Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Mūzika Arsenālā: Ziemassvētku koncerts „Veni, Emmanuel!"

EasyGet.lv, 15.12.2011. 13:04

Ceturtdien, 22. decembrī, plkst. 18.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls, Torņa ielā 1, Vecrīgā, programmas „Mūzika Arsenālā" ietvaros notiks Ziemassvētku koncerts „Veni, Emmanuel!", informē LNMM reklāmas un informācijas darba kuratore Natālija Sujunšalijeva.
Mūzika Arsenālā: Ziemassvētku koncerts „Veni, Emmanuel!"

Koncerta dalībnieki un organizatori svētku laikā mūzikas mīļotājiem un muzeja apmeklētājiem piedāvās skaistu un sirsnīgu muzikālo piedzīvojumu. Krāšņu svētku noskaņu uzburs Latvijā un visā pasaulē atzinību guvušais Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris (RDKSMK) diriģentes Airas Birziņas vadībā un vakara īpašās vieses – flautiste Dita Krenberga, arfiste Ieva Šablovska, pianiste Mareta Beitika un soliste Laima Lediņa, izpildot zināmas un iemīļotas Ziemassvētku melodijas.

Kora, ansambļu un solistu sniegumā skanēs Adventa laika motetes, tradicionālas Ziemassvētku dziesmas un instrumentālā kamermūzika. Vakara programmā iekļauts arī koncerta nosaukumā minētais baznīcas korālis „Veni, Emmanuel!", kura reliģiozais teksts un aizkustinošā mūzika pirmssvētku laikā cilvēkiem dos nepieciešamo miera un svinīguma sajūtu.

Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris ir viens no spilgtākajiem un aktīvākajiem muzikālajiem kolektīviem Latvijas koncertdzīvē, kura sastāvā šobrīd ir 85 dziedātājas no 9 līdz 19 gadu vecumam. Koris izveidots 1997. gadā, uzsākot rosīgu koncertdzīvi un dalību Rīgas Doma dievkalpojumos. Muzikālās apvienības repertuārs ir ļoti plašs, aptverot latviešu tautasdziesmu apdares un oriģināldziesmas, sakrālo un laicīgo klasiku, romantisko un mūsdienu mūziku. Koris koncertējis, piedalījies festivālos un guvis uzvaras koru konkursos Latvijā un citur pasaulē.

Kora mākslinieciskā vadītāja kopš 2000. gada ir diriģente Aira Birziņa, kuras vadībā meiteņu koris ar lieliem panākumiem piedalījies vairākos nozīmīgos starptautiskos koru konkursos. Aira Birziņa bijusi XXIII un XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente, daudzu kormūzikas svētku un izglītojošu sarīkojumu iniciatore un organizatore. Diriģente darbojas arī kā pedagogs (kopš 2011. gada – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) asociētā profesore kora diriģēšanā), kā lektore vadījusi seminārus, kursus, meistarklases, kā eksperte darbojusies dažādās Latvijas koru, vokālo ansambļu un jaundarbu konkursu žūrijās, kā arī starptautisku koru konkursu žūrijās.

Flautiste Dita Krenberga ir vairāku prestižu mūzikas konkursu laureāte, par izciliem sasniegumiem izpildītājmākslā 2000. gadā saņēmusi Latvijas Lielo mūzikas balvu un kopš 2006. gada ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) flautu grupas koncertmeistare. Mūziķe sniedz koncertus Latvijā, Eiropā, ASV un Kanādā. Kā soliste viņa spēlējusi kopā ar LNSO, kamerorķestri „Rīgas Kamermūziķi" un citiem Latvijas kamerorķestriem, ar Maskavas filharmonisko orķestri, Londonas Mocarta orķestri, Ķelnes Radio Simfonisko orķestri un citiem. Dažādu kameransambļu sastāvā flautiste koncertējusi gan Latvijā, gan dažādos Eiropas festivālos. 1995. gadā māksliniece ierakstījusi soloalbumu, savukārt 2007. gadā kopā ar pianisti Ievu Ošu izdots mūzikas albums „Laikmeta ainavas". 2009. gada 11. novembrī Dita Krenberga saņēmusi valsts augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni „Par spilgtu devumu mūzikā un nopelniem Latvijas vārda popularizēšanā pasaulē".

Arfiste Ieva Šablovska 2010. gadā ieguvusi maģistra grādu JVLMA, muzicējusi kamerorķestrī „Sinfonietta Rīga", Rīgas Festivāla orķestrī, LNSO un vairākos kameransambļos, kā arī regulāri sadarbojas ar dažādiem Latvijas koriem. 2008. gada aprīlī kopā ar obojistu Normundu Šnē, diriģentu Mareku Mosu un kamerorķestri „Sinfonietta Rīga" atskaņojusi solo Vitolda Ļutoslavska dubultkoncertā obojai un arfai ar kamerorķestri. 2008. gadā kopā ar altisti Lieni Kļavu un flautisti Sondru Lejmalnieci Ieva Šablovska izveidojusi ansambli „Trio SILK". Mūziķe šobrīd strādā par pedagogu Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, kā arī kultūras un atpūtas centrā „Imanta" vada kokļu kvarteta „Kārta" studiju.

Koncerta viese jaunā, virtuozā pianiste un ērģelniece Mareta Beitika 2006. gadā absolvējusi JVLMA maģistrantūru un iesaistās Latvijas koncertu dzīvē kā vairāku koru koncertmeistare.

Soliste Laima Lediņa ir daudzsološa un talantīga operdziedātāja, kas šobrīd vēl mācās Rīgas Doma kora skolas vokālajā nodaļā. Jau no agras bērnības viņa dziedājusi dažādos ansambļos un ieguvusi godalgotas vietas vokālajos konkursos. Dziedātāja apmeklējusi vokālās meistarklases JVLMA un piedalījusies Romas Sv. Cecīlijas Mūzikas Akadēmijas operas studijas meistarklasēs operdīvas Renātas Skoto (Renata Scotto) vadībā un ar panākumiem uzstājusies gan Latvijā, gan ārvalstīs. 2009. gadā viņa ieguvusi pirmo vietu Alfrēda Kalniņa jauno vokālistu konkursā, kā arī Grand Prix starptautiskajā jauno vokālistu konkursā „Dziesma pilsētai" Kauņā. Savukārt 2010. gada aprīlī jaunā vokāliste ieguvusi 3. vietu 16. Starptautiskajā Feručo Taljavīni (Ferruccio Tagliavini) jauno operdziedātāju konkursā Grācā, Austrijā.

Ieeja koncertā bez maksas ar ielūgumiem (ielūgumus var saņemt LNMM i.z. Arsenāls kasē). Vietu skaits ierobežots.

Par programmu „Mūzika Arsenālā"

Pateicoties Cēsu Vēstures un mākslas muzeja atsaucībai Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls kopš 2010. gada rudens ir radusies iespēja klausīties klavieru mūzikas skaņas. Lai izmantotu Arsenāla vestibila skanējuma šarmu ar bagātīgo akustiku un šajā grūtajā laikā iepriecinātu sabiedrību ar mūzikas radīto spēku, tika aizsākta bezmaksas izklaides programma „Mūzika Arsenālā". Programmas ietvaros galvenā uzmanība tiek koncentrēta uz mūzikas izglītības iestāžu audzēkņu un skolotāju veikumu. „Mūzika Arsenālā" ir ne tikai iespēja jaunajiem censoņiem izrādīt savas prasmes plašākas publikas priekšā, bet arī sniegt baudījumu un prieku mūzikas cienītājiem.

Foto: Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV