Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Umurgā notiks starptautisks diksilenda festivāls

EasyGet.lv, 26.06.2012. 16:36

Sestdien, 30. jūnijā, Limbažu novada Umurgā pirmo gadu norisināsies starptautisks festivāls „Diksilends Umurgā", informē Limbažu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Festivāla dienā lekcijā būs iespēja apgūt diksilenda vēsturi un piedalīties meistarklasēs trombonam, klarnetei un sitaminstrumentiem. Plkst.18.00 notiks koncerts, kurā spēlēs diksilends „Sigulda", „Sunny Groove Dixie", NBS diksilends, diksilends „Lemisele", Jelgavas diksilends, Daugavpils diksilends, kā arī džeza grupa „Jazztone" no Volhovas (Krievija). Festivāls noslēgsies ar balli diksilenda noskaņās, tajā muzicēs Roberts Ošiņš un „Dakstiņi". Pasākumu vadīs Ēriks Loks. Ieeja festivālā un dalība meistarklasēs - bez maksas.

Festivāla idejas autors, Umurgas kultūras nama direktors Armands Leimanis, pastāstīja, ka festivāls iecerēts kā ikgadējs pasākums, kurā dalību ņem ne tikai Latvijas izpildītāji, bet arī citu valstu pārstāvji. Festivāla uzdevums ir veicināt metāla pūšaminstrumentu popularitāti Latvijā un diksilenda kā ansambļa veida un mūzikas stila popularizēšanu. Šis būs Latvijā vēl nebijis pasākums.

Festivāla mākslinieciskais vadītājs ir Jāzepa Vītola Latvija Mūzikas akadēmijas (JVLMA) pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu katedras vadītājs Jānis Retenais. Viņš ir pirmais tubas spēles docētājs JVLMA vēsturē, kurš ir tubas spēles aktīvs izpildītājmākslinieks, Eifonija klases izveidotājs un ieviesējs.

Diksilends ir viens no klasiskā džeza stiliem radies ASV baltādaino mūziķu vidū 19. gadsimta beigās, to parasti spēlē neliels izpildītāju ansamblis un repertuāru veido populāru dziesmu tēmas, bet improvizācijas pamatā ir harmonija. Klasiskajā sešu instrumentu diksilendā tiek izmantota klarnete, trompete, trombons, tuba, sitamie instrumenti, bandžo vai klavieres.

Jau ziņots, ka projekta ietvaros paredzēta sadarbība starp teātra un orķestra kolektīviem, kopīgu festivālu un koncertu organizēšana, apmācības, kā arī kolektīvu tehniskā aprīkojuma uzlabošana. Projekts tiks īstenots divu gadu laikā, tā kopējās izmaksas ir EUR 301 267,26 jeb LVL 211 731,83, no kurām 90% ir programmas līdzfinansējums.

Festivāls tiek organizēts Limbažu novada pašvaldības (vadošais partneris), Salacgrīvas novada domes un Volhovas pašvaldības (Krievija) sadarbības projekta „Sadarbība teātra un mūzikas mākslu attīstībā" ietvaros.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV