (Tasso) eposa Atbrīvotā Jeruzāleme (La Gerusalemme liberata) vienu epizodi. Tā vēsta par pirmā Krusta gājiena bruņinieka Rinaldo krišanu raganas Armidas mīlas valgos un to, kā viņa kareivji to atrodot aicina viņu atgriezties pie saviem kristieša pienākumiem. Kantāte veidota kā saruna starp Rinaldo un viņa kareivjiem.

Lai arī iesācis kantāti piecus gadus ātrāk, Brāmss to pabeidz tikai 1868. gadā sava Vācu rekviēma spožo panākumu iedvesmots.

Diriģenta Ivara Cinkusa un LSO sadarbība tikai pēdējās divās sezonās veiksmīga bijusi jau 3 programmās ar Igora Stravinska, Pētera Butāna un Imanta Kalniņa mūziku aizvadītajā vasarā.

RTU vīru koris "Gaudeamus" ir vadošais Latvijas vīru koris jau daudzus gadus un kora nesenākajā vēsturē ir ierakstītas 4 programmas ar LSO, tajā skaitā Luidži Kerubini Requiem un Jāņa Lūsēna Magnificat pasaules pirmatskaņojums.

Koncertā kā īpašs veltījums Rīgas Tehniskās universitātes 150. jubilejas ieskaņai izskanēs arī Brāmsa laikabiedra Johana Štrausa dēla valšu kaleidoskops Pie skaistās, zilās Donavas.

Biļešu iepriekšpārdošana Biļešu paradīzes kasēs www.bilesuparadize.lv un stundu pirms koncerta norises vietā.

Papildu informācija: www.gaudeamus.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV