Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Ērģeļmūzikas festivāls Vox Angelica šogad svin piecu gadu jubileju

EasyGet.lv, 20.08.2012. 15:32

Piecu gadu jubileju šogad svin Jūrmalas pilsētas ērģeļmūzikas festivāls Vox Angelica, kas piecas septembra svētdienas norisināsies Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā, informē draudzes koncertu producente, ērģelniece Edīte Alpe.
Ērģeļmūzikas festivāls Vox Angelica šogad svin piecu gadu jubileju

Festivāla Vox Angelica tematiskais spektrs ir bijis ļoti plašs - tas bijis veltīts gan latviešu mūzikai, gan Eiropas ērģeļmūzikai, kā arī daudzos festivāla koncertos demonstrējis netradicionālu pieeju akadēmiska koncerta papildināšanā ar daudzpusīgam metodēm: intervijām – sarunām koncerta gaitā, aktiera līdzdalību (lasījumos, darbībā ar vizuāliem tēliem) mūziku ilustrējošām ainām ekrānā ar video – foto palīdzību, dabas skaņām (jūras šalkām, putnu dziesmām audio ierakstos).

Viens no festivāla mērķiem visus gadus ir bijis parādīt ērģeles kā universālu instrumentu karalieni - ne tikai spilgtu solisti, bet arī kā lielisku "sadarbības partneri" kopā ar citiem solistiem – dziedātājiem un instrumentālistiem. Festivālā ir piedalījušies visi pazīstamākie latviešu ērģelnieki. Tradicionāli ērģeļmūzikas festivāla koncertos Dubultu baznīcā "neredzamais" ērģelnieks klausītājiem ir redzams ekrānā, kas vienmēr ir izpelnījies publikas interesi un atzinību.

Piecu gadu jubileju festivāls Vox Angelica svinēs piecos koncertos, kas notiks septembrī ik svētdienu plkst. 18.00.

Svētdien, 2. septembrī, plkst. 18.00, jaunā mācību gada sākuma priekšvakarā, festivālu ar lellēm un pasaku teicējām atklās koncerts bērniem Zosmāmiņas pasakas ērģeļzemē. Jūrmalas teātra aktrises Dace Umbraško un Ingūna Radziņa kopā ar savām lellēm izdzīvos un izstāstīs ne vienu vien pasaku, ielūkosies ērģeļu stabulēs un ieklausīsies ērģelnieku Ivetas Pelšes un Jāņa Pelšes uzburtajās skaņu ainavās. Koncertā ieradīsies arī lauva, zilonis, ķengurs un bruņurupucis, kurus mūzikā atainojis franču komponists Kamils Sen-Sanss svītā Dzīvnieku karnevāls, bet pasākuma galvenais notikums būs Morisa Ravēla svītas Zosmāmiņas pasakas atskaņojums (I. Pelšes pārlikums ērģelēm).

9. septembrī plkst. 18.00 koncertā Ar gaviļu zvaniem. Ērģelnieku duets un sitaminstrumenti uzstāsies ērģelnieki Ilze un Aigars Reiņi, kā arī talantīgā un atraktīvā sitaminstrumentu spēlētāja Elīna Endzele. Koncertā varēs redzēt un dzirdēt plašu sitaminstrumentu klāstu - lielos un tubulāros zvanus, marimbu, vibrafonu un daudzus citus instrumentus. Elīna Endzele gan solo, gan kopā ar ērģelēm atskaņos Riharda Dubras, Riharda Zaļupes un Ilonas Breģes kompozīcijas. Ērģelnieku duets Ilze un Aigars Reiņi atskaņos Ludviga van Bēthovena Pastorālo simfoniju un Bedržiha Smetanas Vltavas.

Svētdien, 16. septembrī, plkst. 18.00 notiks koncerts Satikšanās. Ērģeles un saksofons. Bahs un mūsdienu mūzika, kurā satiksies divi spoži solisti, ar kuriem Latvija lepojas starptautiskās mūzikas arēnā, – ērģelniece Iveta Apkalna un saksofonists Oskars Petrauskis. Koncertā skanēs baroka mūzikas lielmeistara Johana Sebastiana Baha daiļrade un mūsdienu komponistu - Filipa Glāsa, Terija Eskeša, Pīta Kē un Ērika Ešenvalda – mūzika.

Svētdien, 23. septembrī plkst. 18.00 notiks koncerts Fausts. Ērģeļsvīta ar bildēm un lasījumiem. Čehu komponista Petra Ebena ērģeļu svīta Fausts ir spilgts un neparasts piemērs pasaules ērģeļliteratūrā. Koncertā muzicēs ērģelnieks Tālivaldis Deksnis – atzīts mūziķis, kurš savu spēles mākslu apliecinājis ļoti daudzās pasaules valstīs. Koncertā Petra Ebena mūziku ekrānā papildinās dažādu mākslinieku vizuālas ainas, kuras inspirējusi Faustatematika. Jaunā Rīgas teātra aktiera Viļa Daudziņa priekšlasījumos varēs dzirdēt fragmentus no Gētes Fausta.

Svētdien, 30. septembrī, plkst. 18.00 skanēs koncerts Svētku fināls. Ar orķestri, dziesmām un ērģelēm. Svētku fināls aicina klausītājus svinēt festivāla noslēgumu, kura programma iecerēta prieka un pateicības noskaņās, ērģelēm skanot gan solo, gan kopā ar orķestri un cilvēka balsi. Lieliskā latviešu ērģelniece Kristīne Adamaite, ar kuru labprāt sadarbojas vadošie Latvijas profesionālie kolektīvi un daudzi izcili solisti, šoreiz koncertā muzicēs kopā ar Latvijas Nacionālās operas solisti Guntu Davidčuku, stīgu orķestri Latvijas filharmoniķi un diriģentu Mārtiņu Ozoliņu. Dziedātājas izpildījumā skanēs spožā G. F. Hendeļa ārija Rejoice greatly no oratorijas Mesija un V. A. Mocarta Laudate. Rets notikums Latvijas koncertdzīvē ir iespēja atskaņot mūziku, kas rakstīta speciāli ērģelēm ar orķestri, un viens no pasaules ērģeļmūzikas šedevriem šajā žanrā ir F. Pulenka koncerts ērģelēm, stīgām un timpāniem, ar kuru noslēgsies svētku koncerta programma.

Ērģeļmūzikas festivāls Vox Angelica notiek ar Jūrmalas pilsētas domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Plašāka informācija: www.dubultudraudze.lv.

Publicitātes foto 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV