Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Ventspilī skanēs komponista Pētera Butāna jubilejas koncerts

EasyGet.lv, 02.11.2012. 16:39

3. novembrī plkst. 19.00 Ventspils kultūras centrā notiks šī gada jubilāra komponista Pētera Butāna autorkoncerts, informē Astrīda Ķēniņa.

Programmā izskanēs komponista Pētera Butāna dažādos laika posmos tapuši skaņdarbi pūtēju orķestrim, kā arī dziesmas no cikla „Mīlestības dziesmas" ar Friča Bārdas tekstiem, kurām pavadījums pirmo reizi izskanēs pūtēju orķestra izpildījumā.

Koncertā piedalās Latvijas Universitātes pūtēju orķestris (diriģents Jānis Puriņš) un Ventspils pilsētas domes Kultūras centra un Ventspils mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris „Ventspils" (diriģents Valentīns Vinokurovs). Koncertā piedalīsies arī „Collegium Vocale Ventspils" grupa Ivara Cinkus vadībā. Ieeja - bez maksas.

Komponistam Pēterim Butānam pieder vārdi, kas spilgti raksturo viņa attiecības ar radošo procesu un iespējams arī dzīvi kopumā: „Es turos pie pozīcijas, kad nevar gaidīt tikai iedvesmu, neko nedarot. Ir jāpiestrādā".

Latvijas pūtēju orķestri jau vairākus gadus bauda šī darba augļus, jo tieši pēdējā laikā tapuši skaņdarbi Livonijas pils dejas, Līgodana upe nesa, Pateicības korālis Latvijai, Kovboja sapnis u.c..

Komponista skaņdarbi pūtēju orķestrim regulāri tiek iekļauti gan amatieru, gan profesionālo kolektīvu koncertos, konkursos, festivālos ne tikai Latvijā. Tie vairākkārt ir atskaņoti Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Šveicē un vairākkārt arī ASV.

2013. gada Dziesmu svētku pūtēju orķestru Dižkoncertā un Noslēguma koncertā koporeķestru sniegumā tiks atskaņoti septiņi Pētera Butāna oriģinālskaņdarbi un brīnišķīgs Rūžeņas aranžējums pūtēju orķestrim.

Pētera Butāna mūzikai raksturīga liriski ekspresīva un padziļināti meditatīva izteiksme. Nereti vērojama pievēršanās arī humoristiski teatrālu un pat grotesku tēlu izpausmei, tādējādi mākslinieciski modelējot sava laika dzīvi visā tās daudzveidībā. Viena no svarīgākajām vadlīnijām Pētera Butāna daiļradē ir intensīvi garīguma atjaunotnes meklējumi, saistot tos gan ar latviešu folkloras un tajā atspoguļotās dzīvesziņas, gan ar kristīgās baznīcas ilglaicīgās vēstures gaitā gūtā ētiskā un filozofiskā pasaule skatījuma un mākslinieciskās pieredzes aktualizāciju. Šos divus estētiskos un stilistiskos orientierus Pēteris Butāns ir īpaši akcentējis savos izvērstajos vokāli simfoniskajos sacerējumos (www.lmic.lv).

Komponists prasmīgi pārvalda dažādu pūtēju orķestra instrumentu tehniskās iespējas, orķestra tembru dažādības.

Koncertā Venstpilī, pilsētā, kura kļuvusi par Pētera Butāna pašreizējo dzīves vietu, skanēs arī Viestura Ozola pūtēju orķestrim aranžētais dziesmu cikls ar Friča Bārdas dzeju „Mīlestības dziesmas", kuru atskaņojumā piedalīsies Ivara Cinkusa vadītā grupa „Collegium Vocale Ventspils".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV