Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Biruta Ozoliņa un DJ Monsta atklās jaunu koncertu sesiju Kalnciema kvartālā

EasyGet.lv, 21.06.2012. 12:08

Ceturtdien, 28. jūnijā, Kalnciema kvartālā notiks pirmais Samsung Smart Sessions koncerts, kurā etnomūziķes Birutas Ozoliņas novatoriskais kokles skanējums satiksies ar DJ Monsta mūsdienīgo ritmu spēlēm un vīdžeja Arta Dzērves Latvijas dabas ainavu video projekcijām, informē Una Meiberga.
Biruta Ozoliņa un DJ Monsta atklās jaunu koncertu sesiju Kalnciema kvartālā

„Tas būs dvēselisks ceļojums cauri vasarai, izbaudot siltumu, ko spēj radīt šodienā atdzimis tautas mūzikas gars un dvēsele. Tā ir mūzika, kas ļauj pacelties spārnos un lidot. Ļauj sajust cilvēka dvēseles slēptākās stīgas. Es ceru, ka koncerts padarīs latviešu tautas mūziku un folkloru tīkamu pat tiem, kuriem iepriekš tā, iespējams, bijusi sveša," saka koklētāja un dziedātāja Biruta Ozoliņa. „Sastapšanās ar Uldi (DJ Monsta) man ir liela veiksme. Es, šķiet, pirmo reizi uz skatuves jūtos kā debesu pavēlniece. Uldis veiksmīgi rada to skanošo vidi, kas ļauj manai balsij tik brīvi skanēt."

Birutas Ozoliņas un DJ Monsta jeb Ulda Cīruļa sadarbība aizsākās jau 2010. gadā, bet nopietnāka abu mūziķu kopsadarbība izvērtās šī gada sākumā. Birutas novatoriskie meklējumi tautas mūzikā, savijoties ar Ulda dīdžeja ritmu spēlēm, rada noskaņām bagātu, piepildītu skanējumu, kas perfekti atbilst Samsung Smart Sessions iecerei – jaunam un unikālam koncertu formātam, kurā tradicionālā mūzika apvienojumā ar mūsdienu tehnoloģijām iegūst jaunu dvesmu. Pavasarī muzikālajai apvienībai pievienojās arī kontrabasists Toms Poišs, kurš ar sava instrumenta dziļo skanējumu ir palīdzējis atdzimt tautas mūzikas dvēselei vēl pilnīgākā un bagātīgākā skanējumā.

Koncerta sākums plkst. 19:30. Ieeja koncertā - bez maksas.

Tautas mūzikā Biruta Ozoliņa klausītājus valdzina ar spilgtām latgaliešu tautas melodijām, ko raksturo dvēseles līdzsvarotības meklējumi un skaists pasaules redzējums. Biruta dzimusi Latgalē, kur no bērnu dienām iemantojusi zināmas dziedāšanas tradīcijas. Interese par folkloras tradīciju apzināšanu Birutai, šķiet, nākusi jau mantojumā, par ko varētu liecināt arī Emila Melngaiļa folkloras materiālos atrastās radinieku teicamās dziesmas. Birutas Ozoliņas ieraksti apkopoti un izdoti vairākos CD: Bolta Eimu (1999), Sirdsgrieži (2002), Miega dziesmas (2004) un Ucināmās dziesmas (2005). Biruta mūzikas kritiķu un klausītāju atzinību guvusi arī folkloras festivālos Kauņā, Viļņā, Tallinā, Krakovā u.c. 2003. gadā izveidoja etno jazz grupu Patina, bet jau 2006. gadā izdeva grupas debijas albumu Patina. Grupa piedalījusies džeza festivālos La Roshe sur Yon (Francija), Koktebeļ (Ukraina), Rīgas Ritmi, Saulkrasti Jazz, Suklegos Kauņā (Lietuva) un Flensburgā (Vācija).

DJ Monsta jeb Uldis Cīrulis dīdžeja darbību uzsāka 1992. gadā, jau 1996. gadā viņš sāka interesēties par „turntablism" jeb skaņuplašu atskaņotāju spēlēšanas mākslu, kurā ietilpst plašu skrāpēšana („scratch") un ritmu žonglēšana („beat juggling"). Sadarbojies ar tādiem Latvijā atzītiem mūziķiem kā Gustavo un Time After Time. Kopā ar dīdžejiem AG, Raiti un Krii izveidojis tērnteiblistu grupu Riga Scratch Posse. 2007. un 2008. gadā DJ Monsta kopā ar mūsdienu džeza grupu Riga Groove Electro Eiropas tūres Balticness ietvaros uzstājies 11 Baltijas jūras reģiona valstīs, ieskaitot Krieviju, kur kļuva par pirmo dīdžeju, kas jelkad uzstājies Pēterburgas džeza filharmonijā. Kopš 2008. gada DJ Monsta spēlē kopā ar saksofonistu un komponistu Niku Gothamu grupā NiMo. 2009. gadā NiMo kopā ar Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri radīja kopprojektu SimfoNiMo, bet 2010. gada nogalē grupa izdeva debijas albumu The World Is Our Oyster.

Samsung Smart Sessions ir jauns, Latvijā līdz šim nebijis muzikāls projekts, kurā spēcīgākie Latvijas jaunie mūziķi, izpildītāji un komponisti gadsimtos izauklētas muzikālās vērtības savienos ar mūsdienu mūzikas un popkultūras elementiem, piemēram, elektroniku, videomākslu un dīdžejošanu, padarot tās tuvākas un saprotamākas arī jaunajai mūzikas cienītāju paaudzei.

Projekta Samsung Smart Sessions vēstnesis ir izcilais latviešu pianists Vestards Šimkus. Sadarbībā ar Samsung ir radīts īpašs videoklips mūziķa komponētajam skaņdarbam Heartbeats of Astor Piazzolla, kuru var aplūkot Samsung YouTube vietnē: http://youtu.be/FzLlugHMO9o.

Samsung Smart Sessions šī gada lielākais notikums būs īpašs Vestarda Šimkus koncerts 11. decembrī Rīgā. Biļetes uz koncertu tirdzniecībā būs pieejamas jūlijā.

Kalnciema kvartāls atrodas Kalnciema ielā 35, tā ir vieta kultūras pasākumiem, zemnieku un amatnieku tirdziņiem un citām sabiedriskām norisēm. www.kalnciemaiela.lv, www.facebook.com/kalnciemaiela.

Foto: Etnomūziķe Biruta Ozoliņa. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV