Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Djūka Elingtona džeza kompozīcijas koncertā „Riga Jazz 2011"

EasyGet.lv, 20.10.2011. 12:08

30. oktobrī plkst. 19.00 Lielajā Ģildē notiks koncerts „Riga Jazz 2011". Šogad programmā īpaši izcelts Djūks Elingtons (Duke Ellington), turpinot iesākto tradīciju – katru gadu koncertā atskaņot viena izcila džeza komponista sacerētās kompozīcijas un aranžijas, informē PPO „Rīga" mārketinga speciāliste Ilze Miķelsone.

Djūks Elingtons (pilnā vārdā Edvards Kenedijs Elingtons, 29.04.1899 – 24.05.1974), līdzās Luisam Ārmstrongam un Čārlijam Pārkeram, ir ierindojams starp visu laiku izcilākajiem džeza mūziķiem. Klavierspēli viņš sāka apgūt 7 gadu vecumā, bet 1914. gadā, strādājot par limonādes pārdevēju kafejnīcā, Elingtons uzraksta savu pirmo kompozīciju „Soda Fountain Rag".

Elingtons ir izveidojis un muzicējis vairākos Amerikā 20. gadsimta 20. gados pazīstamos orķestros, no kuriem visievērojamākais ir „Duke Ellington and his Kentucky Club Orchestra". Tā sastāvā bija 10 mūziķi, kas izstrādāja tikai sev raksturīgu skaņu, izspēlējot Elingtona aranžijas. No 1927. līdz 1930. gadam orķestris iegūst nosaukumu „Duke Ellington and his Cotton Club Orchestra". Nākamā desmitgade bija „Ellington and his Orchestra" zelta laiks. Orķestris galvenokārt spēlēja slavenajā Ņujorkas „Cotton Club" un popularizēja sevi ar iknedēļas radio pārraidēm no kluba koncertiem.

Plašāku slavu D. Elingtons ieguva 1930. gadā ar kompozīciju „Mood Indigo". Pateicoties savai neparastajai harizmai, Elingtons palīdzējis ierindot džezu līdzvērtīgā pozīcijā līdzās citiem mūzikas žanriem. Muzikālajā mantojumā atstājis dažādu stilu mūziku – no klasikas līdz blūzam, gospeļiem un filmu mūzikai. Kompozīcijas „I'm Beginning To See The Light", „It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)", „Don't Get Around Much Anymore", „Take The A Train" un daudzas citas, tiek bieži izmantotas kinofilmu un seriālu skaņu celiņos. No tām zināmākās ir „Matrikss", „Matrikss: Revolūcija", „Zaļā jūdze", „Soprano ģimene", „Adamsu ģimene" un daudzas citas.

Koncertā „Riga Jazz 2011" piedalīsies orķestra „Rīga" bigbends, soliste Olga Pīrāgs, vokālā grupa „Framest". Koncerta diriģents Raitis Ašmanis.

Biļetes iespējams iegādāties „Biļešu paradīzes" kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv Biļetes cena no Ls 5 līdz Ls 12. „Biļešu paradīzes" kasēs, uzrādot apliecību, pieejamas atlaides pensionāriem un studentiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV