Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Slovēņu kormūzikas koncertā uzstāsies Mūzikas akadēmijas koris un koris Latvija

EasyGet.lv, 18.02.2013. 15:06

Piektdien, 22. februārī, plkst. 18.00 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē kora mūzikas cienītāji tiek aicināti uz Slovēņu kora mūzikas koncertu, informē JVLMA Koncertdaļas vadītāja Jana Lāce. Koncerts būs vienreizēja iespēja tikties ar pasaules klases diriģentu Stojanu Kuretu, kura vadībā Latvijas Mūzikas akadēmijas jauktais koris izdziedās Renesanses komponista Jakoba Galla motetes un madrigālus, bet Valsts Akadēmiskais koris Latvija - slovēņu komponistu oriģinālmūziku.

Koncerts būs vienreizēja iespēja tikties ar pasaules klases diriģentu Stojanu Kuretu, kura vadībā Latvijas Mūzikas akadēmijas jauktais koris izdziedās Renesanses komponista Jakoba Galla motetes un madrigālus, bet Valsts Akadēmiskais koris Latvija - slovēņu komponistu oriģinālmūziku.

Slovēņu izcelsmes diriģents Stojans Kurets dzimis Itālijas pilsētā Triestē. Džuzepes Tartīni Triestes konservatorijā apguvis klavierspēli, taču diriģēšanu studējis Ļubļanas Mūzikas akadēmijā. Jau studiju laikā Kurets Triestē nodibinājis Glasbena Matica bērnu kori. 1984. gadā viņš saņēmis Gallus apbalvojumu par īpašiem mākslinieciskiem sasniegumiem. 1991. gadā atjaunojis Jakobus Gallus kori. No 1992./1993. gada sezonas 10 gadus bijis Ļubļanas universitātes APZ Tone Tomšic kora diriģents un vadītājs. Tieši ar šo kori un vēlāk arī ar Ļubļanas Vokālo akadēmiju piedzīvoti spilgtākie mākslinieciskie sasniegumi (seši Grand Prix: Tūrā 1999, Gorīcijā 2001, Mariborā 2002, Areco 2009, Valē Daste 2011; trīskārtēji finālisti un divkārši uzvarētāji Eiropas kora dziedāšanas Grand Prix 2002. gadā Areco un 2010. gadā Varnā). 2002. gadā Kurets saņēma Ļubļanas pilsētas apbalvojumu un Slovēnijas Republikas Kultūras fonda Zelta apbalvojumu par APT Tone Tomšic kora māksliniecisko vadību.

Laika posmā no 2003. līdz 2005. gadam vadījis Slovēnijas Nacionālo Radio un TV kamerkori. Divus gadus kopš 2007. gada vadījis itāļu jauniešu kori Coro Giovanile Italiano. 2008. gadā Stojans Kurets piedalījies Ļubļanas Vokālās akadēmijas dibināšanā, kļuvis par tās māksliniecisko direktoru un diriģentu. Par izcilu darbu un ieguldījumu pasaules kormūzikas laukā 2011. gadā Areco S. Kurets saņēma prestižo Guidoneum balvu par veiksmīgu un radošu darbu Ļubļanas Vokālajā akadēmijā. 2012. gadā saņēma Prešeren fonda balvu, kas ir Slovēnijas augstākais apbalvojums kultūrā. Maestro bijis arī vairāku orķestru viesdiriģents.

Kā lektors Stojans Kurets regulāri sniedz meistarklases Slovēnijā un ārzemēs. Regulārs žūriju loceklis lielākajos starptautiskajos koru konkursos (Tūra, Tolosa, Areco, Varna, Debrecena, Maribora, Māsmehelena, Marktoberdorfā, Budapeštā, Londonā, Bergenā un citur).

Ieeja koncertā par ziedojumiem. Visas nedēļas laikā notiks arī atklātās kora nodarbības – mēģinājumi, kuros varēs vērot diriģenta un kora sadarbību gatavojot šo koncertprogrammu (precīzs nodarbību saraksts – www.jvlma.lv). 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV