Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Sarunas pirms koncerta "Dievs, Tava zeme deg!"

EasyGet.lv, 16.03.2012. 13:33

Latvijas Nacionālās opera (LNO) 21. martā aicina uz izglītojošo pasākumu "Sarunas pirms kora koncerta "Dievs, Tava zeme deg", kurā piedalīsies LNO kormeistars Aigars Meri, mācītājs Krists Kalniņš, ar lekciju uzstāsies un diskusiju vadīs mūzikas pētnieks Edgars Raginskis, priekšnesumu sniegs arī LNO koris, informē LNO komunikāciju daļas vadītāja Katrīna Leiškalne.

"Sarunas pirms kora koncerta" pasākuma apmeklētājus iepazīstinās ar 25.martā gaidāmā kora koncerta emocionāli piesātinātās programmas interpretācijas vēsturi, vēsturisko fonu, tāpat kopā ar mācītāju Kristu Kalniņu klausītājiem būs iespēja pārdomāt un meklēt garīgos kopsaucējus visu triju autoru darbos, kā arī kontekstā ar kristīgās pasaules ciešanu laiku un mūsu tautas vēsturiski traģiskajiem notikumiem, kuru atceres dienā notiks LNO kora koncerts.

LNO Koncertā skanēs trīs izcilu komponistu - Lūcijas Garūtas, Gijas Kančeli un sera Džona Tavenera skaņdarbi. Trīs ļoti personiski stāsti, radīti dziļa izmisuma laikos, kā dvēseles ceļojums no tumsas uz gaismu, no nakts uz rītausmu...

LNO kormeistars Aigars Meri atzīst, ka pašam koncerta nosaukumam nav vienojošas nozīmes. Koncerta programmas izvēle bijusi saistīta gan ar to, ka šogad ir Lūcijas Garūtas 110.jubilejas gads, gan arī teksta autora Andrejs Eglīša simtgade. Lūcija Garūta savas dzīves laikā bijusi operas koncertmeistare, un uzzinot, ka komponiste Anitra Tumševica ir izveidojusi kantātes "Dievs, Tava zeme deg" pārlikumu pūtēju orķestrim, skaņdarbs tika iekļauts kora koncerta repertuārā, turklāt tam speciāli izveidota 2.transkripcijas redakcija. A.Meri atzīst, ka arī stāsts par to, ka L. Garūta īstenībā ir gribējusi ''Dievs, Tava zeme deg'' veidot kā skaņdarbu orķestrim un korim, ir mīta vērts, un arī par to mēs vairāk uzzinātu "Sarunās pirms kora koncerta".

Par Gijas Kančeli skaņdarba "Dixi" iekļaušanu koncerta programmā ideja radusies sadarbībā ar čellistu Maksimu Beitānu, kas sākotnēji gan bija plānota sakarā ar cita šī gruzīnu komponista skaņdarba atskaņošanu - "Simi", tomēr Kančelli kora koncertā tiks pārstāvēts ar "Dixi'', un A. Meri uzskata, ka klausītājam ir jāzina, kas ir Džansugs Kahidze, jo ''Dixi'' ir veltīts tieši šim diriģentam. Skaņdarbam "Dixi" ir vairākas sejas, no kurām viena ir tuvākā drauga un domubiedra personības portrets, stāsts par viņa ideāliem, par izvēlēto mākslinieka ceļu un neizbēgamo vientulību, ejot šo ceļu.

Džona Tavenera "Svyati", pēc LNO kormeistara A. Meri domām, koncerta koncepcijā turpina G. Kančeli ''Dixi'', par ko pats komponists ir izteicies, ka "Dixi'' otrs "neoficiālais'' nosaukums ir - "...Mēs dziedam kurlajiem'', un pauž sabiedrības nespēju kļūt labākai, pieļaujot vienu traģisku kataklizmu pēc otras. "Svyati" ir lūgšana - lūgšana par cilvēci, par katru no mums, tā aicina piedot.

"Sarunas pirms kora koncerta" notiks LNO Jaunajā zālē 21.martā plkst.19:30.

Biļetes nopērkamas LNO kasēs un Biļešu Paradīzē, biļešu cena - Ls 3.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV