Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Talsos atzīmēs Amendas Mūzikas svētkus

EasyGet.lv, 11.04.2012. 09:47

Ludviga van Bēthovena drauga, lieliskā vijolnieka un Talsu luterāņu draudzes mācītāja Kārļa Ferdinanda Amendas vārdā nosauktie Mūzikas svētki tiks atklāti 13. aprīlī ar ieskaņu koncertu „Pumpuru kurpītēm kājās..." un piemiņas brīdi Amendas atdusas vietā Talsu Mācītājmuižā 14. aprīlī. Svētku turpinājumā K.F. Amendas kamermūzikas zālē norisināsies Jauno vijolnieku un čellistu koncertfestivāls, bet svētki noslēgsies ar krāšņu klasiskās mūzikas koncertu Talsu evaņģēliski luteriskajā baznīcā, informē Talsu novada pašvaldības Kultūras nodaļas projektu koordinatore Zane Rorbaha.
Talsos atzīmēs Amendas Mūzikas svētkus

„Jau astoto gadu pēc kārtas tiksimies Kārļa Ferdinanda Amendas Mūzikas svētkos, lai atcerētos brīnišķīgo stāstu par Talsu mācītāja iepazīšanos ar vienu no pasaules mūzikas dižgariem – Ludvigu van Bēthovenu un abu īso, bet patieso un sirsnības pilno draudzību. Tiksimies, lai vēstītu pasaulei par to, ka tieši mūsu novadnieks Kārlis Ferdinands Amenda bija pirmais, kuram noslēgtais, bet sirdī dziļi vientuļais, Bēthovens vēstulē uzticēja savas dzīves lielāko traģēdiju – ziņu par dzirdes pasliktināšanos," stāsta muzikoloģe un Amendas Mūzikas svētku tradīcijas iedibinātāja Inta Udodova.

Astoņu gadu laikā Amendas Mūzikas svētku norisē iezīmējušās vairākas stabilas tradīcijas, bet pamazām veidojas arī jaunas. Viena no tādām ir Amendas Mūzikas svētku ieskaņu koncerts, kas Talsu Mūzikas skolas K.F.Amendas koncertzālē notiks jau otro reizi. 13.aprīļa koncertā, kam dots nosaukums „Pumpuru kurpītēm kājās...", skanēs dzejnieces Maijas Laukmanes dzeja un Talsu novada mūzikas skolu audzēkņi un pedagogi klausītājus iepriecinās ar skaņdarbiem pavasarīgās noskaņās.

Īpaša nozīme Amendas Mūzikas svētkos vienmēr bijusi vijoļmūzikai, jo Kārlis Amenda bija ne vien mācītājs, bet arī lielisks vijolnieks. Ieguvis labu muzikālo izglītību pie viena no tā laika ievērojamākajiem mūziķiem – F.Bīrona galma orķestra vadītāja Franča Ādama Feihtnera, Amenda visu mūžu pilnveidoja savas prasmes praktiskā muzicēšanā. Tieši pateicoties vijoļspēlei, viņš iekaroja Bēthovena sirdi un kļuva par mūzikas skolotāju Volfganga Amadeja Mocarta ģimenē. Šogad K.F.Amendas kamermūzikas zālē notiks jau ceturtais Kurzemes mūzikas skolu Jauno vijolnieku un čellistu koncertfestivāls. 13.aprīlī jauno mūziķu sniegumā dzirdēsim gan solo, gan ansambļu klasiskās mūzikas priekšnesumus.

Noslēdzošais pasākums VIII K.F.Amendas mūzikas svētkos ir tradicionālais klasiskās mūzikas koncerts Talsu evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Šoreiz tajā piedalīsies Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas kamerorķestris „Armonico", pūtēju kvintets „Rīga" un Talsu luterāņu baznīcas koris „Amenda".

Līdzās muzikālajiem pasākumiem, Amendas Mūzikas svētkos nozīmīga vieta arvien ir bijusi vēsturiskās izpētes darbam. Talsinieks Juris Jansons vairāku gadu garumā ir veicis grandiozu darbu, lai apzinātu K.F.Amendas dzimtas pēcnācējus, lai izzinātu daudzus līdz šim nezināmus, bet interesantus faktus par Amendas dzīvi. Pateicoties viņa entuziasmam, Talsu Mūzikas skolas kamermūzikas zāle var lepoties ar pastāvīgu ekspozīciju, kas nu jau 10 gadus stāsta par Kārli Ferdinandu Amendu un viņa draugu, mūzikas ģēniju Ludvigu van Bēthovenu.

„Pateicoties Jansona kunga neatlaidībai un panākumiem K.F.Amendas dzimtas koka izpētē, man radās doma par regulāriem, ikgadējiem „Mūzikas svētkiem", kas ne vien atgādinātu klausītājiem šo neparasto stāstu, bet arī piepildītu, Amendas vārdā nosaukto, kamermūzikas zāli ar mūzikas skaņām," Mūzikas svētku tradīcijas rašanos skaidro I. Udodova.

Kā cieņas apliecinājumu ieguldītajam darbam, VII Amendas Mūzikas svētkos Bēthovena muzejs Bonnā Jansona kungam dāvāja vācu mākslinieka Petera Gētgena veidotu Bēthovena krūšutēlu, kas tika nodots Talsu novada muzejam.

Šoreiz vēstures un literatūras cienītāji uz Talsu novada muzeju Amendas Mūzikas svētku ietvaros tiek aicināti 14.aprīlī, lai piedalītos izstādes „Baltvācu literātei Ģertrūdei fon Brinkenai – 120" atklāšanā. Pasākumā piedalīsies arī Ziemeļkurzemes jauniešu kamerorķestris.

Apmeklēt K.F.Amendas VIII Mūzikas svētku pasākumus mīļi aicināts ikviens interesents un klasiskās mūzikas cienītājs. Ieeja - bez maksas.

Kārļa Ferdinanda Amendas VIII Mūzikas svētku programma:

13.aprīlī
16.00
K.F. Amendas VIII Mūzikas svētku ieskaņu koncerts „Pumpuru kurpītēm kājās..."
Muzicē Talsu novada mūzikas skolu audzēkņi un pedagogi
(Talsu Mūzikas skolas K. F. Amendas kamermūzikas zālē, t/c „Talsu centrs" 4.stāvā)

14.aprīlī
10.00
Piemiņas brīdis K.F. Amendas atdusas vietā Talsu mācītājmuižā

12.00
Kurzemes Mūzikas skolu ceturtais Jauno vijolnieku un čellistu koncertfestivāls
(Talsu Mūzikas skolas K. F. Amendas kamermūzikas zālē)

14.00
Izstādes atklāšana „Baltvācu literātei Ģertrūdei fon Brinkenai – 120"
Muzicē Ziemeļkurzemes jauniešu kamerorķestris
(Talsu novada muzejā)

16.00
K.F. Amendas VIII Mūzikas svētku Klasiskās mūzikas koncerts
Piedalās:
Talsu eveņģēliski luteriskās draudzes koris „Amenda"
Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas kamerorķestris „Armonico"
Pūtēju kvintets „Rīga"
(Talsu evaņģēliski luteriskajā baznīcā)

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV