Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Liepājā koncertēs ērģelniece Ilona Birģele

EasyGet.lv, 08.08.2012. 14:53

12. augustā plkst. 18:00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē koncertciklā "Mūzika dievnamam" uzstāsies ērģelniece Ilona Birģele, koncertā atskaņojot vienu no skaistākajām lappusēm franču romantikā.

Jautāta, ko Ilona Birģele paredzējusi atskaņot Liepājas vasaras koncertciklā „Mūzika dievnamam", ērģelniece atbild, ka programmā ietvērusi spilgtāko vācu senās mūzikas pārstāvju – J.S.Baha, D.Bukstehūdes un G.Muffatas mūziku. Savukārt no romantiskās mūzikas, kam Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeles ir kā radītas, ērģelniece izvēlējusies S.Franka Prelūdiju, fūgu un variāciju, kas ir viena no skaistākajām lappusēm franču ērģeļmūzikas literatūrā.

Ilona Birģele (1979) dzimusi Madonā. Pirmos iespaidus mūzikā viņa gūst Varakļānu mūzikas skolā. 1995. g. turpina mācības klavieru specialitātē Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas koledžā, paralēli iepazīstoties ar ērģeļmūziku pie pedagoģes Bernadetes Everses. Pēc koledžas absolvēšanas I.Birģele izvēlas ērģeles un iestājas Jāz. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā Ligitas Sneibes ērģeļspēles klasē. Pēc bakalaura studijām viņa turpina mācīties profesora Tālivalda Dekšņa vadībā un 2009. gadā sasniedz maģistra līmeni. Papildinājusi meistarībā pie prof. Gija van Shonhovena Enshedes Mūzikas konservatorijā Nīderlandē (2003), pie Leifsta Bruka Zviedrijas Starptautiskajā Ērģeļu akadēmijā (2002, 2006), pie prof. Heriberta Metcgera Zalcburgā (2007), pie Jaroslava Tuma Viļņā (2011) un Žaka van Ortmersena Amsterdamā (2012).

Ilona Birģele aktīvi piedalās starptautiskajos konkursos un festivālos. Kā soliste koncertējusi Holandē, Zviedrijā, Latvijā, bet ar koriem un solistiem uzstājusies daudzos Latvijas dievnamos. Kā ērģelniece darbojusies Bolderājas katoļu draudzē. Ikdienā I. Birģele ir klavierspēles pedagoģe Rīgas 45. vidusskolā.

Ieeja koncertā par ziedojumiem ērģeļu un dievnama restaurācijai.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV