Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Rīgā koncertēs Īrijas Karaliskās Mūzikas akadēmijas mācībspēki

easyget.lv, 27.02.2013. 11:33

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) sadarbībā ar Īrijas valdību rīko Īrijas Karaliskās mūzikas akadēmijas mācībspēku koncertu Rīgā, informē JVLMA preses pārstāvji.

Ar šo koncertu tā rīkotāji vēlas iezīmēt Īrijai īpašu notikumu - 2013.gadā tā būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts.

Pirmo reizi Latvijas Mūzikas akadēmijā viesosies pieci augstākās raudzes īru mūziķi - Hjū Tinijs (Hugh Tinney, klavieres), Pols Rou (Paul Roe, klarnete), Linda Lī (Lynda Lee, soprāns), Finūla Hanta (Fionnuala Hunt, vijole) un Viljams Bats (William Butt, čells). Šodien, 27. februārī, pulksten 18 Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē viesi uzstāsies ar koncertu, kurā atskaņos vairākus kamermūzikas opusus.

Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Pianists Hjū Tinnijs pirmo starptautisko atzinību ieguva uzvarot divos starptautiskos konkursos - 1983.gadā Pocoli Itālijā un 1984.gadā Paloma O'Shea Spānijā. Kopš tā laika pianists uzstājies vairāk nekā 30 valstīs Eiropā, Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā un Tālajos Austrumos. Piedalījies festivālos Beļģijā, Čehijā, Spānijā, Francijā, Japānā, ASV, un ticis pārraidīts radio un TV vairāk kā 15 valstīs. Sadarbojies ar Londonas filharmoniķiem, Karaliskajiem filharmoniķiem, Birmingemas pilsētas orķestri, Karalisko Skotijas orķestri un Londonas Mocarta spēlmaņiem. Sadarbojies ar izciliem diriģentiem, atskaņojot vairāk nekā 60 dažādus koncertus.

Kā kamermūziķis sadarbojies ar Borodin, Tokyo, Vanbrugh un Vogler kvartetiem, kā arī daudziem izciliem solistiem. Sešus gadus bijis festivāla Music in Great Irish Houses mākslinieciskais direktors. 2007.gadā viņam piešķirts goda doktora tituls Īrijas Nacionālajā universitātē.

Klarnetists Pols Rou jau 25 gadus pieskaitāms pie augstākā līmeņa atskaņotājmāksliniekiem, kurš sadarbojas ar dažādiem orķestriem, kamermūzikas ansambļiem un laikmetīgās mūzikas grupām. Viņš bijis Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķis no 1987. līdz 2000.gadam. Kopš tā laika mūziķis ir attīstījis savu karjeru vairākos virzienos: laikmetīgās mūzikas solo izpildījums, improvizācija, kamermūzika, akadēmiskā izpēte un mūzikas pedagoģija.

Viņš sadarbojies ar daudziem Īrijas vadošajiem komponistiem un ir pasūtījis vairākus jaundarbus basklarnetei solo. Kā mūsdienu mūzikas ansambļa "Concorde" dalībnieks viņš regulāri atskaņo mūsdienu mūziku gan Īrijā, gan ārpus tās dažādos modernās mūzikas festivālos. Pols ir izpildījis vairākus pasaules pirmatskaņojumus solo un ar ansambļiem kopā ar slaveniem mūzikas speciālistiem, ieguvis atskaņotājmākslinieka doktora grādu Jorkas universitātē.

Dziedātāja Linda Lī (soprāns) dzimusi un izglītību ieguvusi Dublinā. Jau studiju laikā saņēmusi vairākus nacionālos apbalvojumus un stipendijas, pārstāvējusi Ziemeļīriju Kārdifas dziedātāju konkursā un uzvarējusi Belvederes starptautiskajā konkursā Vīnē. 1992.gadā profesionāli debitējusi Īru Operteātra kompānijā, izpildot Irenes lomu Hendeļa operā Tamerlano. Viņa ir sadarbojusies ar visām īru operas trupām, Īrijas Nacionālo simfonisko orķestri un īru raidorganizācijas RTE orķestri, iestudējot plašu repertuāru: Hendelis, Mocarts, Janāčeks, Dvoržāks un Mendelszons.

1997.gadā viņa tika uzaicināta dziedāt operas "Agripina" titullomu Hendeļa festivālā Karlsrūē. Šīs lomas rezultātā viņa kļuva pieprasīta soliste daudzās citās Hendeļa operās un pat ieguva starptautiskā operas žurnāla "Opernwelt" apbalvojumu "Gada izpildījums". Trīs gadus dziedātāja pavadīja Leipcigas operā, vienlaicīgi uzstājoties Drēzdenes un Halles festivālos un Berlīnes filharmonijā. 2001.gadā viņa atgriezās Īrijā un darbojās Īru Operteātra kompānijā, uzstājās festivālos Londonā, Bukstonā un Aldeburgā. Ierakstījusi četrus albūmus ar Hendeļa, Baha mūziku un operu "The Children of Lir" pēc īru tautas leģendām. Dziedātāja piedalījusies arī filmas "Becoming Jane" (Dženas Ostinas dzīves stāsts) tapšanā.

Vijolniece Finūla Hanta ir viena no Īrijas izcilākajām atskaņotājmāksliniecēm, pazīstama kā soliste, kamermūziķe un diriģente.

Viņa ir bijusi Īru kamerorķestra un ikgadējā mūzikas festivāla "Killaloē" mākslinieciskā vadītāja. Kopā ar Īru kamerorķestri Hanta ir muzicējusi Īrijā un daudzviet Eiropā, ASV un Austrālijā, ierakstījusi īru klasiskās mūzikas albumus un P.Čaikovski, kā arī ir pirmatskaņojusi īpaši pasūtītos vadošo īru komponistu darbus, no kuriem vairāki arī ierakstīti. Nesen viņa kopā ar RTE koncertorķestri ir ierakstījusi albumu ar pašas aranžēto tango mūziku. Vadījusi Ulster orķestri, Vīlingas simfonisko orķestri (ASV). Īrijā viņa regulāri uzstājas ar Īrijas Nacionālo Simfonisko orķestri, RTE koncertorķestri un Ulsteras orķestri, vēsta koncerta rīkotāji.

Viljamam Batam ir darbīga karjera kā vienam no Īrijas vadošajiem solistiem, kamermūziķiem un pedagogiem. Viņš daudz koncertē Īrijā, Apvienotajā Karalistē un Eiropā. Viņam ir apbrīnojami plašs čella spēles repertuārs, kas ietver gan mūsdienu komponistus, gan Baha un Britena svītas un sarežģīto Zoltāna Kodāja sonāti čellam solo. Pēdējās sezonās viņš ir atskaņojis visus nozīmīgākos čella koncertus kopā ar tādiem orķestriem kā Īrijas Nacionālais simfoniskais, Ulsteras, Santa Čečilia orķestris un izpelnījās starptautisko mūzikas kritiķu atzinību, tajā skaitā "Independent on Sunday" piecu zvaigžņu vērtējumu.

Jaunāko ierakstu viņš veicis ar Baha čella svītām "Warner" skaņu ierakstu studijā. Pēdējā laikā viņš uzstājies Īrijā, Anglijā, Eiropā un Ķīnā. Viņš spēlē Milānas meistara Džovanni Gransino 1690.gadā darināto čellu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV