Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Kuldīgā skanēs kantāte „Dievs, Tava zeme deg!"

EasyGet.lv, 29.10.2012. 12:38

4. novembrī plkst. 17.00 Kuldīgas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantātes korim, solistiem un ērģelēm „Dievs, Tava zeme deg!" atskaņojums. Latvju tautas lūgšanu izpildīs Rīgas Stradiņa universitātes jauktais koris „Rīga", solisti – tenors Ingus Pētersons un baritons Arnis Paurs, pie ērģelēm Aivars Kalējs, diriģente – Zane Zilberte, informē kora pārstāve Laura Leimane.

Koncerta norise ir vairāku brīnišķīgu sakritību rezultāts. 2012.gadā dzejniekam Andrejam Eglītim apritētu 100 gadi, savukārt komponistei Lūcijai Garūtai – 110. Lai godinātu šo abu izcilo personību piemiņu, RSU jauktais koris „Rīga" vēlējās šo skaņdarbu aizvest uz „mājām", izpildot to Kuldīgas Sv. Annas baznīcā. Lai arī kantātes pirmatskaņojums ir noticis 1944.gadā Rīgā, Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, tieši Kuldīgas draudzes mācītāja prāvesta O. Sakārņa izsludinātajā konkursā 1943.gadā par latviešu lūgšanu Dievam tika iesniegti un uzvarēja divi A.Eglīša darbi: viens no tiem sākas ar vārdiem Dievs, Tava zeme deg!, bet otru caurvij Tēvreizes rindas. Pēc žūrijas ieteikuma no abiem tekstiem tiek izveidots viens.

„Viņas mūzika aizrauj no zemes, tā ceļ zvaigznēm un saulei pretī. Viņas mūzikā ir maiguma spēks, kas šķīstī un skaidro," tā par komponisti, kantātes mūzikas autori L.Garūtu teikusi rakstniece Zenta Mauriņa.

Līdz ar padomju režīma ienākšanu Latvijā, kantāte „Dievs, Tava zeme deg!", kā traģiskā laikmeta liecinieks, tika aizliegta, atgriežoties pie klausītājiem tikai 1980.gadu beigās. Vēlāk tā atskaņota neskaitāmas reizes latviešu svinīgos sarīkojumos visā pasaulē un kļuvusi par mūsu tautas lūgšanu – skaudru Latvijas likteņa samezglojuma zīmi.

RSU jauktais koris „Rīga" dibināts 1951.gadā. Gandrīz 20 gadu (1967-1986) koris darbojies ievērojamā diriģenta prof. Jāņa Dūmiņa vadībā. Šobrīd kori vada diriģentes Evita Taranda un Zane Zilberte, kormeistars Roberts Hansons. Savas ilgās pastāvēšanas laikā koris ir koncertējis daudzās pasaules valstīs, izpelnījies starptautisku atzinību un pabijis laureāta godā daudzās skatēs un konkursos.

Koncerts tiek organizēts ar Rīgas Stradiņa universitātes atbalstu un sadarbībā ar Kuldīgas Sv. Annas baznīcu un Lūcijas Garūtas fondu.

Ieeja koncertā par ziedojumiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV