Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Helovīna trakulību laikā "Bubamara" visus sveiks gēlu Ražas svētkos

EasyGet.lv, 20.10.2011. 12:49

Oktobra pēdējās sestdienas pievakarē, kad Vecrīgas pagalmos mētāsies izdobti ķirbji un ielās klīdīs ļaudis šausminošās maskās, baltā tērpies druīdu priesteris senāku tradīciju cienītājus aicinās uz rituālu pie ugunskura Audēju un Kalēju ielu stūrī un dejām mūsdienīgās un senās ķeltu skaņās pasaules mūzikas krogā Audēju ielā 8, atceroties svētkus, no kuriem cēlusies Rietumu popkultūrā plaši svinētā Visu svēto dienas versija, informē pasaules mūzikas kroga Bubamara programmas menedžeris Mārtiņš Zviedris.
Helovīna trakulību laikā "Bubamara" visus sveiks gēlu Ražas svētkos

Vairāk nekā tūkstoš gadu raksti glabā liecības par Britu salu iedzīvotāju svinētajiem Ražas svētkiem Samhain oktobra un novembra mijā – ilgi pirms katoļu baznīca šajā laikā sāka atzīmēt Visu svēto dienu un radās popkultūrā pazīstamie Halloween svētki – ar izdobtu ķirbju laternām, šausminošu maskošanos un ķekatās iešanu saldumu sirojumos.

Gada saulainā laika beigas, vistumšāko un visaukstāko mēnešu sākumu senie gēli pavadīja, gatavojot laukos un ganībās izaudzētos pārtikas krājumus un pieminot aizgājējus. Šie godi gadsimtiem nav bijuši iedomājami bez ugunskuriem, kas simbolizē pašattīrīšanos, un nākotnes zīlēšanas rudens veltēs – pār plecu mestās ābolu mizās, grauzdētos riekstos –, arī, piemēram, ūdens glāzē ielietā olas baltumā. Uz šādām izdarībām, kurās mūsdienu cilvēkam saprotamās zīmēs uzzināt nākamā dzīvesbiedra vārdu, gaidāmo bērnu skaitu un laulības likteni, sestdien, 29. oktobrī, no pulksten 18 pie ugunskura autostāvvietā Audēju un Kalēju ielu krustojumā aicinās baltā druīdu talārā tērpies priesteris. Viņš vadīs arī ziedošanas rituālu – salmu lelles vēderā ievietota spēcinoša ziedokļa atdošanu ugunij (par ziedojuma cildenajām īpašībām, velti nogaršojot, būs iespēja pārliecināties arī svinību viesiem). Pulksten 19 pie Ražas svētku ugunskura spēlēs un dziedās vietējo īru mūzikas klausītāju iecienītā grupa The Prowling Cats. Pulksten 21, sekojot ietves malā izliktajam sveču ceļam, svinētāji būs aicināti doties uz netālo pasaules mūzikas krogu "Bubamara", kur šai laikā klausītājus un dejotājus gaidīs mūsdienīgas īriskas rokimprovizācijas grupas Osiris Drinks Whiskey (http://www.draugiem.lv/odw) sniegumā. Pulksten 23 no "Bubamaras" skatuves sāks skanēt senā mūzika iespaidīgām bungām, dūdām un cienījama vecuma stīgu instrumentiem bruņojušos, viduslaiku apģērbos tērpušos ansambļa Obscurus Orbis (http://obscurusorbis.com/) mūziķu sniegumā – arī viņu repertuārā netrūkst skaņdarbu no Smaragda salas.

Dzīvās mūzikas priekšnesumu starplaikos iespējas kājas izlocīt visos ātrumos būs dejojamas ķeltu skaņumākslas ierakstu pavadījumā.

Gēlu Ražas svētkus "Bubamara" rīko sadarbībā ar autostāvvietu apsaimniekotājuzņēmumu EuroPark (http://www.europark.lv).

Notikumi turpmākajās nedēļās:

Ceturtdien, 3. novembrī, plkst.21 – Ninkns suns nikns suns (Igaunija);
Piektdien, 4. novembrī, plkst.22 – Rolands Ūdris& Jānis Abens;
Pirmdien, 28. maijā, plkst.20:30 – Ni (Austrija).

Ieeja – bez maksas

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV