Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Jēkabpils Operas dienās viesosies Sonora Vaice un Jeļizaveta Aleksandrova

EasyGet.lv, 10.07.2012. 17:23

Piekdien, 20. jūlijā, pulksten 19 Jēkabpilī, Krustpils pilī, notiks Latvijas Nacionālās operas solistes Sonoras Vaices un Sanktpēterburgas Marijas teātra arfistes Jeļizavetas Aleksandrovas koncerts „Sapnis vasaras naktī", tādējādi papildinot Jēkabpils Operas dienu porgrammu. Savukārt sestdien, 21. jūlijā, pulksten 19 Krustpils saliņā pirmo reizi Latvijā viesosies Krievijas Valsts kamermūzikas teātris „Sanktpēterburgas Opera" ar vienu no izcilākajām un visplašākajā auditorijā iemīļotākajām Džuzepes Verdi operām „Rigoleto".

Koncertā „Sapnis vasaras naktī" skanēs ārija no Guno, Pučini, Mocarta un Hendeļa operām, skanēs arī Forē Mīlas dziesma un Pulenka Vijole. Izraudzītā mūzika ir romantiska un gaiša, tendēta uz sapņainību, ilgām un cerībām, tajā savijas dedzīgs temperaments ar smeldzīgu rāmumu.

"Arfas pavadījumā dziedāšu pirmo reizi. Tas ir ļoti orķestrāls instruments ar vieglu un gaisīgu skanējumu, kas koncertam piešķirs romantisku noskaņu. Ar Jeļizavetu mūs kopā saveda producents Spartaks Leimanis. Domāju, ka mūsu kopdarbs izdosies labi un klausītājos spēsim radīt gaišu noskaņu," precizē Sonora Vaice.

Sonora Vaice savulaik absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesores Ludmilas Braunas vokālo klasi. Vēlāk studējusi Itālijā un Lielbritānijā, guvusi panākumus valsts un starptautiska mēroga konkursos. Soliste ir divkārtēja Lielās Mūzikas Balvas laureāte. Sonoras Vaices izsmalcināto aktierspēli un balss tembrālo daudzveidību klausītāji novērtējuši Austrijā, Vācijā, Itālijā, Zviedrijā, Polijā, Francijā un daudz kur citur. Viņas repertuārā ir lomas operās Cosi fan Tutte, Burvju flauta, Seviljas bārddzinis, Orfejs un Eiridīke, Bohēma, Alčīna un daudzas citas. Sonora Vaice jau otro gadu desmitu ir viena no spožākajām mūsu valsts operdziedātājām.

Jaunā Sanktpēterburgas mūziķe Jeļizaveta Aleksandrova ir vairāku Starptautisko konkursu laureāte. Panākumus mūziķei nodrošinājusi spilgti emocionāla, temperamentīga un virtuoza spēle. 2003. gadā viņa pabeidza aspirantūru Maskavas konservatorijā pie profesora O.Erdeli. Patlaban Aleksandrova ir galvenā arfiste Sanktpēterburgas Marijas teātrī un bieži koncertē arī Zviedrijā, Somijā, Vācijā, Bulgārijā, Nīderlandē un citur.

"Manuprāt, šobrīd opermūziku citi modernie mūzikas žanri ir nepelnīti nobīdījuši otrajā plānā. Mēs sapratām, ka ir laiks atgriezties pie patiesām vērtībām un ir jārada iespēja pašvaldības un reģiona iedzīvotājiem baudīt šo augsto mākslu, nemērojot tālus ceļus. Jēkabpilī jau agrāk ir viesojušies tādi izcili mākslinieki kā Inese Galante, Elīna Garanča un Egils Siliņš. Jēkabpilieši ir baudījuši arī Verdi Rekviēmu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā. Sajutām lielu klausītāju ieinteresētību, tāpēc kopā ar kultūras darbiniekiem izspriedām, ka mēģināsim „pacelt" ko vairāk par atsevišķiem koncertiem. Šovasar tās būs Operas Dienas, bet nākotnē tās varētu pāraugt vairākdienu opermūzikas festivālā," ieceri skaidro Jēkabpils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs.

"Klasiskās vērtības liek cilvēkam uz pasauli paskatīties nevis horizontāli, bet vertikāli. Kad domājam par svarīgām lietām, mūsu skatiens vēršas augšup. Baznīcas torņi arī ir vertikāli. Klausoties klasisko mūziku, izejam no ikdienišķā laika un ieslīgstam garīgajās dimensijās. Tā iedarbojas zemapziņas līmenī, gribam to vai negribam. Kāpēc ideja par festivālu Jēkabpilī? Es to uzskatu par kultūras misiju – dot iespēju profesionālās mākslas pieejamībai cilvēkiem, kam nav iespēju aizbraukt uz Rīgu vai Sanktpēterburgu. Jēkabpilī ir unikāla vieta - Krustpils saliņa ar liela mēroga kultūras pasākumiem piemērotu, labiekārtotu infrastruktūru. Mums ir cilvēki, kuri vēlas to redzēt. Mums ir arī radoši sadarbības partneri, ar kuriem kopā varam realizēt radošus un kultūras telpā nozīmīgus projektus," papildina Jēkabpils Kultūras pārvaldes vadītāja Inta Ūbele.

Biļetes uz Sonoras Vaices un Jeļizavetas Aleksandrovas koncertu „Sapnis vasaras naktī" ir nopērkamas Jēkabpils tautas nama kasē, Vecpilsētas laukumā 3. Kases darba laiks otrdien, trešdien, ceturtdien un piektdien no 10:00 līdz 18:00, pusdienas pārtraukums no 13:00 līdz 14:00, sestdien no pulksten 10:00 līdz 14:00. Biļešu cena: Ls 3, pensionāriem un skolēniem Ls 2, bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV