Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Antas Eņģeles jaunā koncertprogramma pirmatskaņojumu piedzīvos mūziķes dzimšanas dienā

EasyGet.lv, 14.11.2011. 08:45

Šovakar klubā "Austrumu robeža" uz jaunās koncertprogrammas "Pagājības laimes mirkļi" pirmo koncertu aicina Anta Eņģele, informē Ilona Brūvere. Koncertā skanēs krievu tango, valši, romances un tautas melodijas.
Antas Eņģeles jaunā koncertprogramma pirmatskaņojumu piedzīvos mūziķes dzimšanas dienā

Koncerta nosaukums aizgūts no kādas 19. gadsimta romances teksta dzejas rindām. Atšķirībā no iepriekšējā Eņģeles solo koncerta "Krievu romanču vakars", kuru dziedātāja sagatavoja kopā ar virtuozo ģitāristu Ivaru Hermani, šoreiz Anta Eņģele izvēlējusies repertuāru, kas piemērots bajāna pavadījumam. Jaunajā koncertā mākslinieces tuvākais partneris uz skatuves būs somu bajānists Marko Ojala.

Programma veidota, sekojot skatītāju un klausītāju vēlmēm, kuras izteikusi teātra kluba - restorāna "Austrumu robeža" publika. Šeit notiks arī koncertprogrammas pirmizrāde, kas ļaus ieklausīties Antas Eņģeles balsī līdz šim vēl dziedātājas repertuārā nedzirdētās medlodijās - senos krievu tango un valšos.

Dziedātāja saka: "Atšķirībā no romances, kur varu atļauties plūstošu dziedājumu, vadoties no iekšējā emocionālā taktsmēra, tango balss diapazonā pieprasa stingras un ļoti konkrētas robežas. Manuprāt, šis žanrs vairāk piemērots vīrieša balsij. Ne velti liela daļa tango dziesmas ir vīriešu rakstītas , apveltītas ar spēku un noteiktību, tās vienlaikus ir ciešanu pilnas. Nesamērojamā emociju buķete parāda tango radītāju kā naivu un kaislību vētrām pakļautu indivīdu, tādi, saplūstot ar mūziku, pie klausītāja atnāk tango dziesmu vārdi."

Spilgts šī žanra komponists ir tango karalis Oskars Stroks, viņa smeldzīgās melodijas sniedz koncertam īpašu burvību. Programmā skanēs arī dziesmas no leģendāro dziedātāju Pjotra Ļeščenko, Aleksandra Vertinska un Allas Bajanovas repertuāra. Bajanova piedzīvojusi veselu gadsimtu un no šīs pasaules šķīrusies tikai šogad, 98 gadu vecumā. Savā 95. dzimšanas dienā dziedātāja dāvājusi publikai solo programmu.

"Pagājības laimes mirkļos" Antas Eņģeles izpildījumā izskanēs arī dažas no jauna atrastas senās krievu romances, kā meklējot līdzsvaru starp noteiktību un romantiku. "Būs vieglāka rakstura čigānu dziesmiņas, bet emocionālai atslodzei Marko demonstrēs savu bajāna vituozitāti, atskaņojot krievu tautas dziesmu melodijas," piebilst Anta. Dziedātāja Anta Eņģele ar sajūsmu stāsta par valšu izlasi, kas koncertam piešķir izteikti romantisku skanējumu. Programmā iekļauti valša un tango skaņdarbi, kas sarakstīti, sākot ar Krievu - japāņu kara laiku, līdz pat 1958. gadā komponētajai "Чёрное море моё/ Melnā mana jūra", kas sākotnēji rakstīta kā kino mūzika.

Ikviena no dziedātājas solo programmai izvēlētajām dziesmām sola apburt ar savu melodisko likteņstāstu un temperamentu, bet tie visi ir stāsti par aizrautīgu dzīvi - par dzīvi ar skumjām un ar prieku.

Foto: Anta Eņģele un Marko Ojala. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV