Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Geroga Frīdriha Hendeļa “Brokes pasijas” atskaņojums Lielajā piektdienā

easyget.lv, 21.03.2013. 11:41

Lielās piektdienas vakarā, 29.martā, plkst. 21.15 pieredzējušie laika ceļotāji baroka orķestris Collegium Musicum Riga un baroka koris Collegium Choro Musici Riga diriģenta Māra Kupča vadībā, kā arī kontrtenors Sergejs Jēgers, soprāns Monta Martinsone un tenors Viesturs Jansons aicina uz Rīgas Jauno Svētās Ģertrūdes baznīcu, lai piedāvātu skaistu un mūsdienās reti atskaņotu baroka mūzikas pērli - ģeniālā baroka mūzikas lielmeistara Georga Frīdriha Hendeļa ciešanu laikam sacerēto skaņdarbu “Brokes pasija”.

Visdrīzāk, skaņdarbs nekad iepriekš Rīgā un citviet Latvijā nav atskaņots, kas mūzikas gardēžiem un ikvienam kultūras interesentam noteikti būs saistoši.

Baroka laika pasijas parasti saista ar J.S. Baha vārdu, savukārt Georga Frīdriha Hendeļa muzikālais mantojums lielākoties tiek saistīts ar operu un oratoriju daiļradi, aizmirstot, ka G.F. Hendelis pasijas rakstījis vēl pirms Baha slavenajiem opusiem.

Brokes pasija ir otrā un pēdējā Hendeļa pasija, ko komponists sarakstījis 1716. gadā. Turklāt tieši Johans Sebastians Bahs diriģējis Hendeļa sarakstīto Brokes pasiju un tādējādi mācījies no Hendeļa darbiem. Par skaņdarba tekstu ņemts vācu dzejnieka Bertolda Heinriha Brokes darbs “Par pasaules grēkiem spīdzinātais un mirušais Jēzus” (1712), kurā nav izmantots nekas no evanģēlistu tekstiem, bet gan brīvā dzejas formā izstāstīts Bībeles sižets. Koncertā teksts tiks projicēts uz ekrāna, sniedzot klausītājiem iespēju pilnībā izdzīvot šo seno stāstu.

Pateicoties Rīgas Domes atbalstam, ieeja koncertā bez maksas.

Vairāk: www.earlymusic.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV