Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Kora „Latvija" jubilejā – Jāņa Zeltamutes liturģija

EasyGet.lv, 21.05.2012. 11:10

Valsts Akadēmiskais koris „Latvija" turpina svinēt 70 gadu jubileju un koncertu klāstā ir iekļāvis arī programmu „Jāņa Zeltamutes liturģija", kas Māra Sirmā vadībā izskanēs Sv. Pētera baznīcā, 24. maijā plkst. 19.00, informē kora producente Ieva Vītiņa.
Kora „Latvija" jubilejā – Jāņa Zeltamutes liturģija

Latvijas klausītājiem ir labi zināma Sergeja Rahmaņinova un Pētera Čaikovska radītā mūzika Jāņa Zeltamutes liturģijai, taču mūzikas vēsturē daudzi ievērojami komponisti pievērsušies šai tēmai savā daiļradē.

Saglabājot tradicionālo Jāņa Zeltamutes liturģijas struktūru un secību, ir izvēlēta Čaikovska, Rahmaņinova, Faļika, Sviridova, Gļinkas, Stravinska, Prokofjeva u.c. izcilu krievu komponistu mūzika.

Jānis Zeltamute (dzīvojis un strādājis 4.gs.p.Kr.), Konstantinopoles arhibīskaps, ir radījis mūsdienās pazīstamo un Pareizticīgajā Baznīcā izmantoto liturģijas formu. Sākotnēji ir izmantota apustuļa Jēkaba radītā liturģija, kas ilgusi aptuveni 12 stundas. Vēlāk Bazīlijs Lielais to saīsināja, bet Jānis Zeltamute izveidoja šodien izmantoto formu. Jānis Zeltamute bijis izcils orators un domātājs.

Koncertu ierakstīs arī Latvijas Radio programma „Klasika", un tas drīzumā būs dzirdams ne tikai „Klasikas" ētērā, bet arī „Eiroradio" dalībvalstīs.

Biļetes uz koncertu pieejamas „Biļešu Paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Foto: Valsts Akadēmiskais koris „Latvija". Foto (c) Anris Starks

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV