Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Fādū vēstures līkloči no Marijas Severas līdz Karmiņu

EasyGet.lv, 18.01.2013. 12:51

Jau vēstīts iepriekš, no 12. februāra līdz 15. februārim Rīgā, Valmierā, Preiļos un Garkalnē notiks talantīgās portugāļu jaunās paaudzes fado dziedātājas Karmiņu (Carminho) koncerti.
Fādū vēstures līkloči no Marijas Severas līdz Karmiņu

Karmiņu ir otrā fado izpildītāja, kas uzstāsies Latvijā pēc vairākus gadus atpakaļ Rīgā koncertējušās Marizas, kad Latvijas klausītāji iepazina šo portugāļu mūzikas žanru, atvēra tam savas sirdis un iemīlēja to.

Aiz burvīgā dziedājuma un virtuozās ģitāru spēles stāv interesanta un piesātināta vēsture, par kuru zina vien retais. Vārds "fado" cēlies no latīņu vārda "fatum", kas bijis par pamatu arī angļu vārda "fate" (liktenis) izcelsmei. Kaut gan vārdam ir līdzīgas nozīmes abās valodās, tomēr primāri tas attiecas tieši uz mūzikas žanru, un portugāļi reti to izmanto, lai apzīmētu likteni. Latvijā šo mūzikas žanru plašāk pazīst ar nosaukumu "fadu", taču latviešu valodas rakstībai visprecīzāk atbilst tulkojums "fādū".

Fādū kā mūzikas žanrs parādijās pēc 1830. gada Lisabonā. Tas tika ieviests ostu rajonos Alfama, Mouraria un Bairro Alto. Eksistē vairākas teorijas fādū izcelsmi un ietekmēm. Visizplatītākā versija vēsta, ka fādū žanrs ietekmējies no Viduslaiku "cantigas de amigo" (latviski "draugu dziesmas") vai senajām mauru dziesmām.

19. gadsimtā fādū izpildītāji galvenokārt bija no pilsētas strādnieku šķiras un jūrnieki, kuri ne tikai dziedāja, bet arī dejoja un sita fado ritmu. Taču gadsimta otrajā pusē āfrikāņu ritmi pamazām zaudēja aktualitāti un fādū izpildījums aprobežojās ar dziedāšanu. Fādū sāka izpildīt viens dziedātājs, kuru dēvēja par fadista. Viņam akomponēja mūziķi ar portugāļu un klasiskajām ģitārām.

19. gs. slavenākā fādū izpildītāja bijusi Marija Severa (Maria Severa), vēlāk par tādu kļuva Amālija Rodrigesa (Amalia Rodrigues), zināma kā Rainha do Fado (fādū karaliene). Tieši Amālijai Rodrigesai bija vislielākā loma fādū popularizēšanā visā pasaulē, kad tas iekaroja lielās skatuves un dziedātāju sāka pavadīt stīgu kvarteti un pat orķestri.

Tiek uzskatīts, ka fādū ir divi stili, kurus reprezentē Lisabonas un Koimbras pilsētas Portugālē. Lisabonas stils ir populārāks, bet Koimbras klasiskāks. Interesanti, ka pēc tradīcijas Lisabonā klausītāji aplaudē, bet Koimbrā visi klepo, it kā vēlētos attīrīt rīkles. Mūsdienu fādū bauda milzu popularitāti Portugālē, kur nu jau paaudžu paaudzēs dzirdama fādū mūzika.

Dziedātāja Karmiņu, kura pavisam drīz viesosies Latvijā, ir jaunākās paaudzes izpildītāja, kas izceļas ar dažādām muzikālām inovācijām žanra robežās. Pārdoto albumu platīna statuss apliecina, cik nozīmīgs fado ir arī portugāļu jauniešiem, un Karmiņu ir visas izredzes no jaunās fādū princeses kļūt par fādū dīvu.

Karmiņu Latvijās uzstāsies 12. februāri plkst. 19:30 Rīgas Kongresu namā, 13. februārī plkst. 19:00 Valmieras Kultūras centrā, 14. februārī plkst. 19:00 Preiļu Kultūras centrā un 15. februārī plkst. 19:30 Garkalnes Kultūras namā. Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Resursi internetā:
http://www.carminho.net/
http://www.livefest.lv

Foto: Karmiņu. Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV