Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Maira Asare viesosies ciklā "Un es tieši gāju vārdu meklēt..."

EasyGet.lv, 23.04.2012. 14:57

Ojāra Vācieša memoriālais muzejs, jau trešo sezonu turpinot sadarbību ar Latviešu valodas aģentūru, katra mēneša pēdējā trešdienā rīko valodas vakarus ciklā „Un es tieši gāju vārdu meklēt". 25. aprīlī plkst. 18.00 ar dzejnieci, rakstnieci un tulkotāju Mairu Asari sarunāsies Ojāra Vācieša muzeja galvenā speciāliste Vita Mekša, informē Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.
Maira Asare viesosies ciklā "Un es tieši gāju vārdu meklēt..."

Godīgums visās lietās, labestība un humora izjūta – tās ir lietas, kas Mairai Asarei svarīgas. Tā saka viņa pati.

Rakstniecei un tulkotājai pēdējie gadi bijuši radošā ziņā ļoti veiksmīgi un bagātīgi.

Kādā intervijā Dzejas dienu laikā Maira Asare, vaicāta, kā pie viņas atnāk dzeja vai prozas teksts, stāsta:

„Man tāda noteikta veida un atstrādātas formulas nav. Vismaz dzejas rakstīšanai. Laikam vienkārši jātur „rakstāmie instrumenti" tīri un gatavībā. Tas ir tā, ka savu ego neturi priekšā visam citam, kas notiek un ir visapkārt. Tad cilvēks kļūst sasniedzams tai informācijai, kas nāk no pilnīgi visa un kas patiesībā arī ir poēzija.

Nu, būs jau skaļi teikts, ka iedvesmo pilnīgi viss, bet savā ziņā tā ir. Ir atšķirība starp to, kas realizējas kā dzejas „objekts", ja tā to var nosaukt, t.i., tas, par ko ir konkrētais dzejolis vai stāsts – lieta, notikums, sajūta, tēls, un starp to, kas gandrīz vai fiziski „atver" vārtus dzejolim vai prozas tekstam, tā var būt mūzika, kāds īpašs sajūtams, varbūt pat gluži sadzīvisks ritms, kāds sīkums, skaņa vai cits impulss. Tā ir trakot' grūti definējama lieta."

Maira Asare dzimusi 1960. gadā Siguldā. Beigusi Limbažu 1. vidusskolu, mācījusies Rīgas Medicīnas institūtā un Latvijas Valsts universitātē.

Dzejas dienu balvai pirmo reizi izvirzīta 1996. gadā par dzejoļu krājumu „Kas ar dzeguzi spēlējas" (1995). Pēc četrpadsmit gadiem – 2009. gadā – klajā nāk otrais Mairas Asares dzejoļu krājums „Ceļš uz Tūju", 2010. gadā kopā ar Sergeju Moreino – krājums „Hanzas aukstā liesma".

Prozā viņa debitē ar grāmatu par cietumā pavadīto laiku – „Sieviešu zona" (2009). 2011. gadā 12 rakstnieču kopkrājumā „Mēs. XX gadsimts" iekļauts Mairas Asares stāsts „Ilgā klusā sezona".

Nu jau četrus gadus Maira Asare dzīvo Ventspilī un strādā Ventspils bibliotēkā. Pēdējos gados pievērsusies arī tulkošanai – 2010. gadā izdots Mairas Asares tulkotais Sašas Sokolova romāns „Muļķu skola", 2012. gadā – Mihaila Šiškina romāns „Vēstuļnieks".

Šajā sezonā valodas vakaros vēl tiksimies ar Gunti Bereli, Jāni Streiču u.c.

Ieeja pasākumā - bez maksas.

Tuvāka informācija pa tālruni 67619905, 67614015vai e-pastu: vacietis@memorialiemuzeji.lv, kā arī http://www.vaciesamuzejs.lv un http://www.memorialiemuzeji.lv

Foto: Dzejniece, rakstniece un tulkotāja Maira Asare. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV