Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2012 aicina uz koncertu "Stīgojumi četriem"

EasyGet.lv, 20.03.2012. 16:49

Festivālu Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2012 turpina koncerts 22. martā plkst. 20:00 Spīķeru koncertzālē, kurā Sinfonietta Rīga stīgu kvarteta izpildījumā skanēs trīs latviešu komponistu pirmatskaņojumi.
Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2012 aicina uz koncertu "Stīgojumi četriem"

Dzīļu un būtību izzinātāja Andra Dzenīša Pirmais stīgu kvartets "Trataka. Point noir" pirmatskaņojumu piedzīvoja pērnpavasar Tallinā, Latvijas Jaunās mūzikas dienas sniedz iespēju to noklausīties arī Rīgā. "Trataka sanskritā ir kāda ārēja objekta vērošanas prakse. Tā tiek lietota jogā kā vingrinājums, kas attīsta koncentrāciju un nostiprina acis. Pirmajā fāzē praktizētājs fiksē savu uzmanību uz jantras simbolu, otrā fāze ir sveces liesmas vērošana, līdz acis sāk asarot. Tad tās tiek aizvērtas, cenšoties koncentrēties uz attēlu, kas paliek pēc acu aizvēršanas," stāsta komponists.

Andra Dzenīša Otrais stīgu kvartets "Amrita" Latvijas Jaunās mūzikas dienās piedzīvos pirmatskaņojumu. Komponists jēdzienu raksturo kā jēdzienu, kas dažādās austrumu kultūrās tiek izparsts un skaidrots atšķirīgi, "taču kopīga ir jēdzieniskā sakne – tā ir dievišķa viela, dievišķs šķīdums, kurš spēj piešķirt nemirstību. Skaņdarba kontekstā tas ir mīlestības un apskaidrības nektārs. Šajā gadījumā "Amrita" ir kā pretpols pirmajam stīgu kvartetam "Trataka. Point noi"," piebilst komponists.

Latviešu mūzikas vecmeistars Romualds Kalsons skaņdarbu "Epizode ar dažiem kontrastējošiem elementiem" komentē šādi: "Pēc nosaukuma jau var spriest, ka šeit atrodami kontrasti: ļoti specifisks, dinamisks kontrasts, faktūras kontrasti un klusinātāju pielietojums čella un vijoles dialogā, kurā viens spēlē vairāk agresīvu lomu, otrs ir kā atbalss."

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kompozīcijas katedras vadītāja profesore Selga Mence stāsta: "Programatisku nosaukumu savam jaunajam skaņdarbam neesmu devusi, bet katrai daļai ir nosaukums – "Melodijas tapšana", "Pavedieni un mezgli", "Domas", "Kustība". Šie daļu nosaukumi klausītājam var būt zināmi un var arī palikt nezināmi. Skaņdarba vienotību veido saites no katras daļas beigām uz nākošās sākumu."

Trīs pirmatskaņojumus papildinās Viļņā dzīvojošā smalkās skaņu pasaules modernista Mārtiņa Viļuma Otrais stīgu kvartets, kura poēzija tuva izsmalcinātai haiku estētikai.

Sinfonietta Rīga stīgu kvartets izveidots līdz ar Valsts kamerorķestra Sinfonietta dibināšanu. Festivāla Latvijas Jaunās mūzikas dienas koncertā 22. martā Spīķeru koncertzālē muzicēs Kristiāna Šīrante, Agnese Kanniņa-Liepiņa, Artūrs Gailis un Kārlis Klotiņš.

Biļetes nopērkamas Biļešu Paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Foto: Sinfonietta Rīga stīgu kvartets. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV