Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Muzikālās otrdienas Rīgas Sv. Pētera baznīcā

EasyGet.lv, 03.01.2012. 13:02

Šodien plkst. 18.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā gaidāms vīru kora "Absolventi" koncerts, savukārt pēc nedēļas - Garīgās mūzikas koncerts, informē Ilona Brūvere.
Muzikālās otrdienas Rīgas Sv. Pētera baznīcā

Dziedošie Latvijas Valsts universitātes studenti 1957. gadā apvienojas vīru korī "Absolventi", par tā māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu aicinot Paulu Kveldi. Pateicoties komponista un diriģenta mākslinieciskajai vadībai, "Absolventi" kļūst par vienu no vadošajiem vīru koriem Latvijā. 1984. gadā koris uzsāk sadarbību ar komponistu Raimondu Paulu, kora diriģenti aranžē vīru korim populārās Paula melodijas un vēlāk uzstājas pārpildītās skatītāju zālēs visā Latvijā. Kaut gan korī galvenokārt dzied tikai amatieri bez īpašas muzikālās izglītības, koris vienmēr pratis noturēt augstu māksliniecisko līmeni. Daudzveidīgais dziesmu klāsts ļāvis vīriem koncertēt arī citur pasaulē – Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Baltkrievijā, Polijā, Bulgārijā, Somijā, Vācijā, Holandē, Dānijā, Slovākijā, Čehijā, Austrijā un Anglijā.

1999. gadā kora māksliniecisko vadību pārņem Paula Kveldes audzēknis Arvīds Platpers, viņš turpina skolotāja aizsāktās kora tradīcijas nepārtraukti pilnveidojot kora repertuāru. "Absolventu" koncertprogrammās dzirdami latviešu klasiķu, jaunākās mūziķu paaudzes un ārzemju komponistu darbi, kopskaitā 665 skaņdarbi. Īpaši atzīmējams kora lielais ieguldījums patriotiskajos pasākumos - Andreja Pumpura muzeja svētkos Lielvārdē, Andreja Jurjāna piemiņas dienās Jurjānu dzimtajās mājās "Meņģeļos", dzejnieces Ārijas Elksnes piemiņas pasākumos, Lāčplēša dienās un valsts svētkos. Šodien vīru koris "Absolventi" ir Kultūras un atpūtas centra "Imanta" kolektīvs. Kora radošajai darbībai nozīmīgs ir Hektora Berlioza "Fausta bojāeja" dziedājums simfoniskā orķestra pavadījumā, kā arī Johana Brāmsa rapsodijas Altam, vīru korim un orķestrim atskaņojums kopā ar Vasilija Sinaiska vadīto simfonisko orķestri.

Otrdien, 10. janvārī plkst. 18.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā skanēs Garīgās mūzikas koncerts, kurā uzstāsies ansamblis Laudetur un Rīgas Latviešu biedrības senioru koris.

Par dzimšanas dienu ansamblis "Laudetur" uzskata 2007. gadu, kad Rīgas Svētā Pestītāja jeb Anglikāņu baznīcā notiek trešdienas koncerts ar ērģelnieces Irēnas Sedolas, solistu Zaigas Lazdiņas un Daces Dreimanes piedalīšanos. Pēc koncerta mūziķi izsaka vēlmi turpināt sadarboties un uzstājas kopā jau piekto gadu, iesaistot savās programmās arī citus garīgās mūzikas izpildītājmāksliniekus. Pašreiz ansambļa sastāvā ir divas draudžu ērģelnieces, vokālisti un instrumentālisti. "Laudetur" mūziķi ir dažādu draudžu un konfesiju kristieši. Ansambļa repertuārā iekļauta garīgā mūzika, kas ar savu mītisko skanējumu pārliecina klausītājus gan dievkalpojumu laikā, gan baznīcu koncertos. 10. janvāra Muzikālās otrdienas programmā dzirdēsim Mendelsona, Maskānji, Baha, Vivaldi, Forē, Franka un Šūberta skaņdarbus.

Ieejas maksa koncertos - pieaugušajiem Ls 1, skolēniem, studentiem un pensionāriem Ls 0,50.

Papildu informācija: www.kulturasapvieniba.riga.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV