Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Par godu Bēthovena draugam, Talsu mācītājam Amendam svinēs klasiskās mūzikas svētkus

Easyget.lv, 08.04.2013. 11:28

Ik pavasari ar krāšņiem kamermūzikas koncertiem Talsu novadā atzīmē vijolnieka, Talsu luterāņu draudzes mācītāja un Ludviga van Bēthovena drauga Kārļa Ferdinanda Amendas vārdā nosauktos Mūzikas svētkus.

Svētku laikā, 12.un 13.aprīlī, notiks dažādi kamermūzikas koncerti Talsos un Spārē, kā arī tiks noturēts muzikāls piemiņas brīdis Amendas atdusas vietā Talsu mācītājmuižā, informē Talsu novada pašvaldības Kultūras nodaļa.

Šogad pirmo reizi Amendas Mūzikas svētku programma paredzēta arī ārpus Talsiem, tādējādi aizsākot skaistu tradīciju šo svētku koncertus ik gadu atskaņot arī kādā no novada muižām un pilīm. Muzikālie ceļojumi paredzēti tajās Talsu novada muižās un pilīs, kas celtas 18.gs. beigās vai 19.gs. sākumā - K.F.Amendas dzīves un muzikālās darbības laikā. Pirmais pieturpunkts būs Spāres muiža, bet nākamajā gadā ar kādu no Amendas Mūzikas svētkiem veltītu koncertu mūziķi uzstāsies Tiņģeres pilī.

„Jau devīto gadu pēc kārtas tiksimies Kārļa Ferdinanda Amendas Mūzikas svētkos, lai atcerētos brīnišķīgo stāstu par Talsu mācītāja iepazīšanos ar vienu no pasaules mūzikas dižgariem – Ludvigu van Bēthovenu un abu īso, bet patieso un sirsnības pilno draudzību. Tiksimies, lai vēstītu pasaulei par to, ka tieši mūsu novadnieks Kārlis Ferdinands Amenda bija pirmais, kuram noslēgtais, bet sirdī dziļi vientuļais, Bēthovens vēstulē uzticēja savas dzīves lielāko traģēdiju – ziņu par dzirdes pasliktināšanos,” stāsta muzikoloģe un Amendas Mūzikas svētku tradīcijas iedibinātāja Inta Udodova.

Nu jau tradicionāli Amendas Mūzikas svētki tiks atklāti ar ieskaņu koncertu, kas Talsu Mūzikas skolas K.F.Amendas koncertzālē notiks 12.aprīlī. Koncertā „Gaismu sauca, gaisma ausa” Talsu novada mūzikas skolu audzēkņi un pedagogi klausītājus iepriecinās ar Jāzepa Vītola skaņdarbiem.

Tajā pašā dienā klasiskās mūzikas gardēži gaidīti uz kamermūzikas koncertu „Bēthovens, Brāmss un latvieši no koncertcikla Iededz gaismu” trīs lielisku mūziķu klarnetista Egīla Šēfera, čellista Ērika Kiršfelda un pianista Toma Ostrovska izpildījumā. Mākslinieki koncertu sniegs Pašvaldības administratīvā centra zālē.

Amendas Mūzikas svētku pirmā diena noslēgsies ar kamermūzikas koncertu „Vēstules uz nošu lapām” romantiskajā Spāres muižā, kur klausītājus priecēs Ziemeļkurzemes jauniešu kamerorķestris diriģentes Indras Sproģes vadībā.

13.aprīlī svētku dalībnieki aicina uz muzikālu piemiņas brīdi Kārļa Ferdinanda Amendas (1771-1836) atdusas vietā Talsu mācītājmuižā. Uzstāsies dzejniece Maija Laukmane un Spāres tautas nama sieviešu vokālais ansamblis „Varavīksne”.

Bet svētku noslēgumā krāšņs koncerts „Ar stīgām pavasari zīmējot” paredzēts Talsu novada muzejā, kur ar Vīnes klasikas un romantisma laika skaņdarbiem uzstāsies Simfonietta Rīga Spīķeru kvartets.

Apmeklēt K.F.Amendas IX Mūzikas svētku pasākumus mīļi aicināts ikviens interesents un klasiskās mūzikas cienītājs. Ieeja bez maksas.


Kārļa Ferdinanda Amendas IX Mūzikas svētku programma:

12.aprīlī

Plkst. 15.00 - Jāzepa Vītola mūzikas koncerts "Gaismu sauca, gaisma ausa"
Piedalās: Talsu novada mūzikas skolu audzēkņi un pedagogi
Talsu Mūzikas skolas K. F.  Amendas kamermūzikas zālē, tirdzniecības centra „Talsu centrs” 4.stāvā, Lielā ielā 2, Talsi

Plkst. 17.00 - Kamermūzikas koncerts
Bēthovens, Brāmss un latvieši no koncertcikla Iededz gaismu
Piedalās: Egīls Šēfers – klarnete, Ēriks Kiršfelds – čells, Toms Ostrovskis – klavieres
Pašvaldības administratīvā centra Lielā zāle, Kareivju iela 7, Talsi, Talsu novads

Plkst. 19.00  - Kamermūzikas koncerts Vēstules uz nošu lapām
Piedalās: Ziemeļkurzemes jauniešu kamerorķestris, diriģente Indra Sproģe
Spāres muižā, Spāre, Ģibuļu pagasts, Talsu novads

13.aprīlī

Plkst. 15.00 - Piemiņas brīdis Kārļa Ferdinanda Amendas (1771- 1836) atdusas vietā
Piedalās: dzejniece Maija Laukmane un Spāres tautas nama sieviešu vokālais ansamblis „Varavīksne”, vadītāja Ilze Vandzberga
Talsu Mācītājmuižā, Laucienes pagasts, Talsu novads

Plkst. 18.00 - Kamermūzikas koncerts "Ar stīgām pavasari zīmējot"
Piedalās: Sinfonietta Rīga Spīķeru kvartets
Talsu novada muzejā, K. Mīlenbaha ielā 19, Talsi

Apmeklēt K.F.Amendas IX Mūzikas svētku pasākumus aicināts ikviens interesents un klasiskās mūzikas cienītājs. Ieeja - bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV