Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Čellists Borislavs Struļevs un Tallinn Sinfonietta koncertēs Rīgā

EasyGet.lv, 20.02.2012. 15:54

Izcilais mūsdienu čellists Borislavs Struļevs (ASV) un Tallinn Sinfonietta diriģenta Andresa Mustonena vadībā ar muzikālu priekšnesumu „No Haidna līdz ABBA" 14. maijā viesosies Lielajā Ģildē, informē Trade Hub Productions Inese Mihasjonoka.
Čellists Borislavs Struļevs un Tallinn Sinfonietta koncertēs Rīgā

Borislavu Struļevu bieži dēvē par „otro Rostropoviču". Bet viņa skolotājus mūzikā sauc par „mūzikas oligarhiem", īpaši atzīmējot Tihonu Hreņikovu, Mstislavu Rostropoviču, Jo-Jo Ma, Martu Istominu-Kazals, Dāvidu Geringasu un Valentīnu Berlinski.

„Universāls multistilists", „renesansists", pasaules cilvēks ar plašo krievu dvēseli – tā eksperti raksta par čellistu Borislavu Struļevu. Leģendārais amerikāņu pianists Bairons Dženis par Borislavu ir teicis: „Paskatieties uz šo jauno cilvēku, bet kas daudzkārt svarīgāk – paklausieties viņu... Viņš spēlē tā, it kā būtu dzimis ar čellu rokās."

Kopā ar Andresa Mustonena vadīto „Tallinn Sinfonietta" Borislavs Struļevs izpildīs klasikas darbus, džeza klasiķu sacerējumus un populārus darbus drauga un līdzgaitnieka, Francijā dzīvojošā pianista Sergeja Dreznina orģinālapdarē. Programma būvējas uz dažādu žanru sintēzi, kas ir visā pasaulē moderns un prestižs formāts – „gudra" muzikālā eklektika. Solista spēja aizraut, dedzība, aizgrābtība un savdabība, kuru atbalsta Andresa Mustonena meistarīgi vadītais orķestris, ļauj skatītājam būt sajūsminātam no koncerta sākuma līdz beigām.

Klasiskā mūzika vienmēr uzskatīta par elitāru mākslu, bet izpildītāji ar konservatorijas izglītību par grūti pieejamiem, zināmā mērā augstprātīgiem un visbiežāk diezgan garlaicīgiem cilvēkiem. Uz Borislavu Struļevu tas nekādā ziņā neattiecas. Tas laikam tāpēc, ka muzikantam ir īpaša attieksme pret savu instrumentu. „Čells man nav plikas notis, bet gan drāma. Dvēseles kliedziens, veids, kā izteikt savas jūtas, un veids, kā likt cilvēkam nebaidīties no klasikas, bet gūt no tās baudu," saka muzikants.

15 gadu vecumā Borislavs, sēžot ar instrumentu Starpreģionālā labdarības fonda „Jaunie vārdi" stipendiātu koncertgrupas sastāvā, jau uzstājās visā Krievijā. Bet 1992. gadā jaunais čellists guva uzvaru Viskrievijas jauno mākslinieku konkursā Maskavā. Amerikāņu diriģents, izdzirdot jauno talantu, piedāvāja spēlēt viņa vadībā Maskavas konservatorijas Lielajā zālē. Pēc koncerta izcilais vijolnieks Īzaks Sterns uzaicināja Borislavu Struļevu debitēt ASV Kenedija centrā. Pēc tam viņš saņēma Manhetenas konservatorijas stipendiju.

Kopš tā laika čellists dzīvo Amerikā. Tur viņš ne tikai sniedz koncertus valsts labākajās koncertzālēs, bet arī ir ikgadējā, Ņujorkā notiekošā vasaras festivāla „Krievijas dienas" muzikālais direktors. Vēl viņam „Krievijas dienas" ietvaros leģendārajā „Birdland" klubā ir sava muzikālā sērija „Borislavs Struļevs un draugi", tajā apvienojot unikālas mūzikas un kino personības un radot kaut ko līdzīgu salonam un koncerta laukumam. Ārpus Amerikas muzikants uzstājas visā pasaulē.

2005. gadā pēc ilga pārtraukuma viņš nonāca Krievijā, kur ātri sapazinās ar dažādiem radošo aprindu cilvēkiem. Vieglums un neaptveramā harizma ļāva muzikantam izveidot programmas, kuras viņš uz vienas skatuves uzstājās ar tādiem garā atšķirīgiem māksliniekiem kā Denisu Macujevu, Jeļenu Bistrickaju, Tamāru Gverdciteli, Sergeju Mazajevu, Jevgēniju Margulisu, Uma2rman, Jevgēniju Griškovecu, Utjaševu, Jevgēniju Kņazevu.

P14. Maija koncerta programmu veidos Čaikovska, Bruha, Haidna, Masnē, Pjacollas, Dunajevska, Šnitkes, Dreznina, Viljama, ABBA skaņdarbi.

Biļetes var iegādāties Biļešu servisa, Lielās ģildes un Reklamarket kasēs, kā arī internetā. Pagaidām biļešu cena ir no 9 latiem.

http://borislavstrulev.com/

http://www.bilesuserviss.lv/lat/concerts/muzika/cits/?concert=100624

Foto: Čellists Borislavs Struļevs. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV