Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Vokālā grupa "Putni" un koklētāja Anda Eglīte aicina uz koncertu "Eņģeļa pieskāriens"

EasyGet.lv, 05.12.2011. 10:56

20. decembrī plkst. 19:00 RKTMC Mazā Ģilde ar koncertu "Eņģeļa pieskāriens" uzstāsies vokālā grupa "Putni" (vadītāja Antra Dreģe) un koklētāja Anda Eglīte, informē vokālās grupas "Putni" menedžere Guna Zelmene. Adventa koncertā "Eņģeļa pieskāriens" mūziķi Ziemassvētku gaidas sola piepildīt ar eņģeļu vēstījumiem - gan atskaņojot dziesmas par eņģeļiem, gan populārās Ave Maria lūgšanas, kuru teksta pamatā ir erceņģeļa Gabriēla izteiktā sludinājuma vārdi.

Advents ir gaidīšanas laiks un tradicionāli jau daudzus gadsimtus eņģeļa tēls ir šī pirmsziemassvētku laika simbols. Eņģeļi raugās uz mums no apsveikumu kartiņām, eglīšu rotājumiem un veikalu skatlogiem, tos redzam attēlotus kā jaukus, omulīgus bērneļus sārtiem apaļīgiem vaigiem un šajā kontekstā reti kurš domā par eņģeļiem kā ar saprātu un varenu spēku apveltītām būtnēm, caur kurām izpaužas Dieva majestātiskums un griba.

Daudzi notikumi, ko šodien svin kristīgajā pasaulē saistīti ar eņģeļu klātbūtni un darbību. Tieši caur eņģeļiem kā Dieva sūtņiem cilvēki saņēmuši visas galvenās kristīgās patiesības un notikumus - gan ziņu par Jēzus bezvainīgo ieņemšanu, piedzimšanu, gan dažādus brīdinājumus draudīgos notikumos, gan aicinājumu praviešiem iet un sludināt. Arī savā dzīvē esam piedzīvojuši neizskaidrojamas situācijas, kad varam teikt - sargeņģelis man stāvēja klāt.

Koncerta programmā skanēs dažādu laikmetu mūzika - viduslaiku vienbalsīgie dziedājumi, ko rakstījusi slavenā mūķene un praviete Bingenes Hildegarde, renesanses un agrīnā baroka meistaru A.Gabrieli, K. Monteverdi, J. S. Baha, D. Sodero, kā arī mūsdienu latviešu komponistu Riharda Dubras, Līgas Ančevskas u.c. mūzika.

Pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvos vairāki opusi, ko radījusi amerikāņu komponiste, vijolniece un dzejniece Patricia Van Ness, ko muzikologi mēdz dēvēt arī par mūsdienu Hildegardi, viņas mūzikas tīro un skaidro stilu pielīdzinot Arvo Pērta mūzikas ģēnijam.

Ir vispāratzīta patiesība, ka dvēseles stīgu ievibrēšanai vislabāk der divi instrumenti - cilvēka balss un kokles Dievišķās skaņas. Abi šie instrumenti skanēs koncertā vokālās grupas "Putni" un profesionālās koklētājas Andas Eglītes izpildījumā.

Papildu informācija: www.putni-ensemble.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV