Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Mūzika dievnamam ar lietuvisku akcentu

EasyGet.lv, 05.07.2012. 10:32

Nedēļas nogalē, 8. jūlijā, koncertciklā "Mūzika dievnamam" viesosies divas ērģelnieces no Lietuvas, informē koncertu producents Gundars Venens. Jūlju Bujanovaiti un Annu Bujanovaiti vieno ne tikai ērģeļspēle, bet arī mātes un meitas saites.
Mūzika dievnamam ar lietuvisku akcentu

Līdz šim svētdienu vakaros skanēja senā un baroka mūzika latviešu ērģelnieku izpildījumā. Pēdējās desmitgadēs Latvijā līdzās vecmeistariem izaugusi virkne jaunu un talantīgu ērģelnieku. Iespējams tāpēc, ka Latvijā tiek restaurēti instrumenti, kas ļauj sarīkot koncertus un festivālus tur, kur tie nav notikuši. Šajā ziņā Latvija ir soli priekšā saviem kaimiņiem, bet nenoliedzmi arī Lietuva lepojas ar saviem ērģelniekiem.

Ērģeļspēles maģistre Jūlija Bujanovaite ir enerģiska māksliniece, kas Kauņā vada pašas dibinātu koncertaģentūru "Muzika Festiva" un regulāri uzstājas ar koncertiem Lietuvā un ārzemēs. Meistarību papildinājusi pie atzītiem meistariem Al. Rosslera Vācijā, G. Holcera-Grāfa Austrijā, Vitas Kalnciemas Latvijā.

Jūlijas meita Anna Bujanovaite mācījuisies klavieru un ērģeļu klasēs Viļņas konservatorijā, bet pēc augstskolas studijām ieguvusi baznīcas mūzikas stipendiju mācībām Vācijā – improvizāciju pie prof. Hansa-Martina Petersena, bet interpretāciju pie Sergeja Čerepanova.

Šobrīd Anna aktīvi koncertē Eiropā, bet ikdienā ir Kauņas Ev. Luteriskās baznīcas ērģelniece.

Lietuvas mākslinieces koncertā Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē līdzās J.Reinbergera, E.Grīga, J.S.Baha mūzikai iepazīstinās arī lietuviešu komponista Juoza Naujalisa skaņdarbu "Lūgšana".

Ieeja koncertā par ziedojumiem instrumenta un dievnama restaurācijai.

Foto: Ērģelniece Anna Bujanovaite. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV