Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Sergeja Žiļina trio Rīgā atskaņos programmu „Čaikovskis in jazz"

EasyGet.lv, 06.02.2013. 09:56

1. aprīlī Lielajā Ģildē pirmo reizi Latvijā koncertēs Krievijas labākā džeza pianista Sergeja Žiļina trio, klausītājiem piedāvājot humora pilnu programmu „Čaikovskis in jazz".
Sergeja Žiļina trio Rīgā atskaņos programmu „Čaikovskis in jazz"

Sergejs Žiļins īsteniem džeza pazinējiem zināms kā Krievijas labākais džeza pianists un bigbenda Fonograf vadītājs, plašākai auditorijai - kā pianists, kas džemoja ar Bilu Klintonu bijušā ASV prezidenta vizītes laikā Krievijā.

Klasiskās mūzikas skaņdarbu araņžešana džeza mūzikā sāka izplatīties 1930. gados. Džeza vēsturē ierakstītais skaņdarbs, ko ieskaņoja Benija Gudmena orķestris (aranžētājs Aleks Templtons) - "Bach Goes To Town" - ir viens no mēģinājumiem apvienot džeza muzicēšanu un J.S.Baha mūziku. Krievijā Leonīda Utjosova orķestris veiksmīgi strādājis ar P.Čaikovska un N.Rimska-Korsakova tēmām. Stena Kentona un Vudija Germana orķestri savās kompozīcijās bieži izmantoja klasisko skaņdarbu tēmas. 1950.-60.gados šīs tendences attīstījās tā saucamajā "baroka džezā". Taču 20.gadsimta beigās džeza un akadēmiskās mūzikas mijiedarbība kļuva lielākoties par standarta metodi un zaudēja novitātes piegaršu.

Tomēr Sergeja Žilina trio jaunais darbs "Čaikovskis in jazz. Gadalaiki." (Jurija Markina aranžējums) apliecinājis, ka klasika džeza skaņās ne tikai nav mirusi, bet tā spēj radīt arī pārsteidzošus rezultātus.

Pirmkārt, pārsteidzoši precīza bija skaņdarbu izvēle. Čaikovska "Gadalaiki" - tas ir BMS vecāko klašu un specializēto skolu jaunāko kursu repertuārs. Tie ir "nospēlēti" skaņdarbi, pierasti un pat nedaudz prasti "advancētiem" mūziķiem, tomēr tie pēkšņi parāda tādu muzikālu dziļumu un tādu stilistiskas attīstības iespēju, kādu pat bija grūti iedomāties.

Otrkārt, džeza klavierspēles galvenais attīstības virziens, vēršoties pie 19.gadsimta kamermūzikas (ja ne salonmūzikas!), iegūst tik spēcīgu radošo impulsu, ka standarta faktūras un harmonijas metodes, kuras no pirmā acu skatiena var likties standarta, sāk darboties jaunajā plūsmā.

Šajā projektā viss jaunais un neparastais nāk it kā no izpildāmo skaņdarbu iekšienes. Jau pašās P.Čaikovska tēmās kļūst iespējama to jaunā harmonizācija. Tomēr tas notiek, pateicoties nevis standarta džeza akordiem, bet gan 20.gadsimta mūzikas un vēlā romantisma harmoniskajai valodai, ko papildina džeza skanējums. Pārsteidz, cik viegli un dabiski "Gadalaiku" skaņdarbi, kas tika sacerēti 19.gadsimta pēdējā trešdaļā, uztver nākamo posmu stilus - gan džeza, gan ne-džeza - līdz pat mūsdienu populārajai mūzikai un rokam ("Brauciens ar trijjūgu").

Biļetes uz koncertu 1. aprīlī Lielajā Ģildē var iegādāties Biļešu servisa kasēs un internetā. Līdz 28.februārim biļešu cena ir 5-21 Ls.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV