Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Lāčplēša dienā kafejnīcā "Taka" skanēs kokles improvizācijas

EasyGet.lv, 07.11.2011. 08:37

Piektdien, 11. novembrī, plkst. 20:00 kafejnīca "Taka" aicina uz muzikāli mediatīvu vakaru, kad būs dzirdamas etnogrāfiskās kokles improvizācijas baltā indiāņa Pirkstu Cilts izpildījumā, informē kafejnīcas pārstāvji. Kontrastējošam vakara turpinājumam latviešu mūzikas pērles piedāvās DJ Dambis.
Lāčplēša dienā kafejnīcā "Taka" skanēs kokles improvizācijas

Koklētāja Pirkstu Cilts veikluma pilnie roku pirksti katrs dzīvo savu, viens no otra neatkarīgu dzīvi. Pirksti kā skudras tekalē pa kokles stīgām, palīdzot mūzikai no Visuma tapt sadzirdētai klausītājiem. Ne velti tautas atmiņā tiek glabāts uzskats, ka "kokles ir no Dieva" - tās spēlē Dieva dēli, Jānis vai Saule Pasaules kokā sēdēdama.

Agrāk kokle bijis īsts vīru instruments - skanējusi gan kāzās un citos līksmos brīžos, gan ar maigo "balsi" dziedinājusi bēdās. Kokle gadsimtiem ilgi bijis baltu tautas mūzikas instruments - lietuvieši to sauc par kankli, igauņi - kannali, bet somi par kanteli.

Latviešiem ir divi etnogrāfisko kokļu veidi - Kurzemes un Latgales, kas atšķiramas pēc spērna atveidojuma un stīgu daudzuma. Piektdien improvizācijas skanēs uz lielās Latgales kokles.

Pirkstu Cilts mūziku klausies šeit:
http://www.draugiem.lv/pirkstucilts/

Vairāk par pasākumiem kafejnīcā "Taka":
http://www.draugiem.lv/pirkstucilts/
http://twitter.com/barstaka

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV