Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Rīgā koncertēs britu eksperimentālās elektroniskās mūzikas pārstāvji Marks Fells un Mets Stīls

EasyGet.lv, 28.09.2012. 08:59

Festivāla "Māksla+Komunikācija" koncertā 5. oktobrī Spīķeru koncertzālē uzstāsies britu eksperimentālās elektroniskās mūzikas pārstāvji – Marks Fells un Mats Stīls (Mark Fell & Matt Steel) jeb "snd".
Rīgā koncertēs britu eksperimentālās elektroniskās mūzikas pārstāvji Marks Fells un Mets Stīls

Marks Fells ir multidisciplinārs mākslinieks, kas apvieno eksperimentālo elektronisko mūziku ar laikmetīgo mākslu, filozofiju un jaunajām tehnoloģijām. Koncertā Marks Fells uzstāsies kopā ar Matu Stīlu kā "snd" kolektīvs, 'dzīvajā' performancē radot elektroniskās pasaules skaņu ainavas – reizē saskanīgas un kontrastējošas.

Mūziķu apvienību snd 1998. gadā dibināja Šefīldā Lielbritānijā Marks Fels un Mets Stīls, kuri bija pazīstami kopš mācībām mākslas skolā. Viņi jau bija sadarbojušies dažādu projektu ietvaros, kad, iedvesmojoties no house, techno un eksperimentālās mūzikas, viņi nolēma izdot ierakstu sēriju uz sava leibla ar tādu pašu nosaukumu.

Nebūdami pārliecināti, ka kaut viena šīs sērijas pirmā albuma „Tplay" kopija tiks pārdota, mūziķi kā vienīgo uz albuma atrodamo informāciju bija atstājuši uzzīmogotu telefona numuru. Gandrīz nekavējoties viņi saņēma telefona zvanu no eksperimentāli elektroniskās mūzikas leibla Mille Plateaux, kas aizsāka laika posmu, kura gaitā tika izdoti trīs kritiķu atzīti albumi, kā arī tika turpināta sērija uz sava leibla, kas nostādīja snd jaunā digitālā minimālisma priekšplānā ar skanējumu, kas, tā arī nekļūstot par tās daļu, ietekmēja t.s. "clicks and cuts" mūzikas kustību, kas izveidojās ap snd. Pēc trešā albuma „Tender Love" (2002) izdošanas Mille Plateaux paspārnē, snd pievērsās citiem projektiem: solo darbam, pasākumu un instalāciju kūrēšanai, dalībai dažādās kompilācijās, remiksēšanai, u.c. Šajā laikā snd devās tūrē ar iespaidīgu dzīvo uzstāšanos Japānā, Amerikā un Eiropā (tostarp kopā ar Autechre), kā arī viesojās dažādos festivālos un pasākumos visā pasaulē.

Pēc piecu gadu prombūtnes mūziķi 2008. gadā atsāka darbu pie minimālistiski noformēto albumu sērijas uz snd leibla, izdodot no trīs ierakstiem veidoto albumu „4,5,6", kura 350 kopijas tika izplatītas, ignorējot standartizētus mārketinga, izplatīšanas un peļņas modeļus. Šī relīze tika izpārdota teju vienas dienas laikā, ierindojoties 2008. gada topos. Viņu ceturtais albums „Atavism" tika izdots 2009. gadā uz leibla Raster Noton, un EP „split" kopā ar NHK uz leibla Pan 2011. gadā.

www.makesnd.com

Festivāla "Māksla+Komunikācija" koncertā 5. oktobrī 19:00 Spīķeru koncerzālē uzstāsies arī Deivids Rotenbergs, kā arī pašmāju mākslinieki Mārtiņš Roķis, Jēkabs Nīmanis un Maksims Šenteļevs u.c. Biļetes var iegādāties http://www.bilesuparadize.lv/events/event/24945.

Foto: Marks Fells un Mats Stīls. Foto (c) Aoki Takamasa

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV