Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Johana Sebastiāna Baha mūzikas koncerts Lielajā Piektdienā

EasyGet.lv, 16.03.2012. 11:58

Pieredzējušie laika ceļotāji baroka orķestris Collegium Musicum Riga un baroka koris Collegium Choro Music Riga diriģenta Māra Kupča vadībā Lielajā piektdienā, 6. aprīlī, plkst. 21.00 aicina uz Rīgas Jauno Svētās Ģertrūdes baznīcu, lai kopīgi risinātu mistēriju, kas saistīta ar baroka dižgara Johana Sebastiāna Baha "Lūkas pasiju".
Johana Sebastiāna Baha mūzikas koncerts Lielajā Piektdienā

Šoreiz jautājumu tik daudz, ka palīgos jāaicina vieni no Latvijas labākajiem senās mūzikas speciālistiem – spožais kontrtenors Sergejs Jēgers, soprāns Maija Tutova un tenors Jānis Ķirsis.

Savulaik slavenais komponists Johans Sebastiāns Bahs ir uzrakstījis vairākas pasijas. Tomēr šī ir īpaša. Savulaik tā izraisījusi lielus strīdus, kas turpinās joprojām. Pastāv uzskats, ka, par spīti lielajai atšķirībai no ierastā komponista rakstības stila, tā autors ir un paliek dižais baroka meistars – Johans Sebastiāns Bahs. Šo teoriju apstiprina fakts, ka manuskripts parakstīts ar "J.J." (Jesu juva – Jēzu, palīdzi!), ar ko viņš vienmēr iesāka savus darbus.

Savukārt Fēliks Mendelszons Bartoldi uzskatīja, ka par spīti šim faktam, tā nevar būt J.S.Baha pasija un ka viņš to ir pārrakstījis no kāda cita.

Tiesa, šī Lūkas pasija neskan ierasti. Tās noskaņa ir operiskāka, sirsnīgāka. Klausītājus tā uzrunā atklātāk, tuvojoties pirmsklasicisma ideāliem. Varbūt iemesls neparastajam skanējumam ir tas, ka šo darbu pabeidza viņa dēls Karls Filips Emanuels Bahs.

Arī mūsdienās raisās diskusijas par to, kam tad piedēvēt šo lielisko darbu. Tāpēc aicinām jūs uz kopīgu muzikālu ceļojumu, lai atrisinātu gadsimtiem seno mistēriju par šī skaņdarba izcelsmi!

Pateicoties Rīgas Domes izglītības, kultūras un sporta departamentam, ieeja koncertā - bez maksas.

Video uzaicinājums uz koncertu: http://vimeo.com/38332883

Papildu informācija:
www.earlymusic.lv
www.twitter.com/earlymusiclv
www.facebook.com/earlymusiclv
www.draugiem.lv/ccmr

Foto: Baroka koris Collegium Choro Music Riga. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV