Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Skaņu Mežā 2012 viesosies Kode9

EasyGet.lv, 19.07.2012. 11:33

Līdz Rīgas nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu Meža desmitgades izlaidumam ir palikuši nepilni trīs mēneši, un festivāls sāk iepazīstināt ar tā raibo mākslinieku klāstu. Kā pirmais tiek prezentēts Kode9 - īstajā vārdā Stīvs Gudmens, kurš ir atslēgas persona vienā no populārākajiem deju mūzikas žanriem – proti, dabstepā.
Skaņu Mežā 2012 viesosies Kode9

Kode9 ir leģendārs šī žanra producents un dīdžejs no Londonas un būdams viens no dabstepa nozīmīgākajiem pionieriem, viņš ir arī pazīstams kā izdevniecības Hyperdub īpašnieks, kas savukārt publicējis tādus māksliniekus kā Burial un The Bug un turpina ap sevi pulcināt jaunus talantus kā Ikonika un Laurel Halo. Pēc tūkstošgades mijas Kode9 vadīja iknedēļas Fwd>> programmu Londonas pazīstamākajā pirātu radio stacijā Rinse FM. Šī programma bija galvenā platforma dabstepa iziešanai plašākajā pasaulē. Tagad viņš šajā radiostacijā vada Hyperdub ikmēneša pārraidi kopā ar Scratcha DVA. Savukārt 2000.-2001.gadā Londonā organizētās Hyperdub naktis iespējams bija pirmie klubu pasākumi, kuros tika prezentēta dubstep skaņa, kuru tagad jau izmanto tādi meinstrīma mākslinieki kā Britnija Spīrsa un Rianna.

Kā jau daudzi mūziķi, kuru skanējums attīstījies no Londonas dabstepa scēnas, arī Gudmens ir ietekmējies no tādiem žanriem kā grime, 2-step garage, oldskūla jungle, drum'n'bass un hiphopa. Divos savos Hyperdub izdotajos ierakstos viņš sadarbojas ar urbānās poētikas dziedoni The Spaceape, savukārt viņa DJ seti jau kopš deviņdesmito gadu beigām ir izpelnījušies plašu atzinību par to eklektiku un smalko dramaturģiju.

Neskaitot Hyperdub, Kode9 ir izdevis ierakstus Aphex Twin piederošajā Rephlex izdevniecībā, un remiksējis citu starpā Lee Scratch Perry, Battles un Dabrye.

Kode9 ir doktora grāds filosofijā un viņš arī ir pazīstams kā mūzikas lektors. 2009.gadā Masačūsetas Tehnoloģiju institūta izdevniecība MIT press izdeva viņa grāmatu "Sonic Warfare: Sound, Affect, and the Ecology of Fear", kurā viņš iztirzā skaņas pielietojumus un tās ietekmi uz sabiedrībām. Tostarp grāmatu arī apskata kā skaņa tiek izmantota ļaunprātīgi, lai radītu bailes un draudus. Rīgas koncerts notiks zināmā mērā pateicoties viņa akadēmiskajai pieredzei, jo to atbalsta Red Bull tādēļ, ka viņš ir bijis lektors arī Red Bull Music Academy (RBMA), ko var uzskatīt par ikgadēju progresīvās popmūzikas "īso mācību kursu", kur jaunie censoņi gūst iespēju mācīties no jau pieredzējušiem mūziķiem. Kode9 arī ir klausāms RBMA radio.

Kode9 uzstāšanās notiks Palladium koncertzālē, 12.oktobrī, kur līdzās viņam uzstāsies vairāki citi augsti vērtēti un interesanti deju mūzikas pārstāvji. Lai cik tas nebūtu savādi, šī ir Kode9 pirmā uzstāšanās Baltijā, taču uz to ir bijis vērts gaidīt, jo Kode9 spēj radīt vibrācijas par kādām citi elektronikas mūziķi var tikai pasapņot.

Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un LR Kultūras ministrija. Festivāla galvenais komerciālais sponsors ir iRobot.

Tuvākajās dienās tiks izsludināta Skaņu Meža 2012 biļešu tirdzniecība. Informācija: www.skanumezs.lv

Foto: Kode9. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV