Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Mocarta mūzikas koncerts Rīgas Sv. Jāņa baznīcā

easyget.lv, 14.03.2013. 15:18

Ceturtdien, 28. martā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta vokālinstrumentālā mūzika – agras bērnības opuss "Grabmusik" un jaunekļa gadu meistardarbs "Vesperae solennes de confessore".

Koncertā muzicēs Rīgas Doma zēnu koris un baroka orķestris Collegium musicum Rīga. Pie diriģenta pults - gan kora mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Klišāns, gan orķestra maestro Māris Kupčs. Solisti: Inga Šļubovska, soprāns; Matīss Circenis, alts; Viesturs Jansons, tenors un Pauls Putniņš, bass.

""Grabmusik" jeb Sēru mūziku Mocarts komponēja 11 gadu vecumā. Atcerēsimies, ka visā Eiropā apbrīnotā brīnumbērna tēvs Leopolds Mocarts, kurš pats bija teicams profesionālis, rēķinājās ar to, ka pēc brīnumbērna perioda beigām viņa neiedomājami talantīgajam dēlam būs jāiet, iespējams, pagalam ikdienišķas profesionāla mūziķa gaitas. Tāpēc tēvs radināja Volfgangu Amadeju komponēt dažāda žanra opusus, ko piedienas zināt ikvienam, kurš vēlas pretendēt uz kapelmeistara amatu – vienalga, pilsētā vai galmā," stāsta muzikologs Orests Silabriedis.

"Grabmusik" pēc būtības ir pasija jeb ciešanu laika mūzika, komponēta 1767. gada Klusajai nedēļai. Jaunais Mocarts cītīgi studēja Zalcburgā pieejamās kantātes un uzklausīja tēva labojumus un norādījumus. Pirmajā basa ārijā zīmētas dabas stihijas, savukārt duets atbruņo ar šķīsta skaistuma ainu. Kantāti vainago enerģijas caurstrāvots koris, kas piekomponēts vēlākos gados. Grabmusik ir repertuāra retums visā Eiropā.

"Vesperae solennes de confessore" ir 1780. gada darbs, komponēts laikā, kad Mocarts briest brīvmākslinieka gaitām, bet vēl joprojām atrodas Zalcburgas arhibīskapa Kollorēdo dienestā. Hieronīms fon Kollorēdo bija stingrs vīrs, kuram patika laikmetīgas vēsmas un pāri visam lakoniska kulta mūzika – no saviem komponistiem viņš sagaidīja iespējami precīzu sakrālo izteikšanos. Šajās vesperēs iekļauta viena no visskaistākajām Mocarta melodijām – soprāna solo Laudate Dominum.

Vesperes ir vakara dievkalpojums, un mūzikā - īpašs vokālinstrumentāls žanrs, kur komponisti kārto psalmus un himnas, vainagojot visu opusu ar magnifikātu jeb Jaunavas Marijas pateicības dziesmu Kungam.

Biļetes uz koncertu nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV