Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Latvijas Radio koris un Kaspars Putniņš aicina uz koncertu "Sakrālie dziedājumi"

EasyGet.lv, 31.10.2011. 17:27

Latvijas Radio koris aicina uz koncertu „Sakrālie dziedājumi" Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā 8. novembrī plkst. 19:30, informē kora sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Karaseva. Koncertā skanēs viduslaiku dziedājumi, spāņu renesanses un mūsdienu komponistu darbi. Diriģenti – Kaspars Putniņš un senās mūzikas speciālists Guntars Prānis.
Latvijas Radio koris un Kaspars Putniņš aicina uz koncertu "Sakrālie dziedājumi"

Pagājušajā gadā aizsāktā Latvijas Radio kora koncertsērija "Sakrālie dziedājumi" ir dažādu laikmetu mūzikas dižgaru sarunas par būtiskāko – par dzīvību, nāvi, ticību, cerību un mīlestību. Šajos koncertos dzirdami nozīmīgākie kormūzikas darbi, kas ienesuši jaunas kvalitātes mūzikas attīstībā. Ciklā "Sakrālie dziedājumi" Latvijas Radio koris kopā ar klausītājiem dodas muzikālā ceļojumā no agrīnajiem viduslaiku dziedājumiem, renesanses krāšņās polifonijas un romantisma laika sacerējumiem līdz izciliem mūsdienu opusiem, atklājot kormūzikas augstvērtīgākā repertuāra lappuses.

Kaspars Putniņš par šo programmu saka: "Nav jau nekāda māksla priecāties par gaismu, sauli un pasauli vispār, piemēram, maijā, kad saules un gaismas apkārt, cik uziet. Vissvarīgāk gaismu un siltumu sirdī saglabāt tad, kad apkārt ir tumsa un tuvojas ziema. Tieši tāpēc tagad programma, kuras nosaukums ir arī koncerta centrālā opusa – Nīderlandes komponista Tona de Lēva darba nosaukums "Kad mūsu vīna dārzi ir ziedos". Tā ir rinda no "Dziesmu dziesmas" – visu laiku visbrīnišķīgākās mīlestības dzejas. Un šī visu laiku visbrīnišķīgākā mīlas dzeja ir atrodama Bībelē. "Sakrālo dziedājumu" programmā, kā vienmēr, dažādu laikmetu mūzikas šedevri: Rīgā ļoti reti atskaņotā 16. gadsimta izcilā spāņu komponista Kristobala Moralesa polifonija, brīnišķīgie 12. gadsimta komponistes Bingenes Hildegardes dziedājumi mūsdienu komponistu – Tona de Lēva un igauņa Toivo Tuleva – dievišķas mīlestības apgarotās mūzikas kontekstā."

Diriģents Guntars Prānis, kura vadībā Latvijas Radio kora sieviešu balsis koncertā izdziedās vairākus Bingenes Hildegardes darbus, stāsta: "Viduslaiku mūzika Latvijā tiek reti atskaņota, kaut gan tai piemīt eksotisks skaistums un izsmalcinātība. Hildegarde kā viena no retajām zināmajām viduslaiku personībām mūzikas vēsturē ieņem īpašu vietu. Viņa ir arī pirmā sieviete, kurā ieklausījušies pasaules lielie un diženie, un Hildegardes mūzika pati par sevi ir vesels universs. Tie nav vienkārši dziedājumi, viņas mūzika pēc būtības ir Hildegardes vīzijas un atklāsmes, kuras viņa vēstīja tā laika cilvēkiem. Tā ir unikāla iespēja koncertā dzirdēt Latvijā maz skanējušo Hildegardes mūziku, kas ir neatkārtojams un ārkārtīgi radošs viduslaiku misticisma paraugs."

Biļetes "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā stundu pirms koncerta.

Koncerta organizators VSIA „Latvijas Koncerti".

Vairāk informācijas: www.radiokoris.lv un www.latvijaskoncerti.lv

Foto: Kaspars Putniņš. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV