Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Bardu koncerts "Dvēseles dziesmas"

EasyGet.lv, 02.11.2011. 10:54

5. novembrī plkst. 17.00 Rīgas Kultūras un atpūtas centrā "Imanta", Anniņmuižas bulvārī 29, bardu koncertā skanēs dziesmas, kas dziedamas no sevis par sevi un par mums, informē Ilona Brūvere.
Bardu koncerts "Dvēseles dziesmas"

Kultūras centrs "Imanta" ik gadu piedāvā bardu koncertprogrammas formātu, iepazīstinot ar jaunām dziesmām un jauniem izpildītājiem, kā arī sniedzot iespēju atcerēties klausītāju iemīļotas melodijas, kurās galvenais nav muzikālā partitūra vai dziedātāja vokālās dotības, bet gan viņa spēja stāstīt savos muzikālajos stāstos par dzīves patiesību kāda tā noskatīta un izdzīvota. Bardu dziesmas ir sirsnīgi un vienkārši muzikālie vēstījumi, kuros galvenais instruments tomēr ir balss un pavadošais instruments, kas lauj stāstu izstāstīt nepastarpināti. Šoruden mūsu iemīļotākajiem dziesminiekiem, kas galvenokārt savu repertuāru izpilda latviešu valodā, pievienojušies krievu valodā dziedošie bardi, tāpēc bardu kultūras cienītājiem šie ir divkārši svētki.

Bards jeb dziesminieks ir sabiedrības spogulis. Bardu dziesmās galvenokārt apdziedātas mūžīgās vērtības – mīlestība, draudzība, nodevība, uzvaras un zaudējumi. Otrs aspekts šais dziesmās ir sociālais humors – ar vieglu smaidu vai dziļu rūgtumu izturoties pret visu, kas notiek vai noticis sabiedrībā gan šodien, gan pirms vairākiem gadiem vai gadu simtiem. Bardu dziesmas ir vēsturiskas kultūras liecības un māka izmantot valodu tās plašo iespēju spektrā bez īpašas literārārās vai muzikālās izglītības.

Salīdzinot Krievijas bardus ar mūsējiem, Latvijā bardi dziesmas sacer paši, bet Krievijā - izpilda citu radītos skaņdarbus. Tā arī ir īpaša māksla, tomēr bardu mūzika ir dziesminieka sacerēta, nevis komponista partitūrā ierakstīta. Nereti bardu mūzikas pretinieki norāda - tās ir melodijas, kas jau sacerētas vairākkārt, bet bardu kluba prezidente atgādina, ko uz jautājumu „Kā Jūs rakstāt dziesmas?", atbildējis maestro Raimonds Pauls: „Ak, Dievs! Vai tad tā ir mūzika? Lūk, Bahs, Mocarts radījuši skaņdarbus 500 gadu nākotnei." Mēs to „izlaižam" caur sevi. Gaidāmajā bardu koncertā mūziku caur sevi izlaidīs Uldis Kākulis, Elīna Līce-Štrausa, Andris Mičulis, Kārlis Kazāks, Egons Pičners, brāļi Ziemeļi, Jānis Jansons, Anta Enģele, Arnis Miltiņš, Kaspars Dimiters, Silvija Silava, Eduards Cauna, Viktors Sedihs, Tatjana Pohlo, Viktorija, Annuška, Aleksandrs Beknazarovs, Tatjana Saveļjeva, Nataļja Aleksandrova, Sergejs Stepaņenko, Valerijs Okatjevs, Marks Frenkeļs, Vladimirs Nosarevs, Jurijs Tihomirovs. Anta Eņģele, kura ir viena no pieprasītākajām Latvijas bardu dziedātājām, norāda: "Es uz sevi šo "barda" formulējumu nevaru attiecināt, jo es neesmu ne dzejniece, ne komponiste, tikai dziesmu interpretētāja. Es to daru pēc savas sajūtas un izpratnes. Un dziesminieks ir tāds ļoti latvisks un mājīgs nosaukums. Tāda ir arī šī koncerta programma."

Koncertu vadīs Jurijs Tihomirovs un Arnis Miltiņš.

Ieejas maksa koncertā - Ls 2.00.

Foto: Anta Eņģele. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV