Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Ars Rezumē piedāvā intravertās skaņu ainavas

EasyGet.lv, 15.03.2012. 09:00

Šodien, 15. martā, plkst. 18.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls, Torņa ielā 1, Vecrīgā, notiks laikmetīgs muzikāls priekšnesums „Intravertās skaņu ainavas", kurā savas kompozīcijas atskaņos mūziķis, komponists Oskars Herliņš un vizuālas vīzijas radīs vīdžejs zilums (Linda Konone), informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva. Šis vakars muzeja kultūras un izklaides programmas „Ars Rezumē" ietvaros aizvadīs pēdējo apskates nedēļu Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna izstādei „Pacieties".
Ars Rezumē piedāvā intravertās skaņu ainavas

Mākslinieku Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna izstāde „Pacieties" atspoguļo laikmetīgās mākslas sūtību – komentēt un apcerēt sevi un savu laiku, dalīties ar personīgo, saskatot to globālajā. Eksponētie mākslas objekti veido vienotu konceptuālu un estētisku notikumu – „dzīvo bilžu" kompilāciju, par kuras emocionālu tulkošanu un secīgumu rūpējas katrs skatītājs.

Aktuālā laika un telpas pārdzīvojums virza visus kultūras un sabiedrības procesus. Mūzika, tāpat kā citas mākslas jomas, saskaras ar laikmeta radītām transformācijām, sekojot gan tehnoloģiskiem sasniegumiem, gan izmaiņām garīgo vērtību sistēmā. 20. un 21. gadsimts piedāvāja plašu lauku eksperimentiem un novitātēm skaņu pasaulē, kuras savukārt veicināja dažādu žanru veidošanos un diferencēšanos.

Elektroniskās mūzikas attīstība iet roku rokā ar zinātnes progresu, kas pirmās iespējas piedāvāja jau 20. gadsimta sākumā, kā piemēru minot agrīno šī mūzikas stila instrumentu teremīnu. Mūsdienu elektroniskās mūzikas radīšanā un atskaņošanā nozīmīgu vietu ieņem dators, ar kura palīdzību iespējams gan manipulēt ar atsevišķu skaņu ierakstiem un sintezēt jaunas kompozīcijas, izmantojot montāžas principu, gan veidot algoritmiskas mūzikas kompozīcijas un ģenerēt dažādas skaņas. Ambientā mūzika kā elektroniskās mūzikas žanrs operē ar skaņas niansēm – šeit skaņa kļūst par centrālo elementu ar savu pašvērtību. Var teikt, ka ambientās mūzikas priekšteči ir tādi strāvojumi kā impresionisms un minimālisms, kas rosina tvert pastāvošu sajūtu, mirkli ārpus laika robežām.

Mūsdienu akadēmiskās, elektroniskās un eksperimentālās mūzikas mākslinieks un komponists Oskars Herliņš šobrīd studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesionālā bakalaura studiju programmā „Kompozīcija". Savas mūziķa gaitas viņš sācis jau 1990. gadu sākumā, kad ar datora palīdzību tika radīti pirmie elektroniskās mūzikas skaņdarbi. 1990. gadu beigās Oskars sācis apgūt ģitāras un trompetes spēli, darbojies pūtēju orķestru, koru, roka un džeza ansambļu sastāvā. Kā komponists Oskars Herliņš ir guvis godalgotas vietas vairākos kompozīciju konkursos (Jaunās mūzikas festivāli „Arēna 2009" un „Arēna 2011", „VIII Starptautiskie latviešu jauno mūziķu meistarkursi 2008" un Esbjergas Mūzikas un mūzikas komunikācijas akadēmijas Dānijā organizētais konkurss „Elektrochock 2009"). „Ars Rezumē" pasākumā Oskars atskaņos meditatīvas ambientās mūzikas kompozīcijas, aicinot klausītāju iedziļināties mākslas un individuālo pārdzīvojumu pasaulē, rosinot uz pašapceri, kuras valgos ikvienu arīdzan ieved Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna māksla.

Ar Oskara Herliņa skaņdarbiem ir iespējams iepazīties mūziķa profilā interneta vietnē Myspace www.myspace.com/oskarsherlins.

Multimediju māksliniece Linda Konone ir Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas studente. Lindas darbība saistīta ar dažādiem audiovizuālo mediju projektu organizēšanu un vadīšanu. Māksliniece ir vairāku projektu dalībniece, taču atrod laiku arī pasniedzējas darbam video un animācijas kursos. Šobrīd rit darbs pie animācijas filmas „Malienas krāsas" skaņas un video montāžas. Kā vīdžejs Linda uzstājusies dažādos pasākumos Latvijā un Nīderlandē. Par Lindas Konones profesionālo darbību un veikumu vairāk varat uzzināt mākslinieces mājaslapā internetā http://zilums.wordpress.com/about/.

Ieeja pasākumā - bez maksas.

Ars Rezumē

Kopš 2008. gada Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā saviem apmeklētājiem kultūras un izklaides programmu „Ars Rezumē". Tuvojoties lielās izstādes noslēgumam, LNMM izstāžu zālē Arsenāls iepriekš izziņotā ceturtdienas vakarā tiek rīkots īpašs pasākums ar aicināto viesu uzstāšanos: dzejniekiem, mūziķiem, teātra dalībniekiem, dejas māksliniekiem un citām radošām personībām.

„Ars Rezumē" mērķis ir atbalstīt dažādu radošo aktivitāšu norisi un paplašināt Arsenāla piedāvāto kultūras pasākumu klāstu, radīt draudzīgāku, sabiedrībai atvērtāku publisko telpu, kurā pulcēties ne tikai uz izstādes apskati. Programmas ietvaros jau ir notikuši vairāki pasākumi.

Foto: Mūziķis Oskars Herliņš. 2011. gads. Foto (c) Gatis Trikulis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV