Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Mocarta un Brāmsa mūzika „Vīnes klasikas" koncertā

EasyGet.lv, 10.02.2012. 16:34

„Latvijas Koncerti" aicina uz festivāla „Vīnes klasika" koncertu, kurā Igaunijas pianistes Irinas Zaharenko klavierspēle sabalsosies ar Čurļoņa stīgu kvarteta instrumentiem Mocarta un Brāmsa mūzikā. Koncerts notiks 15. februārī Mazajā ģildē pl. 19.30, informē Latvijas Koncertu sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.
Mocarta un Brāmsa mūzika „Vīnes klasikas" koncertā

Koncertā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta Klavierkoncerts un Johannesa Brāmsa Klavieru kvintets. Jaunums Latvijas klausītājam būs 1956. gadā dzimušā Lietuvas komponista Fausta Latena Otrais stīgu kvartets In Loving Memory (1986).

Lietuvas nacionālās kultūras un mākslas balvas laureāts Čurļona stīgu kvartets ir viens no dinamiskākajiem Lietuvas kamermūzikas ansambļiem. Tas izveidots 1968. gadā, kad topošā kvarteta dalībnieki vēl studēja konservatorijā. Čurļoņa stīgu kvartets sniedzis ap četriem tūkstošiem koncertu, uzstājoties Lietuvā un ārvalstīs. Kvartets piedalījies festivālā Berliner Festwochen, "Prāgas pavasaris", Šlēzvigas-Holšteinas festivālā, Flandrijas festivālā "Morāvijas rudens", Pietre che cantano un citos starptautiskos forumos Zalcburgā, Freiburgā, Duisburgā, Kuhmo, Zagrebā, Oslo, Vašingtonā, Pekinā, Tokijā, Reikjavīkā, Maskavā, Sanktpēterburgā, Ņižņijnovgorodā un citviet. Kvartets muzicējis Leipcigas Gewandhaus, Amsterdamas Concertgebouw, Bonnas Bēthovena zālē, Berlīnes Schauspielhaus, Parīzes Orsē muzejā, Londonas Karaliskajā Svētku zālē, arī Varšavas, Briseles un Japānas filharmoniju zālēs. Mūziķu repertuārā ir vairāk nekā 300 kompozīciju, un tas ir stilistiski daudzveidīgs. Beidzamajā laikā kvartets pievērsies monogrāfiskām programmām, sagatavojot Mocarta, Bartoka, Šūmaņa, Šostakoviča, Franka un Šūberta žanra paraugu pilniestudējumiem.

Irina Zaharenkova ir viena no izcilākajām savas paaudzes Igaunijas pianistēm. Viņa ieguvusi pirmo vietu tādās starptautiskās mūziķu sacensībās kā 2006. gada Baha festivāls Leipcigā (blakusminot atgādināsim, ka 1964. gadā šajā prestižajā konkursā uzvarēja Ilze Graubiņa), Alesandro Kazagrandes konkurss Itālijā un Džordžes Enesku konkurss Rumānijā (2005). Irina Zaharenkova dzimusi Kaļiņingradā, klavierspēli sākusi mācīties četru gadu vecumā pie savas mātes. 1989. gadā ģimene pārcēlās uz Igauniju. Igaunijas Mūzikas akadēmijā Irina studēja klavierspēli pie Lilianas Semperes un klavesīnspēli pie Marisa Valk-Falka. Sibēliusa Helsinku Mūzikas akadēmijā viņas pasniedzēja bija Huejina Liu Tavaststjerna. Irina papildinājusi iemaņas meistarklasēs pie Andrāša Šifa, Stīvena Bišopa Kovaceviča un Endželas Hjūitas. Studējusi arī ķīmiju un igauņu un somu filoloģiju. Irina Zaharenkova ir daudzpusīga pianiste, bieži uzstājas solo un ar orķestri. Repertuāra diapazons no baroka līdz mūsdienu mūzikai. Latvija pianiste viesojusies 2007. gadā, uzstājoties gan festivālā Restart Bach, gan Liepājas pianisma zvaigžņu festivālā. CD ieskaņojusi Baha "Goldberga variācijas", kā arī ierakstījusi soloalbumu, kur atskaņo Pahelbela, Haidna, Mocarta un Bēthovena mūziku pie klavierēm klavesīna un āmuriņklavierēm. Viņa bieži koncertē kā continuo mūziķe dažādos orķestros un baroka ansambļos.

Foto: Viļņas stīgu kvartets. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV