Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Raimonds Tiguls ielūdz uz brīvdabas koncertu „Ārpasaules mūzika Tiguļkalnā"

EasyGet.lv, 16.05.2012. 16:54

Pasaules mūzikas un mākslas fonds, uzsākot radošo darbību, 9. jūnijā aicina uz brīvdabas sajūtu koncertu „Ārpasaules mūzika Tiguļkalnā", informē Laura Lizuma. Talsu pilsētas augstākajā virsotnē 19 ozolu ielokā koncerta idejas autors, komponists Raimonds Tiguls iecerējis radīt vietu, kur savu skaņu pasauli atklāt gan pašmāju, gan ārvalstu mūziķiem, šoreiz - viesiem no salām - Islandes un Gotlandes.
Raimonds Tiguls ielūdz uz brīvdabas koncertu „Ārpasaules mūzika Tiguļkalnā"

Iecere Raimonda Tigula dzimtajā vietā, Talsos, radīt vietu jauna veida sadarbībai starp Latvijas un ārvalstu skaņu mākslas autoriem un izpildītājiem ir turpinājums komponista klejojumiem „mūzikas arheoloģijā", kur līdzās latgaļu pļavās un lībiešu krastos saklausītiem skaņu pirmavotiem nu ieskanas arī Ziemeļu salās atrastās balsis un toņkārtas. Ārpasaules mūzika – mazliet tālāk par pasaulē dzirdēto – 2011. gada izskaņā pie klausītājiem nonāca ieraksta formātā (albums „Islands"), bet šī gada 9. jūnijā no Ziemeļu salām pārcelsies uz senu kulta vietu ozolu ielokā un skanēs Talsu novada Tiguļkalnā. Koncerta sākums plkst. 20:00.

Līdzās Ziemeļu skaņai brīvdabas koncertā Tiguļkalnā būs dzirdamas gan ziemeļnieku, gan arī pašmāju valodas bagātības – senās formas un dialekti, kas nereti bijuši iedvesmas avots citām radošām izpausmēm, tostarp mūzikā. Tiguļkalnā vienkopus skanēs gan Steindora Andersena (Steindor Andersen) izkoptā islandiešu dziedruna 'rímur', kuras savdabību paspilgtinās Raimoda Tigula un komponista Hilmara Erna Hilmarsona (Hilmar Örn Hilmarsson) radītās kompozīcijas, gan gotlandiešu 'gutamål' dialekts, kas Tigula darbos ieskanas dziesminieces Gertrūdes Jākobsones (Gertrud Jakobsson) balsī. Īpaša vieta koncerta programmā būs arī mūsu pašu lībiešu valodai, balss toņus un pustoņus sakausējot ar pārlaicīgā akmens ksilofona un teju kosmiskā instrumenta hang skanējumu.

Koncertā piedalās arī pašmāju vokāli instrumentālās mūzikas izpildītāji, kas ar Raimondu Tigulu sadarbojušies jau iepriekš: Kristīne Kārkle-Puriņa, Rīgas Saksofonu kvartets, „Sinfonietta Rīga" stīgu kvartets, trio "Silk", kā arī koklētāju ansamblis Ievas Šablovskas vadībā un citi.

Ja sestdienas vakaru plānots pavadīt citviet, Raimonda Tigula albumā „Islands" iekļautās kompozīcijas būs iespējams dzirdēt arī 5. jūnijā plkst. 19.00 Rīgas Doma zālē, kur sadarbībā ar kustību „Mans Doms" ziemeļu skaņas atbalsosies gadsimtiem senajās dievnama velvēs. Informācija: www.mansdoms.lv

Koncerts tapis, pateicoties Talsu novada pašvaldības, Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas „Kultūra", VKKF un Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstam.

Informācija par koncertu un dalībniekiem pieejama: www.arpasaule.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV