Trešdiena, 02.Oktobris 2024. » Vārdadienas svin: Skaidris, Ilma;

Zigmara Liepiņa jubilejas vokāli simfoniskās mūzikas koncerts

EasyGet.lv, 03.05.2012. 13:53

18. maijā plkst. 19.00 Lielajā Ģildē Zigmara Liepiņa daiļrades cienītāji gaidīti Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) rīkotajā komponista jubilejas vokāli simfoniskās mūzikas koncertā, informē LNSO komunikāciju vadītājs Mārtiņš Pučka.
Zigmara Liepiņa jubilejas vokāli simfoniskās mūzikas koncerts

Koncerts Lielajā Ģildē ir viens no Z.Liepiņam veltītā cikla „Atgriešanās 2012" muzikālajiem notikumiem. Laiks no 1974. līdz 1989. gadam Zigmara Liepiņa dzīvē ir bijis saistīts ar Latvijas filharmoniju un Lielās Ģildes skatuvi. Taču šī atgriešanās būs īpašs un ļoti gaidīts notikums arī pašam komponistam, jo šajā koncertā klausītājiem tiks piedāvāts Z.Liepiņa jaundarbs – Koncerts vijolei ar orķestri, kura solo atskaņos jaunā un talantīgā vijolniece Paula Šūmane. Koncerta programmā iekļautra arī kantāte „Tēvzemei un Brīvībai" un fragmenti no operām „No rozes un asinīm" un „Parīzes Dievmātes katedrāle".

Koncertā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris „Latvija", solisti Paula Šūmane (vijole), Aira Rūrāne (soprāns), Ilona Bagele (mecosoprāns), Jānis Apeinis (baritons), Andris Lapiņš (tenors), Annija Putniņa (soprāns), Niks Matvejevs (tenors). Diriģents - Jānis Liepiņš.

Jaunā vijolniece Paula Šūmane, kura nesen saņēma Lielo Mūzikas balvu 2011 kategorijā Gada debija, ir 13 starptautisku konkursu laureāte un regulāri sniedz koncertus Eiropā, Japānā, Ķīnā, Dienvidāfrikā, Čīlē, Argentīnā un Tuvajos Austrumos. 2008. gadā Paula ar izcilību absolvēja Parīzes Nacionālo Augstāko mūzikas un dejas konservatoriju pie profesora Borisa Garļicka un patlaban studē maģistrantūrā Grācas Mākslu universitātē pie profesora Jaira Klesa (Izraēla). Par vijolspēles kaldināšanu Paula pateicas vairākiem brīnišķīgiem pedagogiem Latvijā – Uldim Sprūdžam, Ojāram Kalniņam, Havivai Dimenšteinei, Gaļinai Akuļičai, Ludmilai Girskai un Anetei Zvaigznei. Paula kā soliste sadarbojusies ar dažādiem orķestriem - Lisabonas Metropolitan orķestri, Bādenbādenes filharmonijas orķestri, Hoffer Symphoniker, Klaipēdas Nacionālā teātra orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas simfonisko orķestri un citiem. Jaunā vijolniece turpina savas muzikālās gaitas gan kā soliste, gan kā kamermūziķe. Labprāt iesaistās dažādos mākslinieciski radošos projektos.

Koncerta diriģents Jānis Liepiņš (Zigmara Liepiņa dēls) šobrīd mācās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas ceturtajā kursā, kordiriģēšanas katedrā pie profesora Jāņa Lindenberga, bet pagājušajā gadā Erasmus programmas ietvaros studēja Berlīnes Mākslu augstskolā orķestra diriģēšanu pie profesora Luca Kēlera (Lutz Köhler). Ieguvis pirmo vietu starptautiskajā Teodora Reitera kordiriģentu konkursā 2007. gadā, kā arī Latvijas Kultūras ministrijas balvu "Par sasniegumiem starptautiskos konkursos un skatēs 2007". Diriģents Jānis Liepiņš Latvijā plašākai auditorijai zināms kā jauniešu kora Kamēr... diriģents, kur šos pienākumus pilda jau kopš 2006. gada. Kā "Kamēr..." diriģents Jānis ir uzstājies kora koncertturnejās ārzemēs - Juliusa Bergera festivālā "Eckelshausen Music Days", Lokenhauzas kamermūzikas festivālā (Austrijā) un koncertos Turcijā, ASV, Krievijā, Šveicē, Vācijā u.c. Šogad februārī Berlīnē Jānis Liepiņš diriģēja Pētera Vaska koncertu vijolei un kamerorķestrim Tālā gaisma, kurā kā soliste uzstājās latviešu vijolniece Monta Wermann (Kļaviņa).

Plašāka informācija: www.lnso.lv

Foto: Komponists Zigmars Liepiņš. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV