Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Mūzika 60 koklēm – balets "Koklētājs un velns"

EasyGet.lv, 02.11.2011. 09:14

Šogad, kad diriģents Andrejs Jansons no Ņujorkas ierodas Rīga, lai Nacionālajā operā stātos pie diriģentu pults Bruno Skultes "Vilkaču mantiniecē", viņš vēl nezina, ka pēc tikšanās ar festivāla orķestra Rīgas kokļu grupa vadītāju Māru Vanagu, šoruden Rīgā viņš diriģēs vēl kādu Bruno Skultes skaņdarbu - baletu "Koklētājs un velns". Balets pirmirzādi piedzīvo Kanādā 1969. gadā, bet Rīgā tā pirmatskaņojums aicina baleta un mūzikas mīļotājus uz Rīgas Latviešu biedrības namu 4. novembrī plkst. 12.00 un 19.00, informē Ilona Brūvere.

"Tas ir unikāls balets - vienīgais, kurā sarakstīta partitūra tradicionālajam latviešu instrumentam - koklei", saka kokļu festivāla orķestra mākslinieciskā vadītāja. "Koklētājs un velns" nav viņas vienīgā iecere, tā izskanēs koncerta otrajā daļā, pulcējot gan diriģenta Andreja Jansona, gan horeogrāfes Regīnas Kaupužas talanta cienītājus.

Pirmajā daļā skanēs otra Māras Vanagas sen lolotā iecere - komponista Māra Lasmaņa pirmatskaņojums četrām pasakām, kura laikā zālē vienlaicīgi uzstādītas 60 kokles. Pasakas lasīs Dailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis.

"Man pasakas patīk", Māra Vanaga atzīst, viņa izrādei piepulcinājusi profesionālākos Rīgas koklētājus, Andrejs Jansons šai muzikālajā izrādē aicinājis piedalīties kori Ausma. "Pasaku stāsti ir labestīgi un dažbrīd ļoti neticami, tur labais vienmēr uzvar, manuprāt tā ir fantāzija par dzīves īstenību, kas mums visiem - maziem un lieliem, palīdz dzīvot. Tā ir izrāde visiem, turpina horeogrāfe Regīna Kaupuža, iestudējums tapis pusgada laikā, un mēs esam nopietni un smagi strādājuši. Redzēsim, kā kokļu mūzika ar baletu sadzīvos skatītāju acīs, bet manuprāt salikums ir brīnišķīgs".

Māra Vanaga ir pārliecināta, ka kokles instrumentālās iespējas vēl nav izsmeltas, viņa cer turpināt paplašināt kokļu mūzikas plašo diapazonu, lai klausītājiem varētu piedāvāt citu redzes loku, aicinot arī turpmāk kokles mūzikai pievērsties netradicionāli gan mūsdienu komponistus, gan izpildītājmāksliniekus un horeogrāfus.

Koncertizrāde divās daļās "Koklētājs un velns" tapusi ar Rīgas domes, Latviešu biedrības nama un Amerikas Operas fonda atbalstu.

Vairāk informācijas: www.kulturasapvieniba.riga.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV