Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Rudens etnokoncertā uzstāsies Lāns un Pērkonvīri

EasyGet.lv, 05.10.2012. 11:28 | komentāri (1)

11. oktobrī Ģertrūdes ielas teātrī notiks KMC "Lauska" rīkotais Rudens etnokoncerts, piedāvājot iespēju izbaudīt īpašas divu etno-grupu koncertprogrammas.
Rudens etnokoncertā uzstāsies Lāns un Pērkonvīri

Kopas "Lāns" mūzikai raksturīgi smalki aranžējumi, kuros izmantots daudzveidīgs tautas mūzikas instrumentu klāsts. "Lāns" spēlē autentiskus skaņurīkus, apgūst un izkopj tradicionālo dziedāšanas manieri. Kopu var pazīt pēc kokļu, vijoles un divstīdža (ģīgas) dominantes. Dziesmu faktūras modelēšanai izmanto arī stabules, dūdas, vargānus un dažādas perkusijas. Koncertā dzirdēsim dziesmas par rudenim raksturīgām tēmām.

Grupa „Pērkonvīri" ir pievērsusies nepelnīti aizmirstajai senajai stāstniecībai. Pasaku un teiku stāstīšana tradicionāli bijusi izplatīta tumšajos rudens un ziemas vakaros, kad saime sanāk kopā un pie dažādiem rokdarbiem klausās kādu stāstnieku. Talantīgi un aizrautīgi pasaku stāstnieki bijuši lielā cieņā. Projektam ir piesaistīti arī Buto studijas dejotāji. Buto ir japāņu kultūras tradīcijās sakņota, Rietumu modernās dejas valodas, sirreālisma, dadaisma, vācu ekspresionisma inspirēta ķermeņa māksla – kustību ekspresijas forma.

"Pērkonvīri" koncertuzvedumā „Pasaka: motīvs 465 C" izstāstīs pasaku par Celmu lauzēju un viņa ceļojumu uz Sauli, Mēnesi, Elli un atpakaļ. Latviešu folkloras motīvi iegūst neparastu skanējumu satiekoties ar pasaules mūzikas iespaidiem. Pēc starptautiskā pasaku klasifikatora šai pasakai ir piešķirts numurs 465 C. Pērkonvīru pasakā piedalās dažādos žanros pieredzējušie mūziķi - Mikus Čavarts, Tālis Gžibovskis, Artis Gulbis, Kalvis Vītols, Kristīne Ādmine, Oksana Gotlube un Buto studijas dejotāji. Pasaku teicēja Inita Šalkovska.

"Pērkonvīri" tikai ar vienu savu pusi atrodas šeit un tagad, šaizemē. Viņu otra puse ir ceļojumos laikā un telpā, tā redz brīnumainas un noslēpumainas zemes un tautas, dzird skaņas, stāstus, cilvēku, putnu, zvēru un nezvēru balsis. Atrasto un pieredzēto viņi ieraksta ritmu zīmēs, skaņu kodos, tā lai ikviens tajā var ieklausīties un ievīt arī savu sajūtu un pieredzi. Pērkonvīri sargā senatnes gudrību un, pārvēršot to skaņā, uz mirkli rada tiltus starp pasaulēm.

Ieejas maksa koncertā 11. oktobrī plkst. 19.00 Ģertrūdes ielas teātris atrodas Ģertrūdes ielā 101a, Rīgā, 2 – 8 Ls. Biļetes nopērkama www.bezrindas.lv un Galerijā „Istaba".

Foto: Kopa Lāns. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV