Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Sākas biļešu tirdzniecība uz festivālu "Zemlika"

EasyGet.lv, 04.07.2012. 09:32

Līdz ar pirmo dalībnieku paziņošanu biļešu tirdzniecības tīklā "Biļešu Serviss" ir sākta biļešu tirdzniecība uz mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu "Zemlika", kas otro reizi notiks šī gada 26. un 27. oktobrī Durbē, informē biedrība SKYR.
Sākas biļešu tirdzniecība uz festivālu "Zemlika"

Festivāls "Zemlika" pirms pamudinājuma iegādāties biļetes nosauc arī pirmos tā mūzikālās programmas dalībniekus. Proti, otrajā gadā Durbē uzstāsies Valsts akadēmiskais koris "Latvija" diriģenta Māra Sirmā vadībā, mākslinieki "AUN" un "thisquietarmy" no Monreālas Kanādā, kā arī "Sun Glitters" no Luksemburgas.

Šobrīd pārdošanā "Biļešu Serviss" tīklā par īpašu cenu pieejamas pirmās biļetes uz visiem festivāla koncertiem. Ar laiku tās kļūs dārgākas, kā arī, ņemot vērā Durbes luterāņu baznīcas ietilpību, pieejamas būs divu dienu biļetes uz koncertiem Durbes kultūras namā un A. Kronvalda vēsturiskajā skolas ēkā.

Lai cik klišejiski tas neizklausītos, taču Valsts akadēmiskā kora "Latvija" vārds vietējo klausītāju komentārus neprasa. Vēl vairāk, būdams viens no visaktīvāk starptautiski koncertējošajiem Latvijas profesionālās kultūras pārstāvjiem, kora vārds labi pazīstams ne tikai šķietamās nišas mūzikas cienītājiem. Bez koncertiem arhitektoniski, akustiski un ēteriski izcilākajās pasaules koncertzālēs VAK "Latvija" iepazinušas arī mūsdienu rokmūzikas un filmu mūzikas auditorijas, jo starp kora pēdējo gadu spilgtākajiem starptautiskajiem sasniegumiem ir gan kopkoncertu sērija ar grupas "Sigur Rós" mūziķiem Ņujorkā, ASV, gan ar Berlīnes filharmoniķiem ieskaņotais skaņu celiņš mākslas filmai "Parfīms". Šogad aprit kora 70. gadskārta, kā arī piecpadsmit gadi, kopš VAK "Latvija" mākslinieciskais vadītājs ir diriģents Māris Sirmais. Jubileju koris atzīmē ar vairākiem koncertiem Rīgā, ārvalstīs, kā arī dažviet citur Latvijā. Starp pēdējām 26. oktobrī, festivāla pirmajā dienā, būs arī Durbe un tās Luterāņu baznīca.

Monreāla festivālā "Zemlika" tiks pārstāvēta ar mūziķa Ērika Kvaha (Eric Quach) solo projektu "thisquietarmy" un duetu "AUN", kurā muzicē Mārtins Dumā (Martin Dumais) un Žūlija Leblāna (Julie Leblanc). Pirmais pazīstams kā cildenu un vienlaikus masīvu un skaisti mirguļojošu drone skaņas sienu celtnieks. Iespējams, kāds viņu labāk pazīs kā kolektīvu "Destroyalldreamers", "Parallel Lines" un dažu citu dalībnieku vai kā izdevniecības "TQA Records" galvu, taču pēdējos gadus viņš vada kā "thisquietarmy", koncertējot, izdodot ierakstus un sadarbojoties ar lielu daļu žanra karognesēju – Eidenu Beikeru un duetu "Nadja", "Yellow6", "Year Of No Light" un citiem. "AUN", turpretī, pēc ceļojumiem izplatījumā, uz elli un atpakaļ savos iepriekšējos ierakstos pirms nepilna gada izdevuši savu, iespējams, pieejamāko albumu līdz šim – "Phantom Ghost". Kā uz pārspīlēti naiviem un uzmācīgiem jautājumiem savulaik atbildējis Mārtins Dumā, ""AUN", iespējams, spēlē trokšņainu popmūziku, bet jautājums – ko ar to saprot?". "AUN" esot gana smagnēji, bet viņu mūziku īsti nevarot asociēt ar t. s. doom žanru, kaut gan savulaik duetam koncertos pievienojies grupas "Voivod" dalībnieks Away. Mūzika esot tumša, bet ne "drakulveidīgi" tumša, tāpēc arī darkwave-gothic daudz priekšā nepasaka. Apokaliptiska ar gaišuma un optimisma pieskārieniem? Jā, kāpēc gan ne!

Visbeidzot, festivālā uzstāsies arī "Sun Glitters" no Luksemburgas. Aiz šī skatuves vārda slēpjas Viktors Fereira (Victor Ferreira), kurš plašākai publikai zināms kļuva 2011. Gadā, izdodot savu albumu "Everything Could Be Fine". Sekojot mūziķiem "Balam Acab", "Holy Other" vai, piemēram, "How To Dress Well", Fereira pierāda, ka skrapstoša, klikšķoša un pulsējoša rhythm & blues skanējumam ar rotaļīgi un mīklaini augstu piepaceltu vokālu nav konkrētas vietas vai robežu. Sauciet to par chillwave, synth-pop, ambient vai dream-pop – ļoti iespējams, ar katru no šiem atslēgas vārdiem trāpīsiet kādam zvērinātajam, kurš brīvi orientējas vienā, bet noliedz kādu otro no šiem žanru hibrīdiem. Un būs par ko ar viņu pastrīdēties. Nupat noslēdzis kopīgu turneju ar "Gonjasufi", Viktors Fereira gatavojas vairākiem šīs vasaras un rudens festivāliem. To skaitā arī festivālam "Zemlika".

***

Pirmais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika" notika 2011. gada 28. un 29. oktobrī Latvijas mazākajā pilsētā Durbē. Divu dienu laikā tajā uzstājās vairāki atpazīstami ārvalstu un vietējie mūziķi un kolektīvi – Nilss Frāms (Nils Frahm) no Vācijas, "Library Tapes" no Zviedrijas, "Barn Owl" no ASV, "Prinspóló" no Īslandes, "Aluk Todolo" no Francijas, pašmāju "Iļģi", "Stūrī Zēvele", Kaspars un Jēkabs Dimiteri un vairāki citi. Īpaša bija Eidena Beikera (Aidan Baker) kopīga uzstāšanās ar Sinfonietta Rīga stīgu kvartetu un eksprompta vietējo mūziķu kolektīvu "The Burning Kulba". Notika arī vairākas bezmaksas muzikālas un mākslas meistardarbnīcas bērniem un jauniešiem, diskusijas par un ap neatkarīgo mūziku, jau pieminētais tirgus, teātra izrāde, filmu seansi un vairākas citas aktivitātes.

VAK "Latvija" izpilda Veljo Tormis skaņdarbu "Dzelzs apvārdošana" 2011. gada Lielās Mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijā:

"thisquietarmy" koncertā Filadelfijā, ASV šī gada jūnijā:

"AUN" skaņdarba "Drainbow" video:

"Sun Glitters" dziesmas "Too much to lose" video:

http://vimeo.com/27700672
 
Papildu informācija par festivālu: zemlika.lv un twitter.com/zemlika 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV