Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Mūzika Lielajā Piektdienā

EasyGet.lv, 05.04.2012. 10:12

Lielajā Piektdienā, 6. aprīlī, plkst. 13.00 Latvijas Universitātes pūtēju orķestris ielūdz uz koncertu Rīgas Mārtiņa baznīcā, klausītājiem piedāvājot īpašu koncertprogrammu - Ferers Ferāns 2. simfonija Kristus ciešanas, informē Astrīda Ķēniņa.

Latvijas Universitātes pūtēju orķestris, kurš dibināts tikai 2009.gadā , ir izveidojies par regulāri koncertējošu māksliniecisku vienību, papildinot Rīgas koncertdzīvi . Muzicēšana baznīcās gan Adventa, gan Lieldienu gaidīšanas laikā, gan veidojot programmas nozīmīgiem notikumiem, kā 2011.gada 11.septembrī notikušais koncerts Sv.Jāņa baznīcā Dvēseļu liktenis , ir jauno mūziķu un diriģenta Jāņa Puriņa aicinājums uz līdzpārdzīvojumu un atklāsmi, ko vienmēr sniedz kvalitatīva un profesionāli uzrakstīta mūzika.

Spāņu komponista Ferera Ferāna Otrā simfonija , kuru Latvijas Universitātes pūtēju orķestris atskaņos Lielajā Piektdienā , ir biblisks Kristus dzīves un ciešanu apraksts.

Simfonijai ir trīs daļas, ietverot visus notikumus no Kristus dzimšanas līdz nāvei:
1.Dzimšana. Bērnu nogalināšana. Kristības .
2.Trīs kārdināšanas.
3.Tempļa šķīstīšana. Pēdējais Pashā ar mācekļiem. Jēzus apcietināšana. Spriedums . Krustā sišana . Cerība.

Atskaņojumā tiks izmantoti Jaunās Derības teksti, kurus lasīs Mārtiņa baznīcas mācītājs Aivars Smuidris. Atzinīgi novērtējot orķestra un diriģenta iniciatīvu, mācītājs par gaidāmo koncertu saka: "Kristus vēsts pasaulē nav tikai ideālo padomu apkopojums.Krsitīgās pasaule svin un piemin pašu Kristus dzīvi.Tās kulminācija, gluži kā (autora simfonijā) ir Kristus nāve un augšāmcelšanās.Lieldienas ir īpašs laiks, kad Kristieši ir ir aicināti savas domas vērst uz šo, izšķirošāko, Kristus ceļa daļu. Lieldienu laikā tiek lietoti dažādi līdzekļi, lai tam palīdzētu. Ir izmaiņas dievkalpojumu norisē, daudzi maina savus ikdienas paradumus. Mūzikai, kas stāsta par Kristus ceļu, ir liela nozīme šajā laikā.

Ciešanu stāstu, kuru Lielajā Piektdienā lasa katrā baznīcā, komponists Ferers Ferāns ir attēlojis mūzikā un paredzējis nolasīt klausītājam. Ta ir vēl viens līdzeklis, kas palīdz mums sajust, saprast un piedzīvot to, kas kristīgajai pasaulei ir Lieldienu svētku pamatā:Kristus nāve un augšāmcelšanās."

Ferera Ferāna simfoniju atskaņo Latvijas Universitātes pūtēju orķestri, bet katru tās daļu diriģēs cits diriģents –Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studente Veronika Djačenko, Aleksandrs Kūpss no ASV un Jānis Puriņš.
Koncertā vēl skanēs Jura Karlsona Leģenda un Džūlio Kačīni Ave Maria, soliste Baiba Berķe /mecosoprāns.

Koncertu atbalsta Rīgas Dome, Latvijas Universitāte un Rīgas Mārtiņa baznīca.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV