Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Franču grupa MeTaL-O-PhoNe uzstāsies Latvijā

EasyGet.lv, 16.03.2012. 11:11

Francijas institūts Latvijā sadarbībā ar latviešu partneriem Cēsu Kultūras un tūrisma centru, Cēsu Fonoklubu un Latvijas 1 Rokkafejnīcu Reiterna namā Rīgā piedāvā izcilās franču jaunā džeza grupas MeTaL-O-PhoNe un īpašā viesa Žiljēna Deprē koncertus. Tie ievadīs gadskārtējos Frankofonijas pasākumus, kas visā Latvijā notiks no 19. marta līdz 2. aprīlim.
Franču grupa MeTaL-O-PhoNe uzstāsies Latvijā

Grupa MeTaL-O-PHoNe - Benžamins Flamāns (vibrofons), Joahims Florāns (kontrabass) un Elī Dirī (sitamie instrumenti) - veidojusies uz dumpinieciskās grupas Coax pamatiem, iedvesmojusies no džeza un repetitīvās mūzikas, smēlusies enerģiju rokmūzikā un šo to aizguvusi no gamelāniem ... Precīzi izspēlēti sitamie instrumenti, telūrisks kontrabass, vibrofons un gongi.

MeTaL-O-PhoNe sevi raksturo kā "elektriskās kamermūzikas laboratoriju".

"Benžamēns Flamāns izmanto visa veida "vibrofonisko jucekli", visus līdzekļus, ko piedāvā metāllūžņi, ieskaitot motoru, ar papildus elektroefektiem un neiedomājamām melodijām izceļot nolietoto lietu dabu, tādējādi liekot domāt, ka viņš ir sajaucis instrumentu sastāvdaļas, izmētājis tās lielā nekārtībā. Pēkšņi starp šiem masīvajiem, hipnotizējošajiem skaņu celiņiem tiek izteikts kāds teikums, uzkavējas garos stiepienos, saritinās uzmācīgā spirālē ... Fascinējoši," raksta Franks Beržero, Jazz Magazin

Skaņas distorsija, atgriezeniskā saite, pagarinājums. Viss, kas savulaik bijis vienīgi ģitāristu pārziņā, nu vairs tāds nav, skaņas pielietojums pavēris intriģējošas instrumentālā spektra iespējas. Piemērojot tās vibrofonam, kas līdz šim uzskatīts par pieklājīgu un manierīgu instrumentu, Benžamēns Flamāns uzgājis ko mežonīgu. Spožās krāsas devušas vaļu tumšākām izpausmēm, kas, dunot virstoņiem un ambivalentiem toņiem, vibrofonu pietuvina tā attālajiem līdziniekiem - Javanesas gamelānam un tibetiešu dziedošajām lodītēm.

Divi pārējie MeTaL-O-PhoNe dalībnieki piespēlē līdzvērtīgi - basists Joahims Florāns un bundzinieks Elī Dirī sniedz ritma un tekstūras vētru, kas perfekti sinhronizē ar mainīgo sitamo instrumentu skaņu ainavu.

MeTaL-O-PhoNe koncertēs 17. martā plkst. 20.00 Fonoklubā Cēsīs un 18. martā plkst. 18.00 Latvijas 1. Rokkafejnīcā, Reiterna namā, Rīgā, Mārstaļu ielā 2/4.

www.collectifcoax.com/metalophone
www.myspace.com/metalophone

video:
http://liveweb.arte.tv/fr/video/Jazz_Migration___MeTaL-O-PhoNe/
http://www.dailymotion.com/video/xdlhht_steve-reich-in-babylone_music

Papildu informācija: www.institut-francais.lv, www.fonoklubs.lv, www.rockcafe.lv

Foto: Franču grupa MeTaL-O-PhoNe. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV